Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2013/35

Listamustra - Listamustra 2013/35

Folytatódik a brit zenepiac átalakulása, mélyponton az albumforgalom. A CD-eladás tovább esik, a digitális formátumot választók pedig a nagylemezek helyett a különálló dalokat részesítik előnyben. Legutóbb Tom Odell június 24-én megjelent Long Way Down című albumának példányszáma érte el egy hét alatt a negyvenezret. A héten az Avenged Sevenfold hatodik stúdiólemeze, a Hail to the King debütált a csúcson 21 147 példánnyal.

A kaliforniai metálzenekar nagyjából ezer példánnyal adott el többet belőle, mint az angol Naughty Boy az ezüstérmes pozícióba megérkező Hotel Cabana című első stúdióalbumából. Ez az idei második legkisebb különbség az első két helyezett között. Július elején egy hétre visszatért az élre 25 580 példánnyal a Mumford & Sons tavaly szeptemberben kiadott Babel című második stúdiólemeze, a kvartett a Glastonbury Fesztiválon való fellépésének hozadékaként. Mindössze százhuszonöt példánnyal vásároltak többet belőle, mint Michael Bublé a második helyet elfoglaló To Be Loved című albumából. Meglepő, hogy a múlt héten sem pezsdült fel a nagylemezek brit piaca, pedig az Avenged Sevenfold és Naughty Boy mellett új koronggal jelentkezett a Franz Ferdinand és Newton Faulkner, piacra került Bob Dylan gyűjteménye, a The Bootleg Series Vol. 10 – Another Self Portrait (1969–1971), valamint napvilágot látott Ellie Goulding tavalyi, Halcyon című második stúdióalbumának új változata.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Robin Thicke featuring T.I. + Pharrell Williams: Blurred Lines

Egyesült Királyság – Ellie Goulding: Burn

Németország – Avicii featuring Aloe Blacc & Mike Einziger: Wake Me Up!

Magyarország – GRB: Névtelen dal

 

Tarol a Wake Me Up!

Robin Thicke és csapata odahaza, az USA-ban egyelőre legyőzhetetlen – a Blurred Lines 12. hete uralja a Billboard magazin Hot 100 listáját. A forgalma ugyan újabb tizennégy százalékkal csökkent 251 ezer példányra, népszerűsége a videomegosztó portálokon is visszaszorulóban van, de a rádióállomások annyit sugározzák, hogy Katy Perry Roar című slágeréből hiába értékesítettek jóval többet, 392 ezret, nem sikerült átvennie a vezetést, az ezüstérmes pozícióban maradt. A másik trónkövetelő (bár sok esélye már nincs a vezetésre), Lady Gaga az Applause című szerzeménnyel a hatodik helyről a negyedikre jött fel. Az élmezőnyben két új belépő található: a 11. pozícióját a hetedikre cserélte a svéd Avicii lemezlovas-producer a két amerikaival, Aloe Blacc énekessel és Mike Einziger gitárossal készült Wake Me Up! című felvétele, a 15. helyről a kilencedikre ugrott a New York-i Lana Del Rey Summertime Sadness című zeneszámának Cedric Gervais francia lemezlovas által készített remixe. Az Egyesült Királyságban harmadik hete Ellie Goulding a listavezető a Burn című dallal. A tízes mezőny egyetlen újdonsága a hatodikon kezdő Rizzle Kicks brightoni hiphopduó hétfőn megjelent Roaring 20s című második stúdióalbumának beharangozója, a Lost Generation című szerzemény. A következő új belépő, a tavaly feloszlott Westlife ír fiúcsapatban megismert Shane Filan első, Everything to Me című szólófelvétele a 14. helyen szerepel. A német rangsor csúcsán sincs változás, hetedik hete Avicii és csapata uralja a mezőnyt a Wake Me Up! című slágerrel, amely a brit lista legmagasabb pozícióját már megjárta, a szigetországban három hétig trónolt. A mi rangsoraink élére a két héttel ezelőtti vezetők tértek vissza: a Single (track) listán megszakításokkal negyedik hete a GRB Névtelen dala az első, a rádióállomásaink műsoraiban pedig összességében harmadik hete a Wake Me Up! a legjátszottabb.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Luke Bryan: Crash My Party

Egyesült Királyság – Avenged Sevenfold: Hail to the King

Németország – Saltatio Mortis: Das schwarze Einmaleins

Magyarország – Tankcsapda: Rockmafia Debrecen

 

A Rockmafia Debrecen különös jubileuma

Luke Bryan georgiai születésű countryzenész negyedik, Crash My Party című stúdióalbumának forgalma az USA-ban a második héten hetven százalékkal csökkent, 159 ezer példány fogyott el belőle, mégis megőrizte vezető helyét. Az amerikai TOP 10-ben öt újdonság található. A második helyen John Mayer connecticuti dalszerző-énekes hatodik stúdiólemeze, a Paradise Valley nyitott 145 560 példánnyal. A harmadik helyre a Tank, Ginuwine és Tyrese alkotta TGT r&b-szupergrupp első albuma, a 3 Kings, a negyedikre az 1946-os születésű amerikai Jimmy Buffett stúdiólemeze, a Songs from St. Somewhere, az ötödikre a soktagú Odd Future hiphopformációban ismertté vált Earl Sweatshirt Los Angeles-i rapper első stúdióalbuma, a Doris, a kilencedikre A$AP Ferg New York-i rapper első stúdiólemeze, a Trap Lord iratkozott fel. Az Egyesült Királyság élmezőnyében az Avenged Sevenfold a csúcson startoló Hail to the King és Naughty Boy a másodikon indító Hotel Cabana című albuma mögött új belépő még az ötödik helyen Bob Dylan gyűjteménye, a The Bootleg Series Vol. 10 – Another Self Portrait (1969–1971), a hatodikon a skót Franz Ferdinand negyedik stúdiólemeze, a Right Thoughts, Right Words, Right Action és a tizediken a surrey-i Newton Faulkner negyedik stúdióalbuma, a Studio Zoo. A herefordshire-i Ellie Goulding második nagylemeze, a Halcyon a listán tartózkodás 47. hetében a 26. pozícióból a harmadikba lépett, annak köszönhetően, hogy új kiadásban (Halcyon Days) kapható. Németországban a Saltatio Mortis német metálegyüttes Das schwarze Einmaleins című stúdióalbuma debütált az első helyen. Nálunk ismét a Tankcsapda Rockmafia Debrecen című CD-je a legkelendőbb – a kiadvány különös jubileumot ért el, tizedik alkalommal tért vissza a lista élére, összességében 21. hete trónol. A múlt heti vezető, a Zorall Nem csak a 10 éveseké a világ! című DVD-je kiszorult a rangsorból. A negyvenes mezőnyben mindössze egy újdonság szerepel: a 18. helyre érkezett meg a Kárpátia A száműzött című nagylemeze. Az István, a király című rockopera eredeti változatának CD-je a hatodik helyre tért vissza.

Puha József

2013. 09. 05. 7:18

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2013/35 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2013/35