Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2013/12

Listamustra - Listamustra 2013/12

A kritikusok túlnyomó többsége szerint a Bon Jovi 12. stúdiólemeze, a What About Now az eddigi leggyengébb munkája, ennek ellenére és a várakozásnak megfelelően elfoglalta az amerikai eladási lista csúcsát, 101 ezer példányt értékesítettek belőle a megjelenés hetében.

Már a New Jersey-i rockzenekar előző két stúdióalbumáról, a 2009-es The Circle és a 2007-es Lost Highway címűről sem írt túl sok jót a szakma, de azok is megszerezték az amerikai rangsor első helyét. Az előbbiből több mint hárommillió, az utóbbiból több mint négymillió példány fogyott el. A Bon Jovi pályafutásának legsikeresebb nagylemeze az 1986-ban kiadott harmadik stúdióalbuma, a Slippery When Wet, amelynek eladási példányszáma huszonnyolc millió felett jár – nyilván ezt az adatot Jon Bon Joviék sem túlszárnyalni, sem megközelíteni nem fogják már.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Baauer: Harlem Shake

Egyesült Királyság – The Saturdays featuring Sean Paul: What About Us

Németország – Passenger: Let Her Go

Magyarország – ByeAlex: Kedvesem

 

Angol énekes németországi sikere

Nincs változás az amerikai Billboard magazin Hot 100 listája élén, ötödik hete a pennsylvaniai születésű, 24. életévében járó producer, Baauer uralja a mezőnyt a Harlem Shake című slágerrel. Elképzelhető, hogy a jövő héten visszatér a csúcsra Macklemore, Ryan Lewis és Wanz a Thrift Shop című szerzeménnyel, amely a Harlem Shake előtt négy hétig vezetett. Az Egyesült Királyságban a Mirrors című zeneszámmal három hétig trónoló Justin Timberlake-et a The Saturdays váltotta a legmagasabb pozícióban a Sean Paullal készült What About Us című felvétellel, amelyből 114 259 példány kelt el, ezzel 2013 eddigi leggyorsabban fogyó dala. A négy angol és egy ír énekesnő alkotta csapatnak ez az első szigetországi listavezetője, korábban a második hely volt a csúcspozíciója, amit a Just Can’t Get Enough és a Forever Is Over című szerzeményekkel ért el. Sean Paul jamaikai énekes már vezetett, Blu Cantrell amerikai énekesnő egyetlen európai slágere, a 2003-as Breathe közreműködőjeként. A német rangsorban kilenc hét után történt trónfosztás, will.i.am és Britney Spears Scream & Shout című zeneszámát a Passenger néven hódító angol Mike Rosenberg felvétele, a Let Her Go váltotta az élen. Nálunk nincs változás: a Single (track) listán második hete ByeAlex vezet az eurovíziós Kedvesemmel, a rádióállomásaink negyedik hete Bruno Mars dalát, a Locked Out of Heavent játsszák a legtöbbet. Bódi László Cipő halála a Single (track) listára is rányomta bélyegét, a Republic két slágere, a Szeretni valakit valamiért és a Szállj el kismadár a második és a harmadik pozícióban található.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Bon Jovi: What About Now

Egyesült Királyság – Justin Timberlake: The 20/20 Experience

Németország – David Bowie: The Next Day

Magyarország – Tankcsapda: Rockmafia Debrecen

 

Tizennégy Republic-CD a listán

Az amerikai albumeladási rangsor élmezőnyében az első helyen nyitó Bon Jovi-nagylemez mellett további öt újdonság szerepel. Az ezüstérmes pozícióban debütált David Bowie a The Next Day című albumával – ez a 67. életévében járó legendás angol énekes eddigi karrierjének legjobb helyezése. Korábban az 1976-os Station to Station című koronggal tanyázott a legmagasabban, a harmadik helyen. Odahaza, az Egyesült Királyságban a múlt héten a csúcsra feliratkozó The Next Day a kilencedik listavezető nagylemeze. Az amerikai rangsor negyedik helyén a keresztényzenei Passion: Let the Future Begin című koncertalbum, a hatodikon a Mindless Behavior kaliforniai zenekar második stúdiólemeze, az All Around the World, a hetediken egy másik angol élő legenda, a szombaton a 68. életévét betöltő Eric Clapton korongja, az Old Sock, a nyolcadikon a Sound City: Real to Reel című film zenéje kezdett. Az Egyesült Királyságban a várakozásnak megfelelően Justin Timberlake harmadik szólóalbuma, a The 20/20 Experience érkezett meg az első helyre, 105 888 példányt értékesítettek belőle, ezzel 2013 eddigi leggyorsabban fogyó nagylemeze a szigetországban. A tizedik pozícióban a Suede startol a Bloodsports című hatodik stúdióalbumával, amely a londoni rockegyüttes első stúdiólemeze a 2002 szeptemberében megjelent A New Morning óta. Németországban David Bowie pályafutása során először foglalta el az eladási lista élét a The Next Day című albumával, amely nálunk a hatodik helyen nyitott. A múlt heti listavezetőnk, a Road Tegyük fel… című CD-je az ezüstérmes pozícióba hátrált. A rockzenekar további négy korongja is megtalálható a rangsorban: a 2004-es Nem kell más a 13., a 2008-as Aranylemez a 17., a 2010-es Emberteremtő a 19. és a 2006-os Második harapás a 24. pozícióban tanyázik. A Hurts albuma, az Exile az ötödik, a Beatrice betiltott dalainak Tudományos Rockizmus – Koncert-antológia című gyűjteménye a 27., a U2 Achtung Baby – 20th Anniversary Edition című kiadványa a 36. helyen debütált. A március 11-én elhunyt Bódi László Cipő együttese, a Republic tizennégy CD-vel szerepel a negyvenes mezőnyben.

Puha József

2013. 03. 25. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2013/12 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2013/12