Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2013/37

Listamustra - Listamustra 2013/37

Egy sheffieldi zenekarnak köszönhetően végre felpezsdült a brit albumpiac. Legutóbb a Daft Punk május közepén megjelent Random Access Memories című nagylemeze fogyott el egy hét alatt százezer feletti példányban, a kiadás hetében 165 091 példányt, a másodikon 52 801 példányt értékesítettek belőle. Azóta egy album sem érte el az ötvenezres határt egy hét leforgása alatt.

Nyilvánvaló volt, hogy a negatív sorozatot az Arctic Monkeys megtöri. Így is lett, az AM című ötödik stúdiólemezéből a megjelenés hetében 157 329 példány kelt el a szigetországban, s természetesen elfoglalta az albumeladási lista élét. Az AM 2013 eddigi második legjobban debütáló korongja a briteknél a francia Daft Punk nagylemeze mögött. Alex Turner együttese az előző négy stúdióalbumával is megszerezte az első helyet. Öt listavezető korongja korábban egyetlen független lemezcéggel szerződésben állónak sem volt. Az Arctic Monkeys albumait a Domino Recording Company gondozza.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Katy Perry: Roar

Egyesült Királyság – Katy Perry: Roar

Németország – Avicii featuring Aloe Blacc & Mike Einziger: Wake Me Up!

Magyarország – GRB: Névtelen dal

 

Új-zélandi énekesnő amerikai sikere

Az USA rádióállomásai továbbra is Robin Thicke, T.I. és Pharrell Williams a Billboard magazin Hot 100 rangsorát tizenkét hétig vezető slágerét, a Blurred Linest játsszák a legtöbbet. Katy Perry a listát második hete uraló zeneszáma, a Roar a rádiós rangsorban a hatodik helyről a másodikra ugrott. Ahogy a múlt héten megjósoltuk, Lorde új-zélandi énekesnő a Royals című felvétellel már érmes pozícióban szerepel, a nyolcadikról a harmadik helyre lépett. Eminem egy hete a harmadik helyen kezdő Berzerk című szerzeménye a tizedikre hátrált. Az amerikai élmezőnyben egy új belépő található: Drake kanadai hiphopelőadó a 12. helyét a nyolcadikra cserélte a Majid Jordan kanadai duóval készített Hold On, We’re Going Home című újdonsággal. Drake ezzel vezeti fel a jövő kedden forgalomba kerülő Nothing Was the Same című harmadik stúdiólemezét. Visszatért a tízes mezőnybe, a 11. helyről a kilencedikre jött fel a Capital Cities a Safe and Sound című dallal. Már az ötödik pozícióban tanyázik Avicii, Aloe Blacc és Mike Einziger slágere, a Wake Me Up!, amely a brit listát három hétig vezette, a németet továbbra is, kilencedik hete uralja. Az Egyesült Királyságban Katy Perry második hete listavezető zeneszáma, a Roar az első héten 179 534, a másodikon 103 444 példányban fogyott el. A brit TOP 10-ben két új belépőre lelünk, a 13. helyről a másodikra ugrott a coloradói OneRepublic felvétele, a Counting Stars, a huszadikról a kilencedikre lépett a három seattle-i: Macklemore hiphopelőadó, Ryan Lewis producer és Mary Lambert énekesnő szerzeménye, a Same Love. A Coldplay-jé a legmagasabban nyitó újdonság, a 12. helyen startol az Atlasszal, a The Hunger Games: Catching Fire (Az éhezők viadala: Futótűz) című film betétdalával. A mi rangsoraink csúcsán nincs változás: a Single (track) listánkon megszakításokkal hatodik hete a GRB Névtelen dala trónol, a rádióállomásaink ötödik hete a Wake Me Up! című slágert sugározzák a legtöbbet.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Ariana Grande: Yours Truly

Egyesült Királyság – Arctic Monkeys: AM

Németország – Schiller: Opus

Magyarország – Kárpátia: A száműzött

 

A Braxton-lány régóta várt sikere

Az amerikai albumeladási lista élmezőnyében öt új belépő szerepel. Az élen Ariana Grande floridai születésű, húszéves színész-énekesnő első nagylemeze, a Yours Truly rajtol 138 ezer példánnyal. Az ezüstérmes pozícióba a The Braxtons lánytrió tagjaként ismertté vált Tamar Braxton második szólóalbuma, a Love and War iratkozott fel 114 ezer példánnyal, leginkább annak köszönhetően, hogy a marylandi énekesnő honlapjáról 3,99 amerikai dollárért lehetett letölteni. Toni Braxton húga az első szólólemezét, a Tamar címűt még 2000 márciusában adta ki, a 127. hely volt a csúcspozíciója. A harmadik helyet az 1988 és 2009 között működött, idén újjáalakult Nine Inch Nails clevelandi rockzenekar nyolcadik stúdióalbuma, a Hesitation Marks, a negyediket John Legend ohiói dalszerző-énekes negyedik stúdiólemeze, a Love in the Future, a hatodikat Jaheim New Jersey-i r&b-énekes hatodik stúdióalbuma, az Appreciation Day foglalta el. A brit tízes mezőnyben az Arctic Monkeys nagylemeze mellett három újdonság található még. Az ezüstérmes pozícióban a London Grammar nottinghami indie-pop trió első stúdióalbuma, az If You Wait, a negyedikben a Goldfrapp londoni elektrozenei duó hatodik stúdiólemeze, a Tales of Us, az ötödikben a The Strypes ír együttes első korongja, a Snapshot debütált. Németországban Christopher von Deylen német dalszerző-producer egyszemélyes formációja, a Schiller szerezte meg az eladási rangsor élét az Opus című albummal. A Nine Inch Nails nagylemeze, a Hesitation Marks az ötödik helyen kezdett. Nálunk harmadik hete tanyázik az eladási lista negyvenes mezőnyében a Kárpátia CD-je, A száműzött, amely két hete a 18. helyen nyitott, a héten a hetedik helyét az elsőre cserélte. Mindössze egy új belépő szerepel a rangsorban, az After Crying 1997-es 6 című albuma a 39. helyen. Tizenhét visszatérő nagylemez található a listán. A legmagasabbra, a 12. pozícióba Adele albuma, a 21 tért vissza, amely a 106. hetét tölti a rangsorban.

Puha József

2013. 09. 20. 10:32

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2013/37 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2013/37