Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Mercury Prize – az idei jelöltlista

Mercury Music Prize - Mercury Prize – az idei jelöltlista

Nyilvánosságra hozták a brit zeneipar egyik rangos díja, a Mercury Prize idei jelöltlistáját, amely tartalmaz néhány meglepetést.

A Mercury Prize-t 1992-ben a Brit Hanglemezipari Szövetség (British Phonographic Industry) alapította az irodalmi The Man Booker Prize és a képzőművészeti Turner Prize zenei megfelelőjeként. Az előző egy év legjobb brit (angol, északír, skót, walesi) és ír albumát készítő zenészt, zenekart jutalmazzák vele. A jelöltlistáról és a győztesről zenei szakemberekből álló zsűri dönt. A nagy szakmai presztízst jelentő győzelem mellé húszezer font is jár. A díj odaítélése piaci sikertől független. A díjazottak között megtalálható az Arctic Monkeys, a Franz Ferdinand, a Portishead, a Primal Scream, a Pulp vagy az egyetlen duplázó, PJ Harvey, az elmúlt két évtized legsikeresebb brit együttesei, az Oasis, a Blur és a Coldplay azonban (eddig) lemaradtak róla.

Mercury Music Prize - Mercury Prize – az idei jelöltlista

A díjkiosztó húsz év után tavaly átalakult. A szakma belátta, hogy több lehetőség rejlik benne, mint amennyit évről évre kiaknázott. A 21. gálát nagy médiafelhajtás mellett új időpontban, november 1-jén tartották, új helyszínen, a londoni Roundhouse-ban, ahol a leedsi Alt-J zenekar diadalmaskodott az An Awesome Wave című első stúdiólemezével.

A Mercury Prize idei jelöltlistáján a kevésbé ismert, szárnyát bontogató zenészek, együttesek helyett a már befutottak viszik a prímet. Hét jelöltet második alkalommal neveztek. A korongok közül öt foglalta el a brit albumeladási lista csúcsát, a tavalyiak közül csak egy, a tavalyelőttiek közül egy sem.

A jelöltek között van David Bowie a márciusban megjelent The Next Day című nagylemezével – a 67. életévében járó zenész a díj történetének legidősebb nomináltja. A listán szerepel az Arctic Monkeys szeptember 9-én kiadott, a brit albumeladási lista csúcsára 157 329 példánnyal feliratkozó AM című nagylemeze is. Ezen kívül az indie-rockot játszó Foals zenekar (Holy Fire), két tánczenei formáció, a Disclosure (Settle) és a Rudimental (Home), a tizenkilenc éves Jake Bugg dalszerző-énekes (Jake Bugg), a szakma által agyondicsért Laura Marling (Once I Was an Eagle), két elektrozenei előadó, James Blake (Overgrown) és Jon Hopkins (Immunity), a BBC Sound of 2013 szavazás két döntőse, Laura Mvula (Sing to the Moon) és a posztpunkos Savages kvartett (Silence Yourself), valamint a Villagers ír folkegyüttes({Awayland}) albuma található a jelöltek között.

„Zenei szempontból csodás tizenkét hónap van mögöttünk. Mindig nehéz feladat összeállítani a jelöltlistát, most még a szokásosnál is nehezebb volt” – mondta a zsűri egyik tagja, Lauren Laverne. A győztest október 30-án hirdetik ki. (Új Szó)

Puha József

2013. 09. 26. 7:18

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Mercury Prize – az idei jelöltlista cikk képei
Mercury Music Prize - Mercury Prize – az idei jelöltlistaMercury Music Prize - Mercury Prize – az idei jelöltlista