Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Összeurópai zeneünnep magyar jelöltekkel

MTV Europe Music Awards - Összeurópai zeneünnep magyar jelöltekkel

Kihirdették az idei MTV Europe Music Awards jelöltjeit, elkezdődött a szavazás. Amióta az egykori szocialista blokkot is érintő regionális kategóriákban is folyik a verseny, a díjátadó kontinensünk legfontosabb őszi zenei ünnepe. Az összeurópai szempontból jelentéktelen kis országok győztesei a második körben persze elvéreznek.

A közönségszavazásra épülő MTV Europe Music Awardson idén tizenhat fő kategóriában hirdetnek győztest. Tavaly az amerikaiak kapták a díjak túlnyomó többségét. A regionális kategóriákat leszámítva az európaiak közül csak a négy angol és egy ír énekes alkotta One Directionnek, valamint David Guetta francia lemezlovasnak, producernek jutott elismerés – előbbi a Legjobb új előadó és a Legnagyobb rajongói bázis, utóbbi a Legjobb elektrozenei előadó kategóriában győzött.

MTV Europe Music Awards - Összeurópai zeneünnep magyar jelöltekkel

Idén is az amerikaiak viszik a prímet. A jelöltek listáját a zenei életbe januárban visszatért memphisi Justin Timberlake, valamint 2013 nagy felfedezettje, a két seattle-i: Macklemore rapper és Ryan Lewis producer kettőse vezeti öt-öt jelöléssel. Az Applause című szerzeménnyel augusztusban visszatért, de egyelőre nem a vártnak megfelelően teljesítő New York-i Lady Gaga négy kategóriában indul. Az év eddigi legnagyobb világslágere, a Blurred Lines – az alkalmi trió: a Los Angeles-i Robin Thicke, az atlantai T.I. és a Virginia Beach-i Pharrell Williams zeneszáma – a legjobb dalok és a legjobb videoklipek között is megméretteti magát. Meglepetés volna, ha nem győzne legalább az egyik kategóriában. Szavazni a rendezvény honlapján lehet november 8-ig.

Magyarország 2007-ben kapcsolódott be a díjkiosztóba. A Legjobb magyar előadó díjat abban az évben Ákos, 2008-ban a Gonzo, 2009-ben és 2010-ben a The Kolin, tavalyelőtt a Compact Disco, tavaly a 30Y nyerte el.

A nemzetközi kategóriák indulóinak bejelentésével egy időben a regionális jelöltekre, így a Legjobb magyar előadó díjra pályázók névsorára is fény derült. Idén a Hősök, az Ivan & the Parazol, Karányi Dani, a Punnany Massif és a The [hated] Tomorrow száll harcba. A regionális győztesek az október 25-én kezdődő második körben megküzdenek az Európa legjobb előadója címért. A Worldwide Act tíz jelöltjét az egyes térségekből november 1-jén jelentik be, utána megkezdődik a küzdelem a fődíjért, a Világ legjobb előadója címért.

A díjátadó november 10-én, Amszterdamban lesz. Egyelőre négy fellépőt jelentettek be, ezek is amerikaiak: Eminem a Berzerk című újdonságát, Miley Cyrus az amerikai Billboard magazin Hot 100 listáját két hétig vezető Wrecking Ball című slágerét énekli, Justin Timberlake pedig Jay-Z-vel ad minikoncertet. (Új Szó)

Puha József

2013. 10. 08. 21:16

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Összeurópai zeneünnep magyar jelöltekkel cikk képei
MTV Europe Music Awards - Összeurópai zeneünnep magyar jelöltekkelMTV Europe Music Awards - Összeurópai zeneünnep magyar jelöltekkel