Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2013/40

Listamustra - Listamustra 2013/40

Megkezdte törlesztését a január elején a BBC Sound of 2013 címet elnyert, tehát az év leendő legnagyobb felfedezettjének vélt Haim. A három testvér: Este, Danielle és Alana Haim alkotta Los Angeles-i trió a brit albumeladási lista élén debütált a Days Are Gone című első stúdiólemezével, bár nem túl sok, 37 005 példány fogyott el belőle.

A trónfosztott Kings of Leon a bronzérmes pozícióba hátráló Mechanical Bull című albuma a múlt héten 71 765 példánnyal állt a csúcson. A brit közszolgálati rádió minden évben megszavaztatja a szakmát arról, hogy kik lesznek az év legnagyobb felfedezettjei. A BBC Sound of 2013 keretében kétszáztizenhárom brit szakember (zenei szerkesztő, dramaturg, producer, kritikus, blogger) voksolt. Az első körben mindegyikük három jelöltet nevezhetett meg, így állt össze a 2012. december 9-én nyilvánosságra hozott tizenötös lista. A jelöltek a világ bármely részéből származhattak, de nem vehettek részt tehetségkutató tévéműsorban, a szólisták nem lehettek ismert együttesekből, s nem lehetett olyan zeneszámuk vagy nagylemezük, amely november közepéig bejutott a brit dal- vagy albumeladási rangsor húszas mezőnyébe. A második körben, január elején a Haim diadalmaskodott. Az indie-popot játszó triót sokan a Fleetwood Mac követőjének tartják. A lányok korábban együtt zenéltek szüleikkel a Rockinhaim nevű zenekarban.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Lorde: Royals

Egyesült Királyság – OneRepublic: Counting Stars

Németország – Jason Derulo featuring 2 Chainz: Talk Dirty

Magyarország – GRB: Névtelen dal

 

Új-zélandi tinédzser amerikai sikere

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 listáján a Wrecking Ball című slágerrel két hétig vezető Miley Cyrust egy új-zélandi tinédzser, Lorde váltotta a Royals című szerzeménnyel. A két nagyobb és számos kisebb szigetből álló államnak még nem volt listavezetője az USA-ban. Lorde, polgári nevén Ella Maria Lani Yelich-O’Connor 1996. november 7-én született, tehát tizenhat évesen és tizenegy hónaposan foglalta el a rangsor élét. Ő az USA legfiatalabb listavezetője 1987 óta. 1987. november 7-én tizenhat évesen és egy hónaposan Tiffany szerezte meg az első helyet az I Think We’re Alone Now című felvétellel – a kaliforniai énekesnő 1971. október 2-án született. A Hot 100 történetének legfiatalabb listavezetője Stevie Wonder. Az 1950. május 13-án született michigani sztár nem egész három hónappal tizenharmadik születésnapja után, 1963. augusztus 10-én ért fel a csúcsra a Fingertips Pt. 2 című zeneszámmal. A Hot 100 élmezőnyének egyetlen új belépője a 13. helyét a nyolcadikra váltó Ylvis norvég duó The Fox (What Does the Fox Say?) című dala, amelyet sokan a norvég Gangnam Style-nak neveznek. Az Egyesült Királyságban a hét közepén még úgy tűnt, hogy a The Vamps angol popkvartett arat rajt-cél győzelmet a Can We Dance című szerzeménnyel – az ezüstérmes pozícióba érkezett meg. Az első helyre a OneRepublic tizedik hete a listán szereplő Counting Stars című slágere jött fel – a coloradói rockegyüttesnek ez az első listavezetője a szigetországban. A TOP 10-ben még két újdonság található: az ötödik helyen a Chase and Status angol elektrozenei formáció Moko angol énekesnővel készült Count on Me című felvétele, a tizediken Dizzee Rascal angol rapper a The Black Eyed Peas-frontember, a Los Angeles-i will.i.am közreműködésével készült Something Really Bad című zeneszáma kezdett. Az új-mexikói születésű Demi Lovato a több mint kétéves Skyscraper című slágerével a 13. helyét a hetedikre cserélte. A brit rangsorban két hét vezetés után lett trónfosztott Jason Derulo és 2 Chainz a Talk Dirty című szerzeménnyel, Németországban második hete uralják vele a mezőnyt. A mi Single (track) listánk élére ismét visszatért a GRB Névtelen dala, amely megszakításokkal nyolcadik hete tanyázik a legmagasabb pozícióban. A rádióállomásaink Radics Gigi Mire vársz című felvételét sugározzák a legtöbbet. Legutóbb magyar zenész hat hete vezette a rádiós rangsort, Király Viktor, igaz, nem magyar, hanem az angol nyelvű Fire című zeneszámmal. Legutóbb ByeAlex trónolt magyar nyelvűvel, az eurovíziós Kedvesemmel, három hétig. Radics Gigi a Vadonatúj érzés című slágerével és annak Daydream című angol nyelvű változatával tavaly az év végén és 2013 elején kilenc hétig volt listavezető a rádiós rangsorban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Drake: Nothing Was the Same

Egyesült Királyság – Haim: Days Are Gone

Németország – Andrea Berg: Atlantis

Magyarország – Wisdom: Marching for Liberty

 

Tizenegy új belépő a magyar TOP 40-ben

Drake az Egyesült Királyságban és az USA-ban is 2013 eddigi legjobban startoló hiphopalbumát könyvelheti el. Ez azért is óriási érdem, mert idén a két rapkirály, Kanye West és Jay-Z is új stúdiólemezzel jelentkezett. A kanadai rapper harmadik, Nothing Was the Same című stúdióalbuma az Egyesült Királyságban a múlt héten 61 ezer példánnyal a második helyre iratkozott fel. Az USA-ban 658 ezer példányt értékesítettek a nagylemezből a megjelenés hétében, ezzel az eladási rangsor első helyén nyitott. Ennél többet egy hét alatt idén csak a memphisi Justin Timberlake albumából, a The 20/20 Experience címűből vásároltak márciusban, 968 ezret. A hiphopelőadók közül legutóbb Lil Wayne adott el egy hét alatt több nagylemezt, mint Drake a 2011 augusztusában forgalomba került Tha Carter IV című albumából, 964 ezret. Az amerikai eladási lista tízes mezőnyében további hat újdonság szerepel. A második helyen a nashville-i Kings of Leon hatodik stúdiólemeze, a Mechanical Bull, a harmadikon a Los Angeles-i Cher 26. stúdióalbuma, a Closer to the Truth, a negyediken az angol Elton John 31. stúdiólemeze, a The Diving Board, a hetediken a bostoni Dream Theater metálzenekar 12. stúdióalbuma, a Dream Theater, a nyolcadikon a chicagói Krewella elektrozenei formáció első stúdiólemeze, a Get Wet, a kilencediken a Metallica koncertfilmjének, a Metallica: Through the Never címűnek a zenei anyaga debütált. A brit rangsor élmezőnyében a Haim albuma mellett további három új belépőre lelünk. A második pozíciót Justin Timberlake negyedik stúdiólemeze, a The 20/20 Experience – 2 of 2, a hatodikat az Alter Bridge orlandói rockegyüttes negyedik stúdióalbuma, a Fortress, a tizediket Dizzee Rascal ötödik stúdiólemeze, a The Fifth foglalta el. Németországban Andrea Berg német énekesnő Atlantis című albuma a legkelendőbb hanghordozó. A Kings of Leon a másodikon rajtoló nagylemeze, a Mechanical Bull mögé az angol Sting 11. stúdióalbuma, a The Last Ship érkezett meg, amely az USA-ban a 13. helyen kezdett, az Egyesült Királyságban pedig a 14. helyről a 47. pozícióba zuhant. A mi negyvenes mezőnyünkben tizenegy újdonság található. Az első helyet a Wisdom budapesti metálzenekar CD-je, a Marching for Liberty, a másodikat a Dream Theater nagylemeze, a Dream Theater, a hatodikat a Református énekek című kiadvány 12. része, a nyolcadikat a Metallica koncertfilmjének albuma, a 12. helyet a Placebo londoni rockegyüttes hetedik stúdiólemeze, a Loud Like Love, a 14. helyet a Megadeth Los Angeles-i metálzenekar koncertalbuma, a Countdown to Extinction: Live, a 21. helyet a Tankcsapda első két nagylemezének, a Punk & Roll és A legjobb méreg címűnek a CD-je, a 22. helyet a Carcass liverpooli metálegyüttes hatodik stúdióalbuma, a Surgical Steel, a 23. helyet Sting korongja, a The Last Ship, a 26. helyet Justin Timberlake nagylemeze, a The 20/20 Experience – 2 of 2, a 29. helyet Zorán duettalbuma, az Egypár barát szerezte meg.

Puha József

2013. 10. 09. 22:26

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2013/40 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2013/40