Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2013/41

Listamustra - Listamustra 2013/41

Több mint két hónap telt el James Blunt új slágerének rádiós premierje és kiadása között. A héten a brit dallista hatodik helyén kezdő Bonfire Heart július 29-én debütált a BBC Radio 2 műsorában, kereskedelmi forgalomba október 7-én került.

A szerzeményt Blunt a brit rangsort a múlt héten a Counting Stars című zeneszámmal vezető OneRepublic coloradói zenekar frontemberével, Ryan Tedderrel írta, aki a producere is. Az 1974-es születésű, katonaként a jugoszláv háborút is megjárt angol dalszerző-énekes ezzel vezette fel a holnap megjelenő, tizenegy felvételt felvonultató Moon Landing című negyedik stúdiólemezét. James Blunt pályája a csúcson indult, a You’re Beautiful című szerzeménye hatalmas világsláger. A 2004-es Back to Bedlam című első albuma az Egyesült Királyságban az elmúlt évtized legkelendőbb nagylemeze – eddig a szigetországban 3 millió 240 ezer példányt, világszerte több mint tizenegymilliót értékesítettek belőle. Egyértelmű volt, hogy Blunt ezt a sikert nem tudja túlszárnyalni. Megközelítenie sem sikerült, a csillaga leszálló ágba került. A 2007-es All the Lost Souls című stúdióalbuma ugyan szépen fogyott, de a harmadik, a 2010-es Some Kind of Trouble fogadtatása – az első sikerével összehasonlítva – már egy kisebb bukással ért fel.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Lorde: Royals

Egyesült Királyság – Miley Cyrus: Wrecking Ball

Németország – Jason Derulo featuring 2 Chainz: Talk Dirty

Magyarország – Fábián Juli & Zoohacker: Girly

 

Az angolok is vevők Miley Cyrusra

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 listáját második hete az új-zélandi Lorde vezeti a Royals című zeneszámmal, amelyből már 2,16 millió példány kelt el az USA-ban. A brit rangsor első két helyén nyitó felvétel ismerős lehet például az amerikai listáról. Azt két hétig uraló Wrecking Ball, Miley Cyrus slágere az Egyesült Királyságban 107 362 példánnyal érkezett meg az első helyre. Meglepő, hogy a botrányos videoklippel népszerűsített szerzeményből az első héten nem értékesítettek annyit, mint a nashville-i színész-énekesnő előző, We Can’t Stop című dalából, amely 128 159 példánnyal rajtolt az első helyen, augusztus 11-én. Igaz, a múlt hétfőn forgalomba került Miley új nagylemeze, sok rajongó azt részesítette előnyben, a sztár duplázott is a szigetországban, de erről majd később. Eminem az amerikai lista harmadik helyéig jutó Berzerk című zeneszáma iratkozott fel az ezüstérmes pozícióba. A brit TOP 10-ben további négy újdonság szerepel. A negyedik helyen Conor Maynard brightoni énekes felvétele, az R U Crazy, az ötödiken a The Saturdays angol–ír lánycsapat dala, a Disco Love, a hatodikon James Blunt fent említett szerzeménye, a Bonfire Heart, a kilencediken az észak-yorkshire-i John Newman zeneszáma, a Cheating kezdett. A Love Me Again című slágerrel júliusban egy hétig vezető John Newman hétfőn adta ki Tribute című első korongját, amely a jövő heti albumlista első helyének várományosa. Németországban harmadik hete Jason Derulo floridai énekes és 2 Chainz georgiai rapper uralja a mezőnyt a Talk Dirty című szerzeménnyel. A mi Single (track) listánk élét meglepetésre egy 2011-es kiadvány, Fábián Juli és Zoohacker négyszámos Girly című EP-je foglalta el. A rádióállomásaink Ellie Goulding a brit listát három hétig vezető Burn című felvételét sugározzák a legtöbbet.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Justin Timberlake: The 20/20 Experience – 2 of 2

Egyesült Királyság – Miley Cyrus: Bangerz

Németország – Casper: Hinterland

Magyarország – Hooligans: História

 

A botrányhős Miley Cyrus duplája

Az USA albumeladási listájának tízes mezőnyében négy új belépő található. A csúcson a várakozásnak megfelelően Justin Timberlake negyedik stúdiólemeze, a The 20/20 Experience – 2 of 2 debütált 350 ezer példánnyal. A memphisi énekes előző, márciusban megjelent The 20/20 Experience című albuma 2013 eddigi legjobban nyitó hanghordozója az amerikai piacon, a kiadás hetében 968 ezer példány fogyott el belőle, s 29. hete tanyázik a rangsorban. A harmadik helyre a dalok listáját vezető Lorde első stúdiólemeze, a Pure Heroine, az ötödikre Tyler Farr nashville-i countryzenész első albuma, a Redneck Crazy, a hatodikra a Haim Los Angeles-i lánytrió a brit listát a múlt héten uraló első nagylemeze, a Days Are Gone érkezett meg. Az Egyesült Királyság élmezőnyében szintén négy újdonságra lelünk. Miley Cyrus a dalok listája mellett az albumeladási rangsor élét is elfoglalta a Bangerz című negyedik stúdiólemezével, amelyből 30 759 példányt vásároltak a szigetországban. Az ezüstérmes pozícióban a Chase and Status angol elektrozenei csapat harmadik stúdióalbuma, a Brand New Machine, a hetedikben Lucy Spraggan sheffieldi énekesnő második stúdiólemeze, a Join the Club, a tizedikben a Panic! at the Disco Las Vegas-i együttes negyedik stúdióalbuma, a Too Weird to Live, Too Rare to Die! startol. Németországban Casper német rapper Hinterland című nagylemeze iratkozott fel az első helyre. Nálunk szintén új belépő szerepel a rangsor csúcsán, a Hooligans CD-je, a História. A negyvenes mezőnyben további hét újdonság található. A második helyen Ákos koncertfilmje, a 2084 – Turné, a harmadikon a Depresszió korongja, a Csak a zene, a kilencediken a Vera Jónás Experiment albuma, a Game, a 16. helyen Vámos Miklós és Bornai Tibor nagylemeze, a Kalózzene – Dunamenti dalok két gitárra és két emberi hangra, a 18. helyen az Alter Bridge orlandói rockzenekar negyedik stúdióalbuma, a Fortress, a huszadikon Cher nagylemeze, a Closer to the Trurth, a 32. helyen a Beck fivérek (Zoltán és László „Zaza”) korongja, a Bezzeg a kurva Beckek kezdett.

Puha József

2013. 10. 20. 18:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2013/41 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2013/41