Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Lefelé a csúcsról

James Blunt - Lefelé a csúcsról

James Blunt eddigi pályája mutatja a legjobban, hogy felsőbb szinteken milyen ma egy zenészkarrier. A katonából lett énekes a csúcson indult, s azóta – hiába készít egyre jobb zeneszámokat – csillaga folyamatosan halványul.

Az 1974-es születésű, katonaként a jugoszláv háborút is megjárt angol dalszerző-énekes 2004-es You’re Beautiful című szerzeménye hatalmas világsláger. A 2004 októberében megjelent Back to Bedlam című első nagylemeze az Egyesült Királyságban az elmúlt évtized legkelendőbb albuma – eddig a szigetországban 3 millió 240 ezer példányt, világszerte több mint tizenegymilliót értékesítettek belőle. Egyértelmű volt, hogy Blunt ezt a sikert nem tudja túlszárnyalni. Megközelítenie sem sikerült, a csillaga leszálló ágba került. A 2007 szeptemberében kiadott All the Lost Souls című stúdiólemeze ugyan szépen fogyott, de a harmadik, a 2010 novemberében piacra került Some Kind of Trouble fogadtatása – az első sikerével összehasonlítva – már egy kisebb bukással ért fel, pedig sokkal izgalmasabb számokat tartalmaz, mint a Back to Bedlam.

James Blunt - Lefelé a csúcsról

Az énekes egy éve került ismét reflektorfénybe, egy rosszul értelmezett nyilatkozat miatt. „Egyelőre nem tervezem visszatérésemet a zenei életbe, új szerzeményeim sincsenek. Az időm nagy részét az ibizai házamban töltöm” – mondta. Ezt az egyik angol bulvárnapilap úgy értelmezte, hogy Blunt felhagy az énekléssel, amit ő rögtön cáfolt.

James Blunt negyedik stúdióalbumának előhírnökét, a Bonfire Heart című felvételt július 29-től sugározza a rádió, kereskedelmi forgalomba október 7-én került, a múlt heti brit dallista hatodik helyére érkezett meg. A zeneszámot az énekes a brit rangsort a Counting Stars című slágerrel vezető OneRepublic coloradói zenekar frontemberével, Ryan Tedderrel írta, aki a szerzemény producere is. A Bonfire Heart videoklipjében James kedvenc hobbijának, a motorozásnak hódol, barátságokat köt, fényképez, és még egy rendőr is lekapcsolja gyorshajtásért. Az út végén pedig betér egy lagziba. „A roadmovie-szerű klipet Wyomingban és Idahóban forgattuk majdnem három napig. Az utolsó jelenetben, amely egy bár parkolójában játszódik, mindenki szerepel, akivel az út során találkoztunk. Eredetileg úgy terveztük, hogy ott egy nagy bulit csapunk, amit filmre is veszünk, de meglepetés ért minket: a bárban épp egy esküvő zajlott. Eljátszottam a násznépnek a You’re Beautifult, aztán a Bonfire Heartot, közben az ifjú pár táncolt. Ez tulajdonképpen nem is az én klipem, hanem az ő esküvői videójuk” – mondta az énekes.

Blunt tizenegy dalt tartalmazó új nagylemeze Moon Landing címmel Európa legtöbb országában ma jelent meg. „Személyes album, az álmokról, a vágyakról szól. Visszatérés a gyökerekhez, emlékezés régi önmagunkra, tükörbenézés, töprengés azon, mivé lettünk. A végkövetkeztetés az, hogy el kell magunkat fogadni olyannak, amilyenek vagyunk, a hibáinkkal együtt” – mondta.  A korongról már szintén ismert Miss America című zongorás ballada tisztelgés Whitney Houston előtt.

Kíváncsian várjuk, James Blunt vissza tud-e kapaszkodni a legsikeresebbek közé. Megérdemelné. (Új Szó)

Puha József

2013. 10. 21. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Lefelé a csúcsról cikk képei
James Blunt - Lefelé a csúcsrólJames Blunt - Lefelé a csúcsról