Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2013/47

Listamustra - Listamustra 2013/47

Az Egyesült Királyság albumeladási listájának élén a rangsor történetének ezredik vezetője áll, nálunk a nagylemezek listáján Guinness-rekord született. Az albumok 1956. július 22-től létező brit eladási rangsorának első vezetője Frank Sinatra szvingkorongja, a Songs for Swingin’ Lovers!, az ezredik Robbie Williams szvinglemeze, a Swings Both Ways.

Robbie november 18-án kiadott albumából a megjelenés hetében 108 622 példány fogyott el a brit piacon. A negyvenedik életévében járó angol énekesnek odahaza szólóban ez a 11. listavezető nagylemeze, de ha figyelembe vesszük a Take Thattel elért sikereit is, akkor már tizenöt listavezető albummal büszkélkedhet. Ugyanannyival, mint a rekordtartó The Beatles.

Nálunk a Tankcsapda megdöntötte Zámbó Jimmy rekordját. A 2001. január 2-án elhunyt énekes nagylemezei 2001 ötödik hetében az eladási lista első tizenhárom pozíciójában tanyáztak. Ilyen korábban soha sehol nem fordult elő – a „Király” ezzel bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe. Az e heti albumeladási lista első tizennégy pozíciójában a Tankcsapda CD-i szerepelnek. Az első helyen az Igazi hiénák című válogatás áll, a sort a tavalyi Rockmafia Debrecen zárja.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Lorde: Royals

Egyesült Királyság – Lily Allen: Somewhere Only We Know

Németország – Klingande: Jubel

Magyarország – Lana Del Rey: Summertime Sadness

 

A legyőzhetetlen tinilány

Lorde kibérelte az amerikai Billboard magazin Hot 100 listája csúcsát – a tizenhét éves új-zélandi énekesnő nyolcadik hete trónol a Royals című slágerrel. A 15. pozícióból a tizedikbe lépett Pitbull floridai rapper Ke$ha Los Angeles-i énekesnővel készített Timber című zeneszáma. Ke$ha ezzel visszakerült a reflektorfénybe. A tavaly december elején kiadott Warrior című második stúdióalbumának fogadtatása meg sem közelítette az első korongja, a 2010-es Animal sikerét.

A brit rangsorban Lily Allen átvette a vezetést a múlt héten a második helyre feliratkozó Somewhere Only We Know című felvétellel, a John Lewis áruházlánc idei karácsonyi reklámzenéjével. Ez a Keane 2004-es slágerének átdolgozása, az eredetinek a harmadik hely volt a csúcspozíciója. A londoni énekesnő egy másik szerzeménnyel is jelen van a brit élmezőnyben – a Hard out Here a kilencedik helyen debütált. További két újdonság található a TOP 10-ben. Az ezüstérmes pozícióban a Bastille londoni zenekar március elején megjelent Bad Blood című első nagylemezének hétfőn forgalomba került All This Bad Blood című változatát beharangozó Of the Night című zeneszám, a bronzérmesben Gary Barlow szintén hétfőn kiadott Since I Saw You Last című negyedik szólóalbumának felvezetője, a Let Me Go kezdett.

Németországban negyedik hete a Klingande francia elektrozenei duó uralja a mezőnyt a Jubel című felvétellel.

Nálunk a Single (track) Top 20 listán Lana Del Rey New York-i énekesnő Summertime Sadness című slágere vette át a vezetést. A rádióállomásaink harmadik hete Newik (Uj Viktor) lemezlovas-producer My Love című dalát sugározzák a legtöbbet.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Lady Gaga: Artpop

Egyesült Királyság – Robbie Williams: Swings Both Ways

Németország – Eminem: The Marshall Mathers LP 2

Magyarország – Tankcsapda: Igazi hiénák

 

Lady Gaga már nem az igazi

Lady Gaga a harmadik, Artpop című stúdióalbumával ugyan megszerezte az Amerikai Egyesült Államok eladási listájának első helyét, mégsem dőlhet elégedetten hátra. A nagylemezéből csak 258 ezer példányt értékesítettek a megjelenés hetében. Az előző albumából, a 2011-es Born This Way címűből 1 millió 108 ezer példány fogyott el a kiadás hetében, igaz, azt az egyik internetes zeneáruház már az első héten 99 centért árusította. Az amerikai tízes mezőnyben három új belépőre lelünk. A harmadik helyre a napjaink slágereit csokorba kötő Now That’s What I Call Music! 48. része, a hetedikre a The Beatles válogatása, az On Air – Live at the BBC Volume 2, a nyolcadikra Jhené Aiko Los Angeles-i énekesnő első EP-je, a Sail Out érkezett meg.

Az Egyesült Királyság élmezőnyében Robbie Williams nagylemeze mellett két újdonság szerepel még. A harmadik helyen Jake Bugg nottinghami zenész második stúdióalbuma, a Shangri La, a hatodikon a brit The X Factor ötödik, 2008-as sorozatának második helyén végzett JLS fiúkvartett pályafutást lezáró, Goodbye – The Greatest Hits című gyűjteménye nyitott. Lady Gaga nagylemeze iránt jelentősen visszaesett a kereslet, az első helyről a kilencedikre csúszott. Az előzetes adatok szerint a jövő heti amerikai rangsorban is a nyolcadik, kilencedik helyre esik vissza.

Németországban második hete Eminem korongja, a The Marshall Mathers LP 2 a legkelendőbb. Lady Gaga albuma a bronzérmes pozícióban startol.

Nálunk a negyvenes mezőnyben mindössze két új belépő található: a 34. helyet Laura Pausini olasz énekesnő válogatása, a 20 – The Greatest Hits, a 39. pozíciót Robbie Williams nagylemeze, a Swings Both Ways foglalta el.

Puha József

2013. 11. 30. 13:06

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2013/47 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2013/47