Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2013/48

Listamustra - Listamustra 2013/48

A One Direction átírta az idei zenei statisztikákat. A világ jelenlegi legnépszerűbb fiúcsapata, a brit The X Factor hetedik, 2010-es sorozatában a szólóban kiesett énekesekből megalapított, négy angol és egy ír előadó alkotta ötös fogat a harmadik, Midnight Memories című stúdiólemezéből 237 338 példányt értékesített az Egyesült Királyságban a megjelenés hetében, s ezzel 2013 legjobb debütálását könyvelheti el.

Eddig a Daft Punké volt ez a cím – a francia duó Random Access Memories című albumából májusban a kiadás hetében 165 091 példányt vásároltak. A dalok brit listáját elárasztották a One Direction zeneszámai. Hét szerzeménnyel: a Story of My Life (harmadik), a You and I (19.), a Don’t Forget Where You Belong (21.), a Best Song Ever (42.), a Strong (48.), a Midnight Memories (49.) és a Diana (58.) címűekkel szerepel a százas mezőnyben. Nemcsak a brit rangsorban, hanem világszerte, a miénkben is felbukkantak a fiúcsapat felvételei. A Single (track) Top 20 lista harmadik helyén a Diana, az ötödiken a Midnight Memories, a hetediken a Strong kezdett, a Story of My Life pedig a 19. pozícióban található.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Lorde: Royals

Egyesült Királyság – Calvin Harris & Alesso featuring Hurts: Under Control

Németország – Klingande: Jubel

Magyarország – Quimby: Állatok a legelőn

 

Passenger világsikere

Nincs változás az amerikai Billboard magazin Hot 100 listája csúcsán: kilencedik hete az új-zélandi Lorde slágere, a Royals vezet. Belépett a TOP 10-be, a tizedik helyre Passenger (Michael Rosenberg) angol énekes a Let Her Go című zeneszámmal, amely odahaza a második helyig jutott, a német rangsort öt hétig uralta.

Az Egyesült Királyságban Calvin Harris skót dalszerző-producer, Alesso svéd lemezlovas-producer és a Hurts angol duó érkezett meg az élre az Under Control című szerzeménnyel. Az utóbbi kettőnek ez az első listavezetője a szigetországban. Calvinnek az ötödik – korábban a Dizzee Rascallal és Chrome-mal készült Dance wiv Me (2008), az I’m Not Alone (2009), a Rihannával sikerre vitt We Found Love (2011) és a Florence Welchcsel készült Sweet Nothing (2012) című felvételekkel járta meg a legmagasabb pozíciót. Az élmezőnyben további két újdonságra lelünk. A McFly angol fiúkvartett zeneszáma, a Love Is on the Radio a hatodik, Breach (Ben Westbeech) angol producer Andreya Triana angol énekesnővel készült felvétele, az Everything You Never Had (We Had It All) a kilencedik helyre iratkozott fel.

Németországban ötödik hete a Klingande francia duó trónol a Jubel című slágerrel.

Magyarországon a Single (track) Top 20 lista csúcsán a Quimby új, Kaktuszliget című stúdióalbumáról az Állatok a legelőn című dal nyitott, megelőzve Ákos második helyen startoló Girl in the Café (Karcolatok 20 Mix) című kislemezét. A rádióállomásaink negyedik hete Newik (Uj Viktor) lemezlovas-producer My Love című szerzeményét játsszák a legtöbbet.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Eminem: The Marshall Mathers LP 2

Egyesült Királyság – One Direction: Midnight Memories

Németország – Robbie Williams: Swings Both Ways

Magyarország – Tankcsapda: Igazi hiénák

 

Gary Barlow elfuserált győzelme

Az Amerikai Egyesült Államokban Lady Gaga albuma, az Artpop – ahogy megtippeltük – az első helyről a nyolcadikra zuhant, nyolcvankét százalékkal csökkent iránta a kereslet. Az élre a két héttel ezelőtti listavezető, Eminem nyolcadik, The Marshall Mathers LP 2 című stúdiólemeze tért vissza, pedig ebből is negyvenhárom százalékkal kevesebb fogyott el, mint az előző héten. A tízes mezőnyben öt új belépő szerepel. Az ezüstérmes pozíciót a Five Finger Death Punch kaliforniai metálzenekar ötödik stúdióalbuma, a The Wrong Side of Heaven and the Righteous Side of Hell, Volume 2 foglalta el. A korong július végén megjelent első része, a The Wrong Side of Heaven and the Righteous Side of Hell, Volume 1 szintén a második helyet szerezte meg – eddig 210 ezer példányt értékesítettek belőle az USA-ban. Az éhezők viadala: Futótűz (The Hunger Games: Catching Fire) című film zenei anyaga az ötödik, az American Idol 2006-os sorozatában ismertté vált észak-karolinai Chris Daughtry együttese, a Daughtry negyedik stúdiólemeze, a Baptized a hatodik, Yo Gotti memphisi rapper albuma, az  I Am a hetedik, a Cities 97 Sampler Vol. 25 25th Anniversary című gyűjtemény a tizedik helyen debütált.

Az Egyesült Királyságban a One Direction korongja mellett további három újdonság található a TOP 10-ben. Az ezüstérmes pozícióban – a várakozásnak megfelelően – Gary Barlow negyedik stúdiólemeze, a Since I Saw You Last kezdett, 116 ezer példánnyal. Ha egy héttel korábban kerül forgalomba, Gary legyőzi a Take That-es társát, Robbie Williamst, akinek Swings Both Ways című albuma a múlt héten 108 622 példánnyal rajtolt a csúcson. Az ír Boyzone ötödik stúdiólemeze, a BZ20 a hatodik (az előzőek listavezetők voltak), Susan Boyle karácsonyi korongja, a Home for Christmas a kilencedik helyre érkezett meg.

Németországban Robbie Williams szvingalbuma, a Swings Both Ways iratkozott fel az első helyre.

Nálunk továbbra is a Tankcsapda CD-i szerepelnek a lista első tizennégy pozíciójában. Révész Sándor nagylemeze, a Révész 60 – Koncertélmény az Élménybirtokon a huszadik, a Bódi László Cipő tiszteletére rendezett emlékkoncert korongja, az „…Őrizz engem ezen a világon” a 24., az Eagles gyűjteménye, a The Studio Albums 1972–1979 a 27., az Inside Llewyn Davis című film zenei anyaga a 28., Halász Judit válogatáskorongjának első része a 31., második része a 34., az Eric Clapton Guitar Festival – Crossroads című nagylemez a 32., a Gyerekkarácsony – Ünnep című CD a 39. helyen nyitott.

Puha József

2013. 12. 07. 21:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2013/48 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2013/48