Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2013/49

Listamustra - Listamustra 2013/49

A One Direction a Midnight Memories című harmadik stúdiólemezével a brit albumlista után az amerikai csúcsát is elfoglalta – az USA-ban 546 ezer példány fogyott el belőle a megjelenés hetében. A négy angol és egy ír énekes alkotta csapat az első együttes az amerikai zenetörténetben, amely az első három albumával a rangsor élén debütált.

A One Direction ráadásul az első formáció 1967 óta, amely az első három nagylemezével megszerezte az amerikai albumlista első helyét. Ez legutóbb a The Monkees kaliforniai zenekarnak sikerült, amely 1966 és 1967 között az első négy stúdiólemezével (a The Monkees, a More of the Monkees, a Headquarters és a Pisces, Aquarius, Capricorn & Jones Ltd. címűekkel) vezetett. A Midnight Memories tizennégy szerzeményt tartalmaz, a Deluxe verzió néggyel egészül ki.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Miley Cyrus: Wrecking Ball

Egyesült Királyság – Lily Allen: Somewhere Only We Know

Németország – Klingande: Jubel

Magyarország – Fábián Juli & Zoohacker: Girly

 

Visszatérők a csúcson

Véget ért Lorde tündöklése az amerikai Billboard magazin Hot 100 listája élén – az új-zélandi énekesnő a Royals című világslágerrel kilenc hétig uralta a mezőnyt. Meglepetésre nem Eminem és Rihanna felvétele, a The Monster vette át a vezetést, hanem Miley Cyrus zeneszáma, a Wrecking Ball, amely már tanyázott a csúcson, a Royals előtt két hétig. Megfelezte helyezéseinek számát, a nyolcadikról a negyedikre lépett Pitbull a Timber című szerzeménnyel, amelyet Ke$hával ad elő. Egy másik, szólóban szebb időket is megélt énekesnő szintén közreműködőként tündököl: az A Great Big World New York-i duó Christina Aguilerával készítette el a lírai Say Something című dalt, amely a 18. pozícióból a tizedikbe jött fel. Az élmezőnyben egy visszatérő is szerepel: a 13. helyről a nyolcadikra ugrott a One Direction slágere, a Story of My Life, amely négy héttel ezelőtt a hatodikon nyitott.

Az Egyesült Királyságban is visszatérőt találunk a legmagasabb pozícióban. Lily Allen a Somewhere Only We Know című felvétellel, a Keane 2004-es zeneszámának átdolgozásával, a John Lewis áruházlánc idei karácsonyi reklámzenéjével három hete az ezüstérmes pozícióba iratkozott fel, két hete már vezetett, a múlt héten negyedik volt, s most újra listavezető. A One Direction a Story of My Life című szerzeménnyel a második helyre jött fel. Mariah Carey 1994-es, időközben örökzölddé vált All I Want for Christmas Is You című slágere a TOP 10 kapujában, a 14. helyen tanyázik. A legmagasabban kezdő újdonság Rebecca Ferguson a 15. pozícióba megérkező I Hope című dala, amellyel a brit The X Factor hetedik, 2010-es sorozatának második helyezettje a december 2-án kiadott Freedom című második stúdióalbumát vezette fel.

Németországban nincs változás a rangsor élén: hatodik hete a Klingande francia duó trónol a Jubel című felvétellel.

Nálunk a Single (track) Top 20 lista csúcsára Fábián Juli és Zoohacker 2011-es, négyszámos Girly című EP-je tért vissza. A rádióállomásaink Avicii svéd lemezlovas-producer Hey Brother című szerzeményét sugározzák a legtöbbet.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – One Direction: Midnight Memories

Egyesült Királyság – One Direction: Midnight Memories

Németország – Frei.Wild: Still

Magyarország – One Direction: Midnight Memories

 

Tarol a One Direction

Az Amerikai Egyesült Államok albumeladási rangsorának tízes mezőnyében a One Direction az első helyen rajtoló nagylemeze mellett csak egy új belépő szerepel: a bronzérmes pozíciót Garth Brooks 1962-es születésű oklahomai countryzenész hat CD-ből és két DVD-ből álló Blame It All on My Roots: Five Decades of Influences című gyűjteménye foglalta el. Lady Gaga albuma, az Artpop a nyolcadikról a hetedikre lépett – az első héten 258 ezer, a másodikon 46 ezer, a harmadikon 116 ezer példányt értékesítettek belőle.

A brit listán megőrizte vezető helyét a One Direction – a Midnight Memories című nagylemezből az első héten 237 338, a másodikon 124 535 példány fogyott el. Az élmezőnyben két újdonság található: az Il Divo albuma, az A Musical Affair az ötödik, Rebecca Ferguson fent említett nagylemeze, a Freedom a hatodik helyen debütált. Az elmúlt évek legsikeresebb karácsonyi albuma, a kanadai Michael Bublé korongja, a Christmas a tizedik helyre jött fel – az USA-ban a nyolcadik.

Németországban a Frei.Wild nagylemeze, a Still szerezte meg az első helyet. Az olasz rockegyüttes előző albuma, a 2012-es Feinder deiner Feinde májusban volt listavezető. A One Direction nagylemeze – meglepetésre – csak az ötödik helyen nyitott.

Nálunk a fiúcsapat albuma a rangsor élén startol. A Quimby DVD-vel kiegészített nagylemeze, a Kaktuszliget a 22., az István, a király – 30 éves jubileumi előadás (rendező: Alföldi Róbert) DVD-je a 24., a Muse koncertkorongja, a Live at Rome Olympic Stadium a 31., a négy CD-s Négy évszak Esti meséi című gyűjtemény a 39. helyre iratkozott fel. A Válogatás- és mixlemezek eladási listájának csúcsán az HBO-n látható Társas játék II. évadának dalait tartalmazó dupla CD áll.

Puha József

2013. 12. 15. 17:32

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2013/49 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2013/49