Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2013/50

Listamustra - Listamustra 2013/50

Megvan a karácsonyi zenepiac legnagyobb negatív szenzációja: Britney Spears nyolcadik, Britney Jean című stúdiólemeze jócskán alulteljesít. Az USA-ban 107 ezer példányt értékesítettek belőle a megjelenés hetében, amely még nem volna olyan rossz adat (igaz, 150 és 200 ezer közötti példánnyal számoltak), de a korong iránti kereslet a második héten jócskán visszaesett, a kezdő negyedik helyről zuhanva valószínűleg a húszas mezőnyt is elhagyja.

A Britney Jean Európában még rosszabbul teljesít. A brit albumlistán a múlt héten 12 959 példánnyal a 34. pozícióban debütált, a héten a 87. helyre hátrált. Németországban a huszadik pozícióba érkezett meg, s úgy néz ki, a jövő héten az ötvenes mezőnyből is kiszorul. Ilyen kiábrándító eladási mutatókkal senki sem számolt, bár az előjelek sem voltak kecsegtetőek. A nagylemez beharangozója, a Work B**ch! című szerzemény az amerikai Billboard magazin Hot 100 listáján a 12. helyig jutott, a brit rangsorban a hetedik hely volt a csúcspozíciója, de sláger nem lett belőle. Az énekesnő új zeneszáma, a Perfume pedig egyenesen bukás, csak Dél-Koreában került be a lista tízes mezőnyébe. Britneynek innen nem lesz egyszerű a továbblépés.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Eminem featuring Rihanna: The Monster

Egyesült Királyság – Lily Allen: Somewhere Only We Know

Németország – Klingande: Jubel

Magyarország – Avicii: Hey Brother

 

Felért a csúcsra Eminem és Rihanna

Az Amerikai Egyesült Államokban átvette a vezetést Eminem és Rihanna a The Monster című felvétellel. A detroiti rappernek ez az ötödik listavezetője odahaza: eddig a Lose Yourself (2002 és 2003), a Dr. Drevel és 50 Centtel készült Crack a Bottle (2009), a Not Afraid (2010) és a Rihannával készített Love the Way You Lie (2010) című szerzeményekkel uralta a mezőnyt. Partnerének, a barbadosi énekesnőnek a The Monster a 13. amerikai listavezetője, ezzel beérte Michael Jacksont. Az örökranglistán már csak ketten vannak előtte: Mariah Carey tizennyolc és a The Beatles húsz listavezető slágerrel. Rihanna az SOS (2006), a Jay-Z-vel készült Umbrella (2007), a Take a Bow (2008), a Disturbia (2008), a T.I.-jal készített Live Your Life (2008), a Rude Boy (2010), az Eminemmel készült Love the Way You Lie (2010), a Drake-kel készített What’s My Name? (2010), az Only Girl (In the World) (2010), az S&M Britney Spearsszel készült változatával (2011), a Calvin Harrisszel készített We Found Love (2011 és 2012) és a Diamonds (2012) című zeneszámokkal tanyázott a legmagasabb pozícióban.

Az Egyesült Királyságban harmadik hete Lily Allen vezet a Somewhere Only We Know című dallal, a Keane 2004-es felvételének átdolgozásával, a John Lewis áruházlánc idei karácsonyi reklámzenéjével. A 34. helyről a bronzérmes pozícióba ugrott a brit The X Factor harmadik, 2006-os sorozatának győztese, Leona Lewis a One More Sleep című szerzeménnyel, amely a Christmas, with Love című karácsonyi albumáról származik. A harmincadikról a negyedikre lépett Pharrell Williams zeneszáma, a Happy, a Gru 2 című animációs film betétdala. Az első újdonságot a 33. helyen találjuk: a kanadai Justin Bieber a Music Mondays sorozatában kiadott, a chicagói Chance The Rapperrel készült Confident című felvételét.

Németországban nincs változás a rangsor élén: hetedik hete a Klingande francia elektrozenei duó uralja a mezőnyt a Jubel című slágerrel.

Nálunk a Single (track) Top 20 lista csúcsát Avicii svéd lemezlovas-producer szerzeménye, a Hey Brother foglalta el. A rádióállomásaink ismét az angol Ellie Goulding zeneszámát, a Burnt játsszák a legtöbbet, amely megszakításokkal ötödik hete vezeti a rádiós rangsort.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Garth Brooks: Blame It All on My Roots: Five Decades of Influences

Egyesült Királyság – Robbie Williams: Swings Both Ways

Németország – Sido: 30-11-80

Magyarország – Quimby: Kaktuszliget

 

Tarol a Kaktuszliget

Az USA-ban az 52. életévében járó Garth Brooks oklahomai countryzenész a múlt héten a harmadik helyen nyitó, hat CD-ből és két DVD-ből álló Blame It All on My Roots: Five Decades of Influences című gyűjteménye szerezte meg az eladási lista első helyét, 164 ezer példánnyal. Az élmezőnyben Britney Spears fent említett, a negyedik helyen rajtoló korongja mellett nincs több új belépő.

Az Egyesült Királyságban Robbie Williams második, Swings Both Ways című szvinglemezéből adták el a legtöbbet. A One Direction két hétig vezető albuma, a Midnight Memories az ezüstérmes, Gary Barlow nagylemeze, a Since I Saw You Last a bronzérmes pozícióban szerepel. A texasi születésű Beyoncé ötödik stúdióalbuma, a Beyoncé stílszerűen az ötödik helyre iratkozott fel.

Németországban Sido német rapper 30-11-80 című nagylemeze kezdett az eladási rangsor élén.

Nálunk – a várakozásnak megfelelően – a Quimby a múlt héten a 22. helyen debütáló, DVD-vel kiegészített Kaktuszliget című albumából fogyott el a legtöbb. A negyvenes mezőnyben négy újdonságra lelünk: az első hazai X-Faktor győztese, Vastag Csaba nagylemeze, a Conecto a 18., Demjén Ferenc albuma, a Túl a világvégén a 29., az Ismerős Arcok koncertkorongja, az Ezer évnek egy reménye – Dalok szimfonikus kísérettel a harmincadik, Neil Young 1970-ben rögzített koncertlemeze, a Live at the Cellar Door a 36. helyet foglalta el.

Puha József

2013. 12. 22. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2013/50 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2013/50