Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2013/51

Listamustra - Listamustra 2013/51

Borítékolható volt, hogy a The X Factor idei sorozatának győztese uralja a dalok brit listáját karácsonykor, mivel egyrészt a tehetségkutató – akárcsak a miénk – december 15-én ért véget, másrészt az ellenkampánya, amely az elmúlt években sok embert lázba hozott, mára szinte teljesen kifulladt.

A The X Factor tizedik sorozatát az 1977-es születésű Sam Bailey nyerte meg, s el is foglalta brit rangsor csúcsát Demi Lovato a műsorban előadott 2011-es Skyscraper című slágerének átdolgozásával. Ehhez elég volt 148 853 példány! Csak összehasonlításképp: James Arthur tavaly december 16-án 489 560 példánnyal iratkozott fel a lista élére. Az idei ellenkampányban a legtöbb ember által támogatott zeneszám, az ausztrál AC/DC 1979-es Highway to Hell című klasszikusa a negyedik pozícióba érkezett meg. A győztes eladási mutatója és az AC/DC slágerének a vártnál rosszabb teljesítménye azt jelzi, hogy a britek egy jelentős csoportját nemcsak a The X Factor, hanem már annak ellenkampánya sem érdekli…

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Eminem featuring Rihanna: The Monster

Egyesült Királyság – Sam Bailey: Skyscraper

Németország – Faul & Wad Ad vs. Pnau: Changes

Magyarország – Ocho Macho: 2013

 

Franciák sikere Németországban

Az Amerikai Egyesült Államokban második hete Eminem és Rihanna vezet a The Monster című felvétellel. A detroiti rappernek ez az ötödik listavezetője odahaza: a Lose Yourself 2002-ben és 2003-ban tizenkét, a Dr. Drevel és 50 Centtel készített Crack a Bottle 2009-ben egy, a Not Afraid 2010-ben egy és a Rihannával készült Love the Way You Lie szintén 2010-ben hét hétig uralta a mezőnyt. Partnerének a The Monster a 13. amerikai listavezetője. A barbadosi énekesnő 2006 májusában szerepelt először a Hot 100 csúcsán, három hétig az SOS című szerzeménnyel. 2007-ben a Jay-Z-vel készített Umbrella cíművel hét hétig tanyázott a legmagasabb pozícióban. 2008-ban triplázott: a Take a Bow-val egy, a Disturbiával két, a T.I.-jal készült Live Your Life-fal (ebben közreműködőként hallható) hat hétig vezetett. 2010 az eddigi legsikeresebb éve. Tavasszal a Rude Boy című zeneszámmal bérelte ki az első helyet, öt hétig állt vele az élen. Aztán – ahogy már írtuk – Eminemmel vezetett hét hétig a Love the Way You Lie közreműködőjeként. Még ugyanebben az évben a Drake-kel készített What’s My Name? és az Only Girl (In the World) című slágerei egy-egy hétig szerepeltek a csúcson. 2011 tavaszán az S&M című dalának Britney Spearsszel készült változatával uralta a mezőnyt egy hétig, majd a Calvin Harrisszel készített We Found Love-val vezetett tíz hétig, 2011-ben nyolc, tavaly két hétig. Legutóbb a Diamondsszal tanyázott az élen, tavaly az év végén három hétig.

Az Egyesült Királyságban a 21. helyen debütált a Wizzard angol zenekar 1973-as I Wish It Could Be Christmas Everyday című felvételének átirata a The Big Reunion előadásában, amely hét egykori sztárcsapat, a Five, a 911, az Atomic Kitten, a B*Witched, a Blue, a Honeyz és a Liberty X tagjaiból alakult.

Németországban a Klingande hét hétig trónolt a Jubel című szerzeménnyel. A francia elektrozenei duótól egy másik francia elektrozenei duó, a Faul & Wad Ad vette át a vezetést a Pnau ausztrál duó 2007-es Baby című zeneszámának Changes című átdolgozásával, amelyben az eredeti előadók is közreműködnek.

Nálunk a Single (track) Top 20 listán az Ocho Macho háromdalos (a Pannonia Allstars Ska Orchestra zenészével, Krsával készült Maskaray, a Ki vagyok én?! és a Kowalskyval készített Képzeld el másképp címűeket tartalmazó) 2013 című maxi CD-je került fel a legmagasabb pozícióba. A rangsor múlt heti vezetője, Avicii Hey Brother című slágere második hete a rádióállomásaink legtöbbet játszott felvétele.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Beyoncé: Beyoncé

Egyesült Királyság – Robbie Williams: Swings Both Ways

Németország – Robbie Williams: Swings Both Ways

Magyarország – Quimby: Kaktuszliget

 

Komoly küzdelem a brit csúcsért

Az Amerikai Egyesült Államokban Beyoncé váratlanul kiadott Beyoncé című ötödik stúdióalbuma szerezte meg az első helyet – három nap alatt 617 ezer példányt értékesítettek belőle. Ahogy egy hete megjósoltuk, Britney Spears nyolcadik, Britney Jean című stúdiólemeze mélyrepülést vett, a negyedik helyről a 22. pozícióba zuhant. A tízes mezőnyben két új belépő található: a negyedik helyen R. Kelly chicagói r&b-énekes 12. stúdióalbuma, a Black Panties, a hetediken Childish Gambino (Donald Glover) színész-rapper második stúdiólemeze, a Because the Internet kezdett.

Az Egyesült Királyságban megőrizte vezető helyét Robbie Williams albuma, a Swings Both Ways, amelyből kevesebb mint kétszáz példánnyal fogyott el több, mint a One Direction ezüstérmes pozícióban szereplő Midnight Memories című nagylemezéből. Az angol–ír fiúcsapat november 25-én megjelent harmadik stúdióalbuma 2013 legvásároltabb idei hanghordozója a szigetországban, de Emeli Sandé 2012-es Our Version of Events című nagylemezéből többet vásároltak az idén. A százas mezőnyben egyetlenegy újdonság található: a 88. helyen nyitott a We the Kings floridai rockegyüttes negyedik, Somewhere Somehow című stúdióalbuma.

Németországban is Robbie Williams nagylemezéből adták el a legtöbbet – a Swings Both Ways három hete az első helyre iratkozott fel.

Nálunk második hete a Quimby DVD-vel kiegészített Kaktuszliget című CD-je a legkelendőbb hanghordozó. A negyvenes mezőnyben négy új belépőre lelünk: a 21. helyre a Romantikus Erőszak karrierösszegző albuma, a Jubileum, a 34. helyre a kanadai Michael Bublé két legutóbbi, To Be Loved és Christmas című nagylemezeinek közös csomagolása, a 35. helyre a Vad Fruttik korongja, a Darabok, a 37. helyre Mészáros János Elek Ki nem volt szomorú?! című CD-je érkezett meg. A Csillag születik legutóbbi győztese az albumon Szenes Andor és Szenes Iván dalait énekli.

Puha József

2013. 12. 29. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2013/51 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2013/51