Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Ingyenzene, olcsó CD-k, világslágerek, új botrányhős és ByeAlex, az antisztár

Listamustra - Ingyenzene, olcsó CD-k, világslágerek, új botrányhős és ByeAlex, az antisztár

A Fish! zenekar ősszel megjelent Konzervzene című nagylemezének címadó dala egy részletével tudjuk legjobban érzékeltetni, milyen volt a véget érő esztendő a könnyűzenében. „Látod, ingyen van már minden, sajnos így nem kapunk érte díjat. Te csak töltsd le nyugodtan, mi meg majd szorosabbra húzzuk a szíjat.”

Egyre többen vannak – elsősorban a kezdők között –, akik új szerzeményeiket hanghordozón nem adják ki, kizárólag digitális formátumban kínálják, mifelénk általában ingyen. Ha pénzért árulják, az emberek többsége akkor is ingyen szerzi be, illegálisan. A nyugati piacokon a CD-forgalmat részben felváltó fizetős zeneletöltés a volt szocialista blokk országaiban továbbra is gyerekcipőben jár, de legalább már elmozdult a holtpontról. Fontos volna, ha mindannyian tudatosítanánk, hogy a zene ugyanolyan termék, mint bármi más, amit szintén nem kapunk meg ingyen. Zenészeink egy csoportjának mára csak egy fő bevételi forrása maradt: a koncertezés. A fellépések többsége viszont a tehetségkutató tévéműsorok aktuális felfedezettjeié. Akik ma reflektorfényben vannak, holnap már nem…

 

A Tankcsapda tavaly új módszerrel hozta forgalomba a Rockmafia Debrecen című albumát. Az egyik benzinkúthálózat töltőállomásain lehet beszerezni, 990 forintért. A korong hatalmas siker, már ötszörös platinalemez. A debreceni rockegyüttes novemberben a bevált terjesztési módszerrel, 990 forintos egységáron újra megjelentette szinte a teljes életművét, azaz a tizenkét stúdióalbumát és a Tankológia című gyűjteményt, feljavított hangzással. Tizennegyedikként az Igazi hiénák című válogatáslemez látott napvilágot, kuriózumnak számító felvételekkel és két vadonatúj dallal. A zenekar CD-i a 46. héten elfoglalták a magyar albumeladási lista első tizennégy helyét. Lukács Laciék ezzel Guinness-rekordot döntöttek. Zámbó Jimmy rekordját adták át a múltnak, akinek nagylemezei a halála után, 2001 ötödik hetében az eladási rangsor első tizenhárom pozíciójában tanyáztak – ilyen korábban soha sehol nem fordult elő.

 

A Rómeó Vérzik 999 forintért kínálja Magyarországon a tíz új szerzeményt tartalmazó A három… című CD-jét, amely a 43. héten a magyar albumeladási lista csúcsára iratkozott fel. A somorjai rockegyüttes az első szlovákiai zenekar, amely elfoglalta a rangsor élét. Koppányék a hanghordozó árat picivel a gyártási költség fölött szabták meg. Felmerül a kérdés: ha ilyen alacsony ár is nyereséget termel, akkor egyesek a lemezükért miért kérnek el három-négyezer forintot? Tehát a könnyűzene szereplői is ludasak abban, hogy a piac ilyen siralmas képet fest.

 

Sokáig úgy tűnt, a nyár legnagyobb slágere a Daft Punk dala lesz. A francia duó Pharrell Williams Virginia Beach-i énekessel és a New York-i Chic együttes gitárosával, Nile Rodgersszel készítette el a diszkós, funkos Get Lucky című szerzeményt. Aztán berobbant egy újabb alkalmi trió. Robin Thicke Los Angeles-i énekes korábban az amerikai és a brit dallistán sem szerepelt a tízes mezőnyben, pedig már öt stúdióalbumot adott ki. Idén viszont világsztár lett. A hatodik stúdiólemeze, a Blurred Lines címadó zeneszáma – a Get Luckyhoz hasonlóan – két társszerzővel és közreműködővel: a Daft Punk mellett is tündöklő Pharrell Williamsszel és T.I. atlantai rapperrel készült. A Blurred Lines nemcsak a nyár, hanem 2013 legsikeresebb dala.

 

Avicii svéd lemezlovas-producer – a Daft Punk példáját követve – egy énekessel és egy gitárossal: a kaliforniai Aloe Blacckel és az ugyancsak kaliforniai Mike Einzigerrel, az Incubus rockzenekar tagjával komponálta és rögzítette a Wake Me Up! című szerzeményét, amely szintén világsláger lett.

 

2013 legnagyobb felfedezettje egy új-zélandi tinilány, Lorde, aki november 7-én töltötte be a 17. életévét. A Royals című dallal az amerikai listán az elmúlt huszonöt, a briten az elmúlt tizenöt év legfiatalabb vezetője.

 

Az év új botrányhőst is hozott. A New York-i Lady Gagát a címtől az egykori Hannah Montana-filmsorozat főszereplőjeként ismertté vált Miley Cyrus fosztotta meg. Az augusztusi MTV Video Music Awardson bemutatott produkciója: nyelvnyújtogatása, fenékrázása és Robin Thicke-hez való dörgölőzése sokaknál kiverte a biztosítékot. Az óriási hírverés azonban meghozta a várt eredményt: a nashville-i színész-énekesnő Wrecking Ball című zeneszámának videoklipjét huszonnégy óra alatt 19,3 milliószor nézték meg az egyik videomegosztó portálon, amely rekord. Bár ehhez újabb botrány kellett. Miley a klipben meztelenül hintázik egy házak bontásánál használatos acélgolyón és egy nagy kalapácsot nyalogat.

 

Az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi válogatóját, A Dal című műsort ByeAlex nyerte meg az egyszerű, jópofa, végtelen nyugalmat árasztó Kedvesem című szerzeményével, s ezzel óriási lavinát indított el. Sokaknak nem tetszett, hogy olyan előadó képviseli a magyar színeket az összeurópai seregszemlén, akiről előre tudtuk, alaposan kilóg a mezőnyből, akit az agyoncsinált előadók leénekelnek a színpadról. De a lépés bejött, ByeAlex a svédországi Malmőben a tizedik helyen végzett. Sikerének titka egyszerű: az emberek többségének elege van a címlapos celebekből és a tévés tehetségkutatókból kikerülő, agyonsztárolt percemberekből. Nemcsak mi, magyarok, hanem az egész világ újabban az antisztárokat keresi. A Kedvesem 2013 legmeghatározóbb magyar slágere.

 

Reméljük, antisztárok jövőre is lesznek. Jó dalokkal teli 2014-et kívánok! (Vasárnap)

Puha József

2013. 12. 31. 17:03

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Ingyenzene, olcsó CD-k, világslágerek, új botrányhős és ByeAlex, az antisztár cikk képei
Listamustra - Ingyenzene, olcsó CD-k, világslágerek, új botrányhős és ByeAlex, az antisztár