Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Sam Smith, 2014 sztárja?

Sam Smith - Sam Smith, 2014 sztárja?

Sam Smith tavaly májustól Naughty Boy nagy európai slágere, a La La La közreműködőjeként hódított, idén az újoncok között ő lehet az év legnagyobb sztárja, legalábbis a BBC közvélemény-kutatása szerint.

A brit közszolgálati rádió ezúttal is megszavaztatta a szakmát, a BBC Sound of 2014 keretében arról, hogy kik lehetnek az év legnagyobb felfedezettjei. Százhetven brit szakember (zenei szerkesztő, dramaturg, producer, kritikus, blogger) voksolt.

Az első körben mindegyikük három jelöltet nevezhetett meg, így állt össze a december 2-án nyilvánosságra hozott tizenötös lista. A jelöltek a világ bármely részéből származhattak, de nem vehettek részt tehetségkutató tévéműsorban, a szólisták nem lehettek ismert együttesekből, s nem lehetett olyan zeneszámuk vagy nagylemezük, amely november közepéig bejutott a brit dal- vagy albumeladási lista húszas mezőnyébe.

Sam Smith - Sam Smith, 2014 sztárja?

A brit Radio 1 adásában jelentették be az első öt helyezettet. Az ankétban Sam Smith győzött. Az 1992. május 19-én született angol énekes 2012 őszén vált ismertté a két testvér alkotta Disclosure angol elektrozenei formáció Latch című szerzeményének közreműködőjeként – a felvétel a brit lista 11. helyéig jutott. Első szólódala, a Lay Me Down tavaly februárban jelent meg. Nyáron robbant be a köztudatba, szintén közreműködőként. Naughty Boy angol zenész La La La című slágerében énekel, amely a brit piacon egy hétig listavezető volt, és Európa-szerte hódított. Sam második zeneszáma Money On My Mind címmel februárban, az első nagylemeze In the Lonely Hour címmel – a tervek szerint – május 26-án kerül forgalomba. Az énekes február 19-én a BRIT Awardson, a legrangosabb brit könnyűzenei díjak átadóján megkapja a Critic’s Choice díjat, amely szintén a nagy karrier előtt állóknak jár.

„Nagy megtiszteltetés, hogy a BBC és a szakma szerint is 2014 legnagyobb felfedezettje lehetek. Felfoghatatlan, hogy olyan sztárok között szerepelhetek, mint Adele vagy Jessie J, hiszen ők azok, akik inspirálnak” – mondta Sam Smith.

A közvélemény-kutatás második helyén Ella Eyre londoni popénekesnő, a harmadikon Banks Los Angeles-i r&b-énekesnő, a negyediken Sampha londoni zenész, az ötödiken George Ezra bristoli blues-rock gitáros végzett. A további helyezetteket nem hozzák nyilvánosságra. Az idei az első lista az ankét tizenkét éves történetében, hogy az első öt pozícióban csak szólisták szerepelnek.

A BBC szavazását nagy figyelem kíséri, mivel a korábbi győztesek legtöbbje sikeresen gyökeret eresztett a zeneiparban. 2003-ban 50 Cent, 2004-ben a Keane, 2005-ben a The Bravery, 2006-ban Corinne Bailey Rae, 2007-ben Mika, 2008-ban Adele, 2009-ben Little Boots, 2010-ben Ellie Goulding, 2011-ben Jessie J diadalmaskodott. Tavalyelőtt melléfogott a szakma. Michael Kiwanuka ugandai gyökerekkel rendelkező, Londonban élő énekes kapta a legtöbb voksot, ám az Adele férfi megfelelőjeként emlegetett zenész nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A tavalyi győztes, a három lánytestvér alkotta Los Angeles-i Haim ugyan sikeresen debütált, de tőle is többet várt a szakma. (Új Szó)

Puha József

2014. 01. 16. 9:54

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Sam Smith, 2014 sztárja? cikk képei
Sam Smith - Sam Smith, 2014 sztárja?Sam Smith - Sam Smith, 2014 sztárja?