Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Hurrá, Grammy!

Grammy - Hurrá, Grammy!

Rafináltak ezek az amerikaiak. Tudják, hogyan kell leültetni a népet a tévé elé, a világ minden táján. Bennünket, európaiakat nem hozott lázba az idei Grammy nagy csinnadrattával december 6-án bejelentett jelöltlistája, önmagában a díjátadó sem volna érdekes.

Mifelénk kevesen fognak beszélni arról, hány nevezést váltott aranygramofonra a kilenc kategóriában érdekelt Jay-Z, hány díjat vitt haza Justin Timberlake, Kendrick Lamar, Macklemore és Ryan Lewis, valamint Pharrell Williams, akiket hét-hét kategóriában neveztek. Az amerikaiaknak elég ennyi, nekünk több kell.

A tavalyelőtti Grammy már a jelöltlistájával sikert aratott az öreg kontinensen is. Az angol Adele volt a fő esélyes, tarolt is, mind a hat jelölését díjra váltotta. 2008-ban is más volt a helyzet. Akkor a szintén angol Amy Winehouse-t hat kategóriában nevezték, és öt elismerést gyűjtött be. Ráadásul a néhai botrányhősnő gondoskodott arról, hogy úton-útfélen a Grammyről beszéljenek. Nem vett részt az ünnepségen, az USA csak hosszas hezitálás után fogadta el a vízumkérelmét (talán ez sem volt véletlen), és már nem ért volna oda.

Grammy - Hurrá, Grammy!

Mivel idén a francia Daft Punk duó lehet az egyetlen európai befutó, a fellépők névsorát kellett megerősíteni, hogy a gálára mi is figyeljünk. Ez meg is történt. Mert ugye minden zenekedvelő kíváncsi Paul McCartney és Ringo Starr műsorára. Vagy melyik zenerajongót hagyja hidegen, ha azt hallja, közösen lép színpadra Lindsey Buckingham (Fleetwood Mac), Dave Grohl (Foo Fighters), Trent Reznor (Nine Inch Nails) és Josh Homme (Queens of the Stone Age)? A Daft Punk, Nile Rodgers és Pharrell Williams közös fellépése Stevie Wonderrel ugyancsak kiváló nézőcsalogató. Jó pár napig ezekről a minikoncertekről szólnak majd a zenei híradások. A díjazottak most mifelénk eltörpülnek a fellépők mellett.

A Grammy időpontja sem véletlen. Két héttel korábban rendezik, mint az elmúlt években. Világviszonylatban a díjátadó indítja be az ünnepek után kifulladt zenei életet. Az illetékesek azt már tavaly látták, hogy 2014 elég vérszegényen kezdődik. Pitbull és Ke$ha január elején világszerte berobbant slágere, a Timber hódítását és Bruce Springsteen új, High Hopes című nagylemezének megjelenését leszámítva idén eddig semmi sem történt. De majd most! Jön a Grammy, indul a zenei év!

A három és fél órás díjátadó közép-európai idő szerint hétfő hajnali kettőkor kezdődik a Los Angeles-i Staples Centerben.

Puha József

2014. 01. 26. 8:29

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Hurrá, Grammy! cikk képei
Grammy - Hurrá, Grammy!Grammy - Hurrá, Grammy!