Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2014/4

Listamustra - Listamustra 2014/4

A brit nagylemezpiac a szokásos januári álmát alussza. Ellie Gouldingnak mindössze 20 928 példányt kellett értékesítenie az első hely megszerzéséhez a Halcyon című albumából. A dalok brit piacán viszont nincs visszaesés, sőt eddig 2014 minden hetében több mint százezer darab kellett a csúcs elfoglalásához. A héten egy új együttes 162 801 példánnyal szerezte meg a legmagasabb pozíciót.

A 2009-ben alakult Clean Bandit angol elektrozenei kvartettnek odahaza eddig a tavaly áprilisban megjelent Mozart’s House című szerzeménnyel elért 17. hely volt a csúcspozíciója. A Jess Glynne-nal rögzített Rather Be című felvétele a héten rajt-cél győzelmet aratott. 2013-ban csak három zeneszám kezdett ennél jobb eredménnyel a brit rangsorban, a Roar (Katy Perry – 179 534 példány), a Blurred Lines (Robin Thicke featuring T.I. + Pharrell Williams – 190 572 példány) és a Wake Me Up! (Avicii featuring Aloe Blacc & Mike Einziger – 266 524 példány).

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Pitbull featuring Ke$ha: Timber

Egyesült Királyság – Clean Bandit featuring Jess Glynne: Rather Be

Németország – Pharrell Williams: Happy

Magyarország – Pharrell Williams: Happy

 

Boldog Európa – hódít a Happy

Nincs változás az amerikai Billboard magazin Hot 100 listája élén, harmadik hete a miami Pitbull és a Los Angeles-i Ke$ha világslágere, a Timber vezet. A TOP 10-ben két új belépő található. A 12. helyről a tizedikre ugrott a Dan Smith vezette Bastille angol szintipop zenekar a Pompeii című szerzeménnyel, amely a brit listán a második helyig jutott, akárcsak a formáció jelenleg hódító felvétele, az Of the Night. A 11. pozícióból a nyolcadikba jött fel Lorde zeneszáma, a Team. Az új-zélandi énekesnő első slágere, a Royals tavaly ősszel kilenc hétig volt listavezető az USA-ban, s a vasárnapi Grammy Awardson az év dalának kiáltották ki.

Az Egyesült Királyság élmezőnyében a Clean Bandit fent említett szerzeménye mellett további két újdonságra lelünk. Az angol fiúk legyőzték az angol lányokat. A négy fiú alkotta The Vamps felvétele, a Wild Heart a bronzérmes pozícióban debütált (az első zeneszáma, a Can We Dance októberben az ezüstérmes pozícióban rajtolt), a négy lány alkotta Neon Jungle dala, a Braveheart a negyedik helyre érkezett meg. A 18. helyét a tizedikre cserélte Vance Joy ausztrál énekes a Riptide című szerzeményével.

A német listát harmadik hete a Virginia Beach-i Pharrell Williams uralja a Happy című slágerével, a Gru című animációs film második részének (Despicable Me 2) betétdalával, amely a brit rangsorban a héten lett trónfosztott – a szigetországban egy hét megszakítással három hétig vezetett.

A mi Single (track) Top 20 listánkon is Pharrell Williams Happyje az első, második hete. A rádióállomásaink megszakítással hetedik hete Avicii Hey Brother című felvételét sugározzák a legtöbbet.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Bruce Springsteen: High Hopes

Egyesült Királyság – Ellie Goulding: Halcyon

Németország – Bruce Springsteen: High Hopes

Magyarország – Vad Fruttik: Darabok

 

A Főnök beindította az albumpiacot

Az Amerikai Egyesült Államokban Bruce Springsteen 18. stúdiólemeze, a High Hopes nyitott az első helyen, 99 ezer példánnyal. A New Jersey-i Főnöknek odahaza ez a 11. listavezető albuma. Az örökranglistán csak Jay-Z (tizenhárom listavezető nagylemezzel) és a The Beatles (tizenkilenccel) előzi meg. A tízes mezőnyben további három új belépő szerepel. A harmadik helyre a Kidz Bop Kids 25. része iratkozott fel – a hanghordozón napjaink slágerei gyerekek előadásában hallhatók. Az ötödik helyet a Sugarland atlantai countyrzenei duó énekesnője, Jennifer Nettles szerezte meg a That Girl című első szólóalbumával. A hatodik pozícióban a Switchfoot San Diego-i rockegyüttes kilencedik, Fading West című stúdiólemeze kezdett.

A brit albumeladási rangsorban Bruce Springsteen a múlt héten az első helyen startoló albuma a másodikra csúszott. A TOP 10-ben három újdonság található. Sophie Ellis-Bextor angol énekesnő ötödik stúdiólemeze, a Wanderlust a negyedik, a Warpaint Los Angeles-i indie-rock zenekar második stúdióalbuma, a Warpaint a kilencedik, a Mogwai skót rockegyüttes nyolcadik stúdiólemeze, a Rave Tapes a tizedik helyen debütált.

Németországban is Bruce Springsteen albuma érkezett meg a legmagasabb pozícióba. Ott ez a nyolcadik listavezetője.

Nálunk a Vad Fruttik negyedik, Darabok című stúdiólemezéből adták el a legtöbb példányt – a CD ötödik hete tanyázik a rangsorban, a múlt héten a 21. helyet foglalta el. A negyvenes mezőnyben egy új belépő szerepel: Bruce Springsteen albuma a 12. helyen nyitott.

Puha József

2014. 01. 28. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2014/4 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2014/4