Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2014/5

Listamustra - Listamustra 2014/5

Az USA-ban is véget ért Pitbull és Ke$ha trónolása. A miami hiphopsztár és a Los Angeles-i énekesnő a Timber című világslágerrel a német listát két, a britet egy, az amerikait három hétig vezette. Nálunk a dal a héten foglalta el a rádiós rangsor csúcsát. Az amerikai Billboard magazin Hot 100 listáján a Santa Barbara-i Katy Perry került az élre az észak-memphisi Juicy J rapperrel készült Dark Horse című szerzeménnyel.

Katy Perrynek odahaza ez a kilencedik listavezetője az I Kissed a Girl, a Snoop Dogg-gal készített California Gurls, a Teenage Dream, a Firework, a Kanye Westtel készült E.T., a Last Friday Night (T.G.I.F.), a Part of Me és a Roar című zeneszámok után. Az örökranglistán a hölgyek között csak öt szupersztár található Katy előtt: Janet Jackson tíz, Whitney Houston tizenegy, Madonna tizenkettő, Rihanna tizenhárom és Mariah Carey tizennyolc listavezető felvétellel.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Katy Perry featuring Juicy J: Dark Horse

Egyesült Királyság – Clean Bandit featuring Jess Glynne: Rather Be

Németország – Pharrell Williams: Happy

Magyarország – Csemer Boglárka: Parfüm / Nouveau Parfum

 

Csemer Boglárka rajt-cél győzelme

Az Amerikai Egyesült Államok élmezőnyének egyetlen új belépője egy mifelénk jól ismert szerzemény, a Talk Dirty. Jason Derulo miami énekes és 2 Chainz georgiai rapper először az öreg kontinenst hódította meg vele – ősszel a brit listát két, a németet három hétig vezette. Az amerikai rangsorban hatodik hete tanyázik, a 15. pozícióból a hatodikba lépett.

A brit lista csúcsán nincs változás. A Clean Bandit és Jess Glynne második hete trónoló Rather Be című slágeréből ezúttal 136 952 példányt értékesítettek. A zenekar az elektronikus tánczenét komolyzenével házasítja. A stílusát a szakma barokk house-nak nevezte el. A tízes mezőnyben három újdonság szerepel. Az ezüstérmes pozícióba iratkozott fel a The Black Eyed Peas-frontember, will.i.am zeneszáma, a Feelin’ Myself, amely Miley Cyrus énekesnő mellett két rapper, French Montana és Wiz Khalifa, valamint DJ Mustard közreműködésével készült. A negyedik helyen a Gorgon City észak-londoni elektrozenei duó MNEK (Uzoechi Osisioma Emenike) nigériai származású angol énekessel készült felvétele, a Ready for Your Love, az ötödiken Katy B londoni énekesnő dala, a Crying for No Reason debütált.

Németországban sincs változás a rangsor élén, negyedik hete a Virginia Beach-i Pharrell Williams uralja a mezőnyt a Happy című slágerrel.

A magyar Single (track) Top 20 lista első helyén Csemer Boglárka Parfüm című szerzeménye (Sebestyén Áronnal írta) és annak francia nyelvű változata, a Nouveau Parfum kezdett, a nagy sikerű, ötletes videoklipnek köszönhetően. A magyar verzió videóját már több mint hárommillió százezerszer, a francia változat klipjét több mint kétmillió háromszázezerszer nézték meg a legnépszerűbb videomegosztó portálon. A rádióállomásaink – ahogy fent írtuk – Pitbull és Ke$ha zeneszámát, a Timbert sugározzák a legtöbbet.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Soundtrack: Frozen

Egyesült Királyság – You Me at Six: Cavalier Youth

Németország – Peter Maffay: Wenn das so ist

Magyarország – Tankcsapda: A legjobb méreg

 

1992-es magyar album diadala

Az USA-ban a Frozen (Jégvarázs) zenei anyaga visszaszerezte a lista csúcsát Bruce Springsteentől – az animációs film hanghordozója harmadik hete a legkelendőbb, ezúttal 93 ezer példánnyal bérelte ki az első helyet. A Főnök nagylemeze, a High Hopes iránti kereslet hetvennégy százalékkal csökkent, 26 ezer példánnyal a nyolcadik helyen kötött ki. A TOP 10-ben három új belépőre lelünk. Az ezüstérmes pozícióba az idei Grammy Awards jelöltjeinek válogatása, a bronzérmesbe az A Great Big World New York-i duó albuma, az Is There Anybody Out There? érkezett meg. Ian Axel és Chad Vaccarino duója a Say Something Christina Aguilerával rögzített verziójával a dallista negyedik helyén található. A szerzemény eredetije Ian Axel 2011-es This Is the New Year című nagylemezén szerepel. A hetedik helyen a Young the Giant kaliforniai rockegyüttes második stúdióalbuma, a Mind over Matter nyitott.

Az Egyesült Királyságban a You Me at Six angol pop-rock zenekar negyedik stúdiólemeze, a Cavalier Youth foglalta el a rangsor élét újdonságként, 32 426 példánnyal. A következő új belépőre a 16. helyen lelünk, a Missouri állambeli Sheryl Crow kilencedik, Feels Like Home című stúdióalbumára, amely az észak-amerikai kontinensen még szeptemberben került forgalomba.

A német lista csúcsára Peter Maffay 1949-ben Romániában született német énekes nagylemeze, a Wenn das so ist iratkozott fel.

Magyarországon a Tankcsapda A legjobb méreg című albuma a legkelendőbb hanghordozó. A debreceni rockegyüttes tavaly novemberben újra kiadta a stúdiólemezeit, felújított változatban. Először jelent meg önálló CD-n a korábban csak kazettán beszerezhető, CD-n összevont, nem teljes változatban elérhető 1990-es Punk & Roll és az 1992-es A legjobb méreg című album. Csemer Boglárka nagylemeze, a Boggie a 11. helyre tért vissza – korábban a negyedik pozíció volt a legjobb eredménye. Újdonság ezúttal nincs a negyvenes mezőnyben.

Puha József

2014. 02. 04. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2014/5 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2014/5