Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Ma este BRIT Awards

BRIT Awards - Ma este BRIT Awards

A három hete rendezett Grammy Awards, a legrangosabb zenei díjak átadójának utóélete folyamatosan halványodik. A helyét a zenei híradásokban a BRIT Awards veszi át. A legrangosabb brit könnyűzenei díjak átadóját 34. alkalommal ma este tartják.

Az idei BRIT Awardson tizenkét kategóriában hirdetnek győztest. Ebből csak három kategória nemzetközi. Ezúttal is díjazzák a legjobb nemzetközi férfi- és női előadót, valamint zenekart.

A jelöltlista vezető híre David Bowie két nominációja volt – a veterán zenész a legjobb brit férfielőadók között és a tavaly márciusban kiadott The Next Day című nagylemezével a legjobb brit album kategóriában méretteti meg magát. Bowie nem tartozik az esélyesek közé, győzelme meglepetés volna. A sztárt legutóbb az 1996-os BRIT Awardson különdíjjal jutalmazták, a brit férfielőadók között 1986-ban győzött. A férfiak mezőnyében ezúttal olyan zenészekkel méretteti meg magát, akik 1986-ban még nem is éltek – az 1994-es születésű Jake Bugg-gal, az 1988-as születésű James Blake-kel, az 1990-es születésű John Newmannel és a szintén 1990-es születésű Tom Odell-lel. James Blake októberben Mercury Prize-t kapott – a szakma az előző egy év legjobb brit nagylemezének kiáltotta ki a londoni elektrozenei dalszerző-énekes, producer áprilisban megjelent Overgrown című második stúdióalbumát.

BRIT Awards - Ma este BRIT Awards

A BRIT Awardson idén a legtöbb jelölést, négyet-négyet két új formáció, a Disclosure és a Bastille gyűjtötte be. A két testvér, Guy és Howard Lawrence alkotta Disclosure elektrozenei duó első nagylemeze Settle címmel tavaly júniusban került forgalomba. A brit listán eddig az AlunaGeorge duóval készült White Noise című dallal szerepelt a legmagasabban, a második helyen. A Dan Smith vezette, négytagú Bastille pop-rock zenekar szekere még jobban fut, mint a Disclosure-é. A Pompeii és az Of the Night című slágerei a brit rangsorban a második helyig jutottak. Az előbbi már a tengerentúlon is hódít, az amerikai Billboard magazin Hot 100 listáján a tízes mezőnyben tanyázik.

Három-három kategóriában érdekelt Ellie Goulding énekesnő, a Rudimental elektrozenei kvartett és a tinilányok nagy kedvence, a négy angol és egy ír énekes alkotta One Direction.

Két kategóriában már ismert a győztes. A kritikusok díját Sam Smith kapja meg, akit a brit zenészszakma januárban a BBC Sound of 2014 keretében az év leendő legnagyobb felfedezettjének választott meg. Az énekes tavaly vált Európa-szerte ismertté Naughty Boy dala, a La La La közreműködőjeként. Az év producere a Flood és Alan Moulder páros.

A 34. BRIT Awardsot ma este rendezik a londoni O2 Arenában. A gálán fellép Beyoncé, Ellie Goulding, Katy Perry, Bruno Mars, Pharrell Williams, az Arctic Monkeys, a Bastille, a Rudimental és a Disclosure a tavaly ősszel feltűnt, s azóta világsztár új-zélandi énekesnő, Lorde társaságában. (Új Szó)

Puha József

2014. 02. 19. 9:05

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Ma este BRIT Awards cikk képei
BRIT Awards - Ma este BRIT AwardsBRIT Awards - Ma este BRIT Awards