Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2014/6

Listamustra - Listamustra 2014/6

A január 26-án tartott 56. Grammy Awards jótékony hatása – ahogy várható volt – a slágerlistákon is megmutatkozik, leginkább természetesen az amerikaiakon. A díjazott és a fellépett zenészek dalai, albumai iránt jelentősen megnőtt a kereslet.

A Grammy-jelöltek válogatáslemeze megőrizte a második helyét, de negyvenhét százalékkal többet értékesítettek belőle, mint az előző héten – az első héten 59 ezer, a másodikon 87 ezer példányban talált gazdára. Az év albuma kategória győztese, a francia Daft Punk nagylemeze, a Random Access Memories a 39. pozícióból a tizedikbe lépett. A Legjobb countrydal és a Legjobb countryalbum kategóriában diadalmaskodó Kacey Musgraves nagylemeze, a Same Trailer Different Park a 28. helyről a 12. helyre ugrott. A zeneszámok rangsorában a gálán fellépők közül Beyoncé és férje, Jay-Z a legnagyobb nyertes, a Drunk in Love című szerzeménnyel a 13. helyről az ezüstérmes pozícióba jöttek fel.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Katy Perry featuring Juicy J: Dark Horse

Egyesült Királyság – Clean Bandit featuring Jess Glynne: Rather Be

Németország – Pharrell Williams: Happy

Magyarország – Pharrell Williams: Happy

 

A Happy a tengerentúlon is tarolhat

A nemzetközi listák csúcsán nincs változás. Az amerikai Billboard magazin Hot 100 rangsorát második hete Katy Perry és Juicy J slágere, a Dark Horse uralja. A kaliforniai énekesnőnek ez a kilencedik amerikai listavezető felvétele. Egy hete arról írtunk, hogy az örökranglistán a szólóénekesnők között csak öt szupersztár szerepel Katy előtt. Ha viszont mindenkit figyelembe veszünk, akkor tíz listavezetővel Janet Jackson és Stevie Wonder, tizeneggyel Whitney Houston, tizenkettővel Madonna és a The Supremes, tizenhárommal Rihanna és Michael Jackson, tizennyolccal Mariah Carey, valamint hússzal a The Beatles található Katy Perry előtt. Már az amerikai rangsorban is TOP 10-es a Virginia Beach-i Pharrell Williams nagy európai sikere, a Happy, amely a 11. helyét a nyolcadikra cserélte le.

Az Egyesült Királyságban harmadik hete a Clean Bandit és Jess Glynne a tánczenét komolyzenével házasító száma, a Rather Be vezet. Az első héten 162 801, a másodikon 136 952, a harmadikon 102 542 példány fogyott el belőle. Az élmezőnyben csupán egy újdonságra lelünk. A bronzérmes pozícióban debütált DJ Fresh angol drum and bass és dubstep producer-lemezlovas az amerikai kollégájával, Jay Fay-jel és Ms. Dynamite angol énekesnővel készített Dibby Dibby Sound című szerzeménye. A 11. helyről a nyolcadikra lépett a OneRepublic coloradói zenekar If I Lose Myself című dala.

Németországban ötödik hete Pharrell Williams Happyje a legnagyobb sláger, amely a Gru című animációs film második részében is felcsendül. Az ezüstérmes pozícióban Lily Allen felvétele, a Hard out Here kezdett. A londoni énekesnőnek ez az eddigi legjobb eredménye a német piacon. Korábban a tízes mezőnyben sem járt, a The Fear és a Not Fair című zeneszámokkal szerepelt a legmagasabban, azok a 12. helyig jutottak.

A magyar Single (track) Top 20 lista élére visszakerült a Happy, amely harmadik hete vezet, és már a rádióállomásaink is Pharrell Williams szerzeményét sugározzák a legnagyobb számban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Soundtrack: Frozen

Egyesült Királyság – Bombay Bicycle Club: So Long, See You Tomorrow

Németország – Peter Maffay: Wenn das so ist

Magyarország – Tankcsapda: A legjobb méreg

 

A Szélkiáltó hete

Az Amerikai Egyesült Államokban megszakítással negyedik hete a Frozen (Jégvarázs) című animációs film dalainak albumából adják el a legtöbbet. Az előző héttel összehasonlítva ezer példánnyal többet, 94 ezret értékesítettek belőle. A TOP 10-ben két új belépő található. Az Of Mice & Men kaliforniai metalcore együttes harmadik, Restoring Force című stúdiólemeze a negyedik, a Casting Crowns keresztényrockot játszó floridai zenekar hatodik, Thrive című stúdióalbuma a hatodik helyre iratkozott fel.

A brit élmezőnyben csak egy újdonságra lelünk, méghozzá a csúcson. A Bombay Bicycle Club londoni rockkvartett pályafutása során először foglalta el a vezető pozíciót, a So Long, See You Tomorrow című negyedik stúdiólemezével, amelyből 19 646 példány kelt el a megjelenés hetében – ez az eddigi legkisebb példányszámú listavezető az idén.

A német lista élén sincs változás, második hete Peter Maffay albuma, a Wenn das so ist a legkelendőbb.

Nálunk szintén második hete a Tankcsapda novemberben újra kiadott 1992-es A legjobb méreg című nagylemezéből vásárolják a legtöbbet. A hét nyertese a Szélkiáltó. A Madarak tolláról (dalok Nagy Bandó András verseire gyerekeknek és szüleiknek) című CD-je a 32. helyre jött vissza. Az 1974-ben alakult pécsi együttes három albuma most debütál a negyvenes mezőnyben – a …búval, vigalommal a 29., a Dalok a harmincadik, a Költő szerelme (József Attila énekelt szerelmes versei) a 31. helyen startol.

Puha József

2014. 02. 11. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2014/6 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2014/6