Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Country, Rap, Pop és a póker

Pokémon - Country, Rap, Pop és a póker

Három külön műfaj, mégis rengeteg közös lehet bennük, de vajon micsoda? Ha belegondolunk, és egy kicsit megpróbálunk belemászni az énekesek és a szövegírók fejébe könnyen rájöhetünk. Bizony rengeteg embert foglalkoztathat egy bizonyos téma egyszerre. Rengeteg embert érinthet egy helyzet. A póker is, mint téma, egyaránt megjelenik pop, country és rap dalokban is.

Tegyük fel, hogy meg akarjuk tudni, hogyan kell slágerlistás dalt írni. Az első dolog leülünk pötyögni a zongora mellé, vagy egy gitárral és megszületik valami a kreativitás által, de hogyan tovább? Kell egy téma, amelyik jól illik majd a megálmodott dallamhoz és akkordokhoz. Felesleges feltenni a kérdést, vajon honnan szedik ezeket a témákat, hiszen egyértelmű, hogy a saját életükből. Így kap központi szerepet a románc, szerelem, az egyéni sors, a buli, a gyász, pénz, olyan dolgok, amik mindennapinak is hathatnak. A másik oldalon, viszont ott van mindig a „miért” kérdés. A dalszövegírók általában egyfajta terápiaként fogják fel (akár egy elvesztett póker party után), és kiírják magukból az érzelmeket, így fel is dolgozva azokat. Az emberek nagy része él úgy, hogy nem tud mit kezdeni azzal, ha elvesztett valakit, hiába telik el idő még mindig traumaként élnek meg valamit, vagy esetleg újra átélik magát a sokkot, érzelmeket.

De térjünk csak vissza a slágerekhez, ugyanis sok esetben sajnos nincs szó a feljebb említett őszintébb szövegekről, inkább csak arra törekednek, hogy az emberek fülébe másszon a dal és „eladható” legyen. Köztudott, hogy vannak külön stílusokhoz idomuló témák. Így például a rocknál a kemény világ, a kritikus szemlélet érvényesül, a country-nál a „haza szeretete”, a család a szerelem, a popnál a könnyedebb (változóan igényes) szerelem, buli témák dominálnak. Alapvető jellemző a hip-hop-nál és a rap számokban a pénz, a rossz sors (gettóélet) és a „jó csajok dicsérete”.  Van egy olyan téma, amely pedig feltörekvőben volt, ám mára már kicsit lehanyatlott, de rengeteg stílusban előfordul, ez pedig nem más, mint a póker.

Póker dalok

A 21. század második felében, főképp a ’60-as, ’70-es évektől kezdte meg feltörekvő útját a póker, a kártyajáték, amit szinte mindenki ismer. Történetét illetőleg nagy nyilvánosságot kapott a WSOP és egyéb nemzetközi versenyek népszerűvé, sőt média által közvetített műsorrá válásával. Az emberek izgalmasan drukkoltak a tévék előtt, és így igény volt a további fejlesztésekre is (pl.: „hole cam”, kamera az asztalba építve). Erre az internet tett rá egy hatalmas lapáttal, milliók kezdtek el az egyre fejlődő pókerszoftverekkel játszani. Ez a növekedés, körülbelül 2007-2008-ban tetőzött. Mivel ilyen könnyen lehetett nagy összegeket nyerni, és már nem is kellett kimozdulni otthonról, sok millióan pókereztek online, és ez a szám, azóta se csökkent. Nem csoda, hogy még a énekeseket, szövegírókat is megihlette a póker, mint téma. A legismertebb, ami szinte azonnal beugorhat, Lady Gaga, „Pokerface” című popslágere, 2008-ból, de ez csak a jéghegy csúcsa.

A rappereket is megihlette a póker, így készült el Snoop Dogg és az orosz Timoti közös száma, a „Groove on”, melynek klipjében az egyik legnagyobb póker oldal, a PokerStars is szerepel. A fiúk szórják a zsetont, eljátsszák az új kocsijukat és közben lefülelnek egy főgonoszt is.

Nézzétek: http://www.youtube.com/watch?v=eIujOkOeLpE

De az itt van még , az elsősorban Amerikában ismert Kenny Rogers „Gambler” című country dala is póker témában: http://www.youtube.com/watch?v=kn481KcjvMo

2014. 01. 02. 14:46

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Country, Rap, Pop és a póker cikk képei
Pokémon - Country, Rap, Pop és a póker