Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Három a magyar igazság

A dal - Három a magyar igazság

A hangoskodók tavaly pofára estek. Egy rövid időre behúzták fülüket-farkukat. Most ismét keresik a csomót a kákán. Az összes többi zenei tehetségkutató együtt nem kap annyi negatív, sőt rosszindulatú kritikát, mint amennyit A Dal. Tudtuk, a győztes is célpont lesz, bárki is nyeri meg a válogatót.

Az MTVA (Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap) tavaly második alkalommal rendezte meg az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi válogatóját, A Dalt. A műsort ByeAlex nyerte meg az egyszerű, jópofa, végtelen nyugalmat árasztó Kedvesem című szerzeményével, s ezzel hatalmas lavinát indított el. Sokaknak nem tetszett, hogy olyan előadó képviseli a magyar színeket az összeurópai seregszemlén, akiről előre tudtuk, alaposan kilóg a mezőnyből, akit az agyoncsinált előadók leénekelnek a színpadról. De a lépés bejött, a hangoskodók elhalkultak, ByeAlex a svédországi Malmőben a tizedik helyen végzett. A Kedvesem 2013 legmeghatározóbb magyar slágere.

A dal - Három a magyar igazság

A sárdobálás újra elkezdődött, miután az MTVA tavaly bejelentette, ismét megrendezi A Dalt. Pedig az elmúlt két évad, főleg a tavalyi sorozat bebizonyította, hogy a műsor az utóbbi évek legjobb újítása a magyar könnyűzenében. Végre egy tehetségkutató, ahol nem mások slágereit adják elő percemberek, hanem harminc vadonatúj zeneszám verseng egymással. Olyan zeneszámok, amelyekből jó pár slágerré válik. A mezőny évről évre színesebb és erősebb, a tévéshow-ba bekerülők többsége sokat nyer, a műsor kiváló reklám.

A szavazási rendszer igazságos, a zsűri munkájával is elégedettek lehetünk. (Bár Csiszár Jenő több hozzászólása ezúttal is hagyott kívánnivalót maga után.) A végső, négyes csoportba a legerősebb szerzemények kerültek be. Király Viktor (Running Out of Time), a Fool Moon a capella csapat (It Can’t Be Over), Bogi (We All) és Kállay-Saunders András (Running) dala közül választhatott a közönség.

A győztes Kállay-Saunders András zeneszáma lett. A New York-i születésű, a Megasztár ötödik sorozatában ismertté vált énekes az előző két A Dalban is próbálkozott, mindkétszer a siker küszöbén bukott el. Ahogy várható volt, a végeredmény elindította a legnagyobb lavinát. Ami a legszomorúbb, a legtöbb vád nem is a zeneszámot éri, hanem az előadó bőrszínét, arról folyik a vita, András magyar-e vagy sem… Az irigység, a gyűlölködés, a beszűkült gondolkodásmód persze nem magyar sajátosság, a válogatók mindenütt hasonló, felesleges vitákba torkollnak. Ahelyett, hogy mindenki összefogna, és egy emberként állna saját győztese mögé, elfogadva a többség akaratát.

Ismét bebizonyosodott, hogy A Dal a műsor a kiinduló pontja, az Eurovíziós Dalfesztiváltól függetlenül is életképes. A zeneszámok már egy ideje gazdagítják a zenepiacunkat, frissítik a rádióállomások kínálatát. S hogy Kállay-Saunders hogyan szerepelhet Koppenhágában? Azzal a következő két hónapban lesz időnk foglalkozni. Egyelőre örüljünk a harminc dalnak, s akár kényelmesen hátra is dőlhetünk, hiszen most egy minden szempontból világszínvonalú, napjaink divatirányzatait követő, komoly üzenettel rendelkező szerzeményt küldünk ki Európába. A harminc közül (talán) a legjobbat.

(Fotó: MTVA)

Puha József

2014. 03. 05. 8:13

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Három a magyar igazság cikk képei
A dal - Három a magyar igazságA dal - Három a magyar igazság