Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2014/11

Listamustra - Listamustra 2014/11

Végérvényesen kijelenthetjük, hogy a Happy 2014 eddigi legnagyobb világslágere, és nagy esély van arra, hogy az év legsikeresebb dalaként vonuljon be a zenetörténetbe. Az előadója, a Virginia Beach-i Pharrell Williams lekörözte Pitbullt és Ke$hát.

A miami rapper és a Los Angeles-i énekesnő a Timber című szerzeménnyel megjárta az amerikai, a brit és a német lista élét, de amilyen gyorsan feljutott a csúcsra, a sikere olyan gyorsan hagy alább. Nem hiszem, hogy két-három év múlva is halljuk majd a rádióban. A Happy viszont – bizonyára – örökzöld sláger lesz. A Timber a héten az amerikai listán a tizedik, a briten a 16., a németen a 11. helyen szerepel. Nálunk egy hétig volt a rádióállomások lejátszottabb zeneszáma, a héten a rádiós rangsor negyedik pozíciójában található. A Happy az Amerikai Egyesült Államokban harmadik hete, Németországban egy hét megszakítással kilencedik hete vezet, az Egyesült Királyságban két megszakítással négy hétig uralta a mezőnyt. Nálunk a Single (track) Top 20 listán nyolcadik hete első, a rádióállomásaink műsoraiban pedig hatodik hete a legtöbbet sugárzott felvétel.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Pharrell Williams: Happy

Egyesült Királyság – DVBBS & Borgeous featuring Tinie Tempah: Tsunami (Jump)

Németország – Pharrell Williams: Happy

Magyarország – Pharrell Williams: Happy

 

Az Oscar-győztes előretörése

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 listájának tízes mezőnyében egy újdonságra lelünk: a 43. életévében járó Idina Menzel New York-i színész-énekesnő a Let It Go című szerzeménnyel, a Jégvarázs (Frozen) című animációs film betétdalával a 17. helyről a kilencedikre jött fel, annak köszönhetően, hogy a zeneszámot az Oscar-gálán a legjobb eredeti betétdalnak hirdették ki.

Az Egyesült Királyságban a Chris Andre és Alex Andre kanadai testvérpár alkotta DVBBS house-duó Borgeous miami lemezlovassal és producerrel, valamint Tinie Tempah londoni rapperrel készült Tsunami (Jump) című felvétele debütált a rangsor élén. A szerzemény eredetije Tsunami címmel, Tinie Tempah vokálja nélkül tavaly szeptemberben jelent meg. A brit élmezőnyben további három új belépő szerepel. A negyedik pozícióban a spanyol Enrique Iglesias Európa legtöbb országában tegnap kiadott Sex and Love című tizedik stúdiólemezének I’m a Freak című zeneszáma kezdett, amelyben Pitbull is közreműködik. A nyolcadik helyre Flo Rida floridai rapper How I Feel, a kilencedikre Pixie Lott londoni énekesnő Nasty című dala iratkozott fel. Stílszerűen a 12. helyre érkezett meg Kylie Minogue 12., Kiss Me Once című stúdióalbumának beharangozó felvétele, az Into the Blue. Az ausztrál származású énekesnő albuma tegnap került forgalomba.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Rick Ross: Mastermind

Egyesült Királyság – Elbow: The Take Off and Landing of Everything

Németország – Helene Fischer: Farbenspiel

Magyarország – Subscribe: This Moment Will Soon Be Gone

 

Kilenc újdonság a hazai TOP 40-ben

Az Amerikai Egyesült Államokban Pharrell Williams a G I R L című második stúdióalbumával nem tudta megszerezni az eladási rangsor csúcsát, 113 ezer példányt értékesített belőle, s az ezüstérmes pozíciót foglalta el. Az első helyen Rick Ross Mississippi állambeli születésű rapper hatodik, Mastermind című stúdiólemeze nyitott 179 ezer példánnyal. A bronzérmes pozícióban a Jégvarázs (Frozen) albuma található, amelyből eddig 1,3 millió példány fogyott el az USA-ban, ebből 994 ezret idén vásároltak meg. A TOP 10-ben további három új belépőre lelünk: a negyedik helyen a Glee című tévéfilmsorozatból ismert Lea Michele New York-i születésű színész-énekesnő első, Louder című stúdiólemeze, az ötödiken az Eli Young Band texasi countryzenekar ötödik, 10,000 Towns című stúdióalbuma, a tizediken Ashanti New York-i énekesnő ötödik, Braveheart című stúdiólemeze startol.

A brit piacon Pharrell Williams múlt heti listavezető korongja a harmadik helyre hátrált. A tízes mezőnyben három újdonság szerepel. A rangsor élén az Elbow angol rockegyüttes The Take Off and Landing of Everything című hatodik stúdióalbuma debütált 46 211 példánnyal. A második helyen Paloma Faith londoni énekesnő harmadik stúdiólemeze, az A Perfect Contradiction, a hetediken a Metronomy angol elektrozenei formáció negyedik stúdióalbuma, a Love Letters kezdett.

Németországban hét hét kihagyás után ismét az egykori Szovjetunióban, Krasnojarskban 1984-ben született Helene Fischer német énekesnő tavaly októberben megjelent Farbenspiel című nagylemezéből értékesítették a legtöbbet.

Magyarországon négy hét után elhagyta az eladási lista csúcsát a hazai X-Faktor első sorozatában diadalmaskodó Vastag Csaba decemberben kiadott Conecto című CD-je. Az első helyre a Subscribe magyar zenekar This Moment Will Soon Be Gone című albuma iratkozott fel. A negyvenes mezőnyben további nyolc új belépő található. A harmadik helyre a Barbárfivérek nagylemeze, a Napalm, a hatodikra Pharrell Williams korongja, a G I R L, a hetedikre az ausztrál John Butler Trio CD-je, a Flesh + Blood, a 21. helyre Rudán Joe dupla albuma, az Én ez vagyok + Rudán Joes Coda, a 27. helyre Koncz Zsuzsa DVD-je, a 37 – Koncert a Budapest Sportarénában, a 29. helyre a Love Songs from the Twilight Saga című válogatás, a 33. helyre a Metallica nagylemeze, a Through the Never, a 37. helyre az East most már CD-n is beszerezhető 1982-es Blue Paradise című angol nyelvű albuma érkezett meg.

Puha József

2014. 03. 18. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2014/11 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2014/11