Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2014/14

Listamustra - Listamustra 2014/14

Április 5-én rendezték a The Voice UK harmadik sorozatának döntőjét. A zenei tehetségkutató tévéműsor fináléja már a másnap kiadott brit listákra rányomta a bélyegét, bár az idő rövidsége miatt természetesen nagy hatással nem volt rájuk. A dalok rangsorában Aloe Blacc rajt-cél győzelmet aratott a döntőben előadott The Man című szerzeménnyel – a kaliforniai énekes 88 369 példányt értékesített belőle.

Aloe Blacc szólóban korábban a 2010-es I Need a Dollar című felvétellel szerepelt a legmagasabban a brit listán, az ezüstérmes pozícióban. Tavaly nyáron három hétig uralta a mezőnyt Avicii világslágere, a Wake Me Up! közreműködőjeként. A The Voice UK fináléjának másik fellépője, Paloma Faith az elénekelt Can’t Rely on You című zeneszámmal a szigetországban már visszaesőben volt, most az 53. pozícióból a 35. helyre lépett – a tizedik hely az eddigi csúcspozíciója. A londoni énekesnő a dalt Pharrell Williamsszel írta, az amerikai sztár a szerzemény producere is egyben. A brit albumeladási lista új vezetőjének is köze van a tehetségkutató tévéműsorhoz: a leedsi Kaiser Chiefs énekese, Ricky Wilson mentor volt az idei évadban. Zenekarának Education, Education, Education & War című ötödik stúdiólemeze 23 767 példánnyal érkezett meg az eladási rangsor csúcsára. A The Voice UK harmadik sorozatát egyébként Jermain Jackman londoni énekes nyerte meg. Az előző két széria győztese nem került be a brit zenei élmezőnybe. Az elsőben diadalmaskodó lowestofti Leanne Mitchell a zenei körforgásban sem vetette meg a lábát, a tavaly májusban megjelent albuma hatalmas bukás, csak a 134. helyig jutott. A második sorozat győztese, az északír Andrea Begley tavaly októberben piacra került The Message című nagylemeze a hetedik helyen kezdett, aztán villámgyorsan eltűnt a süllyesztőben.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Pharrell Williams: Happy

Egyesült Királyság – Aloe Blacc: The Man

Németország – Mr Probz: Waves (Robin Schulz Remix)

Magyarország – Pharrell Williams: Happy

 

Magyar tini hazai rádiós sikere

Nincs változás az Amerikai Egyesült Államok listájának élén, hatodik hete a Virginia Beach-i Pharrell Williams vezet a Happy című világslágerrel. A TOP 10-ben egy új belépő található: a 15. helyről a tizedikre jött fel DJ Snake francia lemezlovas-producer és Lil Jon atlantai rapper Turn Down for What című felvétele. A francia előadók egyre népszerűbbek a tengerentúlon. Két hete a kilencedik helyen debütált SoKo francia színész-énekesnő a We Might Be Dead By Tomorrow című zeneszámmal – igaz, ő a múlt héten még a százas mezőnyből is kiszorult.

A brit rangsorban a 5 Seconds of Summer egy hete az első helyen nyitó She Looks So Perfect című dala a tizedikre esett vissza. Az ausztrál pop-rock fiúkvartett az USA-ban is tarolni készül: a négy szerzeményt felvonultató She Looks So Perfect című EP-je versenyben van a jövő heti amerikai albumeladási lista csúcsáért. A brit tízes mezőnyben Aloe Blacc az első helyen startoló The Man című slágere mellett még egy újdonságra lelünk: John Martin a hetedik helyet foglalta el az Anywhere for You című felvétellel. A svéd énekest mifelénk leginkább a Swedish House Mafia 2012-es zeneszáma, a Don’t You Worry Child énekeseként ismerhetjük.

Németországban egy megszakítással negyedik hete Mr Probz holland hiphopelőadó uralja a mezőnyt a Waves című dallal.

Nálunk Pharrell Williams Happyje a Single (track) Top 20 listát 11., a rádiós rangsort kilencedik hete vezeti.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Soundtrack: Frozen

Egyesült Királyság – Kaiser Chiefs: Education, Education, Education & War

Németország – Helene Fischer: Farbenspiel

Magyarország – Kylie Minogue: Kiss Me Once

 

Johnny Cash újabb posztumusz korongja

Az USA albumpiacát megszakításokkal nyolcadik hete a Jégvarázs (Frozen) című animációs film zenei anyaga vezeti – ezúttal 161 ezer példány fogyott el belőle. Az élmezőnyben hat új belépő szerepel. A második helyre a kolumbiai Shakira tizedik stúdiólemeze, a Shakira. iratkozott fel 84 ezer példánnyal. A bronzérmes pozícióba a 2003. szeptember 12-én elhunyt Johnny Cash újabb posztumusz albuma érkezett meg 54 ezer példánnyal. Az Out Among the Stars tizenhárom, eddig kiadatlan dalt tartalmaz – a Baby Ride Easy és a Don’t You Think It’s Come Our Time címűben az arkansasi születésű legenda második felesége, June Carter Cash is énekel. A negyedik helyen a Memphis May Fire dallasi metálzenekar negyedik stúdiólemeze, az Unconditional (27 ezer példánnyal), a hatodikon a Mary Mary kaliforniai gospelduóból ismert Erica Campbell albuma, a Help (23 ezer példány), a nyolcadikon a New York-i Barry Manilow nagylemeze, a Night Songs (22 ezer példány), a kilencediken a My Chemical Romance New Jersey-i rockegyüttes válogatásalbuma, a May Death Never Stop You (20 ezer példány) kezdett.

Az Egyesült Királyságban a Kaiser Chiefs az első helyen indító nagylemeze mellett még két újdonság található: Johnny Cash albuma, az Out Among the Stars a negyedik helyen, Christina Perri philadelphiai énekesnő második stúdiólemeze, a Head or Heart a nyolcadikon debütált.

A német piacon újból Helene Fischer albuma, a Farbenspiel a legkelendőbb. A krasnojarski születésű német énekesnő tavaly októberben kiadott nagylemeze megszakításokkal kilencedik hete uralja az eladási listát.

Magyarországon második hete az ausztrál Kylie Minogue 12. stúdióalbuma, a Kiss Me Once a legnépszerűbb. A negyvenes mezőnyben hat új belépőre lelünk. A második helyen a My Chemical Romance válogatáslemeze, a May Death Never Stop You, a harmadikon Szabó Balázs Bandája CD-je, az Élet elvitelre, a negyediken az Ivan & The Parazol második albuma, a Mode Bizarre, a hatodikon Skrillex Los Angeles-i elektrozenész nagylemeze, a Recess, a 12. pozícióban Shakira korongja, a Shakira., a 31. helyen a Pokolgépet is megjárt két zenésszel, Nagy Dávid gitárossal és Czébely Csaba dobossal felálló Helland rockkvartett angol nyelvű albuma, a Hellness nyitott.

Puha József

2014. 04. 08. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2014/14 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2014/14