Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2014/15

Listamustra - Listamustra 2014/15

A nagylemezek piaca világszerte folyamatosan szűkül. Ezt jól láthatjuk Christina Perri szereplésén. A philadelphiai énekesnő a lovestrong. című első albumával 2011 májusában az amerikai eladási lista negyedik helyére érkezett meg 58 ezer példánnyal. A másodikkal, a Head or Heart cíművel a héten szintén a negyedik pozícióban debütált, de ehhez 40 ezer példány is elegendő volt.

A csökkenő eladási példányszámból eredően már az USA-ban sem jelent automatikus sikert, ha egy hanghordozó az élmezőnyben kezd. Ezt jól példázza az a három nagylemez, amely a múlt héten a tízes mezőnyben startolt, ám máris mélyrepülést vett. A Memphis May Fire dallasi metálzenekar albuma, az Unconditional a negyedikről a 62. helyre, a My Chemical Romance New Jersey-i rockegyüttes válogatáslemeze, a May Death Never Stop You a kilencedikből a 76. pozícióba zuhant. Barry Manilow még ennél is rosszabbul járt, a veterán New York-i zenész nyolcadik helyen nyitó albuma, a Night Songs óriási meglepetésre kiszorult a kétszázas mezőnyből. Az Egyesült Királyságban megőrizte első helyét a leedsi Kaiser Chiefs az ötödik, Education, Education, Education & War című stúdiólemezével, amihez 16 086 példány is elég volt – ez az idei legkisebb példányszámú listavezető a szigetországban.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Pharrell Williams: Happy

Egyesült Királyság – Sigma: Nobody to Love

Németország – Clean Bandit featuring Jess Glynne: Rather Be

Magyarország – HoneyBeast: A legnagyobb hős

 

A The Vamps megint lemaradt a csúcsról

2014 eddigi legnagyobb világslágere, a Happy továbbra is, hetedik hete uralja az amerikai Billboard magazin Hot 100 listáját. A Virginia Beach-i Pharrell Williams a szerzeménnyel a brit és a német rangsor élét is megjárta, az előbbit négy, az utóbbit kilenc hétig vezette.

Az Egyesült Királyságban hatodik hete új belépők foglalják el a lista csúcsát. A héten a Sigma iratkozott fel az első helyre a Nobody to Love című zeneszámmal, amelyből 121 176 példány fogyott el. A Cameron Edwards és Joe "Wooz" Lenzie alkotta leedsi drum and bass duó először 2010-ben vetette meg a lábát a rangsorban, a 98. helyig jutó, DJ Fresh és Koko közreműködésével készült Lassitude című felvétellel. Tavaly már az 56. pozícióig vitte a Doctorral készült Rudeboy című dallal. A brit lista második helyére a The Vamps érkezett meg a Last Night című szerzeménnyel, amely az angol pop-rock kvartett április 14-én megjelent Meet the Vamps című stúdióalbumát vezette fel. A fiúknak az első hely nem akar összejönni, pedig mindig karnyújtásnyira vannak tőle. A Can We Dance című első zeneszámuk az ezüstérmes pozícióban, a második, a Wild Heart a bronzérmesben szerepelt. Úgy tűnik, (egyelőre) a nagylemezükkel sem lesznek listavezetők, az előrejelzések szerint a második helyen debütálnak vele Paolo Nutini harmadik stúdióalbuma, a Caustic Love mögött. A brit TOP 10-ben még egy újdonság található: az ötödik helyen kezdett Iggy Azalea ausztrál énekesnő Charli XCX angol énekesnővel készült Fancy című felvétele.

Németországban a brit piac idei eddigi legsikeresebb dala, a Rather Be vette át a vezetést. A Clean Bandit és Jess Glynne slágere a brit rangsort négy hétig uralta, január 26-tól február 22-ig, és még most is az élmezőnyben szerepel, a kilencedik helyen. A cambridge-i zenekar az elektronikus tánczenét komolyzenével házasítja – stílusát a szakma barokk house-nak nevezte el.

Magyarországon a rádiós rangsort tizedik hete vezető Pharrell Williams Happyje a Single (track) Top 20 listán trónfosztott lett: a HoneyBeast került az élre A legnagyobb hőssel.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Soundtrack: Frozen

Egyesült Királyság – Kaiser Chiefs: Education, Education, Education & War

Németország – Helene Fischer: Farbenspiel

Magyarország – Kylie Minogue: Kiss Me Once

 

Az USA-ban is kitört a 5 Seconds of Summer-láz

Az Amerikai Egyesült Államokban a 5 Seconds of Summer alaposan megszorongatta a Jégvarázs (Frozen) zenei anyagát. Az animációs film albumából 149 ezer, az ausztrál pop-rock fiúkvartett a második helyen indító, négy szerzeményt felvonultató She Looks So Perfect című EP-jéből 143 ezer példány kelt el. A tízes mezőnyben további négy új belépő található. A harmadik helyen a Chevelle Illinois állambeli metálegyüttes hetedik stúdiólemeze, a La Gárgola, a negyediken Christina Perri albuma, a Head or Heart, a hatodikon a Dan + Shay nashville-i countryduó első stúdiólemeze, a Where It All Began, a hetediken a bluegrasst játszó Nickel Creek kaliforniai trió hatodik stúdióalbuma, az A Dotted Line nyitott.

A brit piacon Paloma Faith londoni énekesnő harmadik stúdiólemeze, az A Perfect Contradiction a tizedik pozícióból az ezüstérmesbe jött fel a Kaiser Chiefs korongja mögé. A TOP 10-ben egy újdonságra lelünk: az ötödik helyet foglalta el a kaliforniai Aloe Blacc harmadik stúdióalbuma, a Lift Your Spirit.

Németországban nincs változás a rangsor csúcsán, továbbra is Helene Fischer nagylemeze, a Farbenspiel a legnépszerűbb.

Nálunk sem történt változás az élen, harmadik hete Kylie Minogue 12. stúdióalbuma, a Kiss Me Once a legkelendőbb kiadvány. A negyvenes mezőnyben öt új belépő szerepel. A második helyre a Ronnie James Dio This Is Your Life című nagylemez iratkozott fel, amelyen a 2010 májusában elhunyt amerikai metálzenész dalait mások szólaltatják meg, többek közt a Scorpions és a Metallica – az utóbbi a Ronnie Rising Medley címűben négy Rainbow-számot: az A Light in the Black, a Tarot Woman, a Stargazer és a Kill the King címűt gyúrta össze. A negyedik helyre a hazai Hollywood Rose (Guns N’ Roses Tribute Band) tizedik születésnapi koncertjének DVD-je, a Live from Budapest, a 31. helyre a The Baseballs német rock and roll zenekar albuma, a Game Day, a 32. helyre a Nickel Creek nagylemeze, az A Dotted Line, a 36. helyre a The Pogues 2008-ban kiadott, öt CD-ből álló Just Look Them Straight in the Eye and Say… POGUE MAHONE!! című gyűjteménye érkezett meg.

Puha József

2014. 04. 15. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2014/15 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2014/15