Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2014/16

Listamustra - Listamustra 2014/16

Így nehéz lesz legyőzni a Jégvarázst! Az amerikai albumeladási lista élmezőnyében szereplő négy újdonságból együtt nem értékesítettek annyit, mint a rangsort megszakításokkal tizedik hete vezető animációs film zenéjéből. A MercyMe, a Black Label Society, SoMo és Martina McBride nagylemezéből összesen 96 ezer, a Jégvarázs albumából 133 ezer példány fogyott el.

Az amerikai eladási lista ezüstérmes pozíciójába a kilencedikből Pharrell Williams nagylemeze, a G I R L jött fel – ehhez mindössze 29 ezer példány kellett. A negyedik helyen a keresztény rockzenét játszó MercyMe texasi együttes nyolcadik stúdióalbuma, a Welcome to the New (26 ezer példány), az ötödiken a Black Label Society kaliforniai metálzenekar kilencedik stúdiólemeze, a Catacombs of the Black Vatican (26 ezer), a hatodikon SoMo texasi énekes első stúdióalbuma, a SoMo (23 ezer), a hetediken Martina McBride kansasi születésű countryénekesnő 12. stúdiólemeze, az Everlasting (21 ezer) debütált.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Pharrell Williams: Happy

Egyesült Királyság – Kiesza: Hideaway

Németország – Clean Bandit featuring Jess Glynne: Rather Be

Magyarország – Pharrell Williams: Happy

 

Európa-szerte tarol a holland hiphopelőadó

Nincs változás az amerikai Billboard magazin Hot 100 listájának első hét pozíciójában. A rangsort nyolcadik hete Pharrell Williams világslágere, a Happy uralja.

Az Egyesült Királyságban hetedik hete új belépőt találunk a lista csúcsán. Ezúttal Kiesza kanadai énekesnő kezdett az élen a Hideaway című szerzeménnyel, amelyből 136 286 példány kelt el. Ennél többel (136 952 példánnyal) legutóbb, február elején a Clean Bandit és Jess Glynne vezetett a Rather Be című zeneszámmal. A brit tízes mezőnyben még egy újdonságra lelünk: a bronzérmes pozícióba iratkozott fel Shift K3Y londoni producer, lemezlovas Touch című felvétele. A 12. helyről a hatodikra lépett Tove Lo svéd énekesnő dala, a Stay High, amelyet a Hippie Sabotage producerduóval készített.

Németországban második hete a cambridge-i Clean Bandit és Jess Glynne slágere, a brit rangsort négy hétig uraló Rather Be a listavezető.

A mi rádióállomásaink 11. hete a Happyt játsszák a legtöbbet. Pharrell Williams szerzeménye visszatért a Single (track) Top 20 lista csúcsára – két megszakítással 12. hete vezet.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Soundtrack: Frozen

Egyesült Királyság – Paolo Nutini: Caustic Love

Németország – Die Toten Hosen: Der Krach der Republik

Magyarország – Kowalsky meg a Vega: Még nem éden

 

Bevált az újfajta terjesztési módszer

Ahogy egy hete megjósoltuk, a The Vamps angol pop-rock fiúkvartett első stúdióalbuma, a Meet the Vamps nem tudta elfoglalni a brit eladási lista élét, az ezüstérmes pozícióba érkezett meg. Az első helyen Paolo Nutini skót dalszerző-énekes harmadik stúdiólemeze, a Caustic Love nyitott 109 011 példánnyal. A következő új belépő a 14. pozícióban szerepel: a veterán, szintén skót Ian Anderson Jethro Tull-frontember hetedik, Homo Erraticus című szólóalbuma.

A német piacon a Die Toten Hosen düsseldorfi punkegyüttes Der Krach der Republik című koncertlemeze szerezte meg az eladási rangsor csúcsát. A harmadik helyen a The Voice of Germany tehetségkutató tévéműsor tavalyi, harmadik sorozatának győztese, Andreas Kümmert startol a Here I Am című albumával.

Magyarországon a Kowalsky meg a Vega hetedik, Még nem éden című nagylemeze debütált az eladási lista élén. A CD-t csak egy bizonyos benzinkúthálózat töltőállomásain lehet megvásárolni. Nagyon bevált a Petőfi rádió által bevezetett újfajta terjesztési módszer (a rádióállomás korábbi válogatásalbumait csak itt szerezhettük be), amelyet a Tankcsapda is alkalmaz. A huszadikból az ezüstérmes pozícióba jött fel Palya Bea nagylemeze, a Nő, amely három héttel ezelőtt itt, a második helyen kezdett. A bronzérmes pozícióba Kylie Minogue stúdióalbuma, a Kiss Me Once csúszott vissza, amely három hétig volt a legvásároltabb hanghordozónk. A negyedik helyre a Mystery Gang nagylemeze, a Hello, hello! iratkozott fel. A rockabillyt játszó trió már több mint másfél évtizede zenél, de csak idén futott be igazán, miután a Játssz még jazzgitár című szerzeménnyel A Dal, az Eurovíziós Dalfesztivál hazai válogatója középdöntőjéig jutott. A negyvenes mezőnyben további két újdonságot találunk. A hatodik helyet az AWS metálzenekar albuma, az Égésföld, a 38. helyet a philadelphiai Christina Perri második stúdiólemeze, a Head or Heart foglalta el.

Puha József

2014. 04. 22. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2014/16 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2014/16