Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2014/17

Listamustra - Listamustra 2014/17

Hollandia zenei nagyhatalom lett. A héten egy holland hiphopelőadó, Mr Probz – akinek dán és antilláki felmenői vannak – aratott rajt-cél győzelmet a brit dallistán a Waves című szerzemény a német Robin Schulz által készített remixváltozatával. 126 702 példánnyal debütált az élen. Németországban négy hétig volt listavezető.

A holland zenészek, különösen a lemezlovas-producerek egyre népszerűbbek az Egyesült Királyságban és az egész kontinensen. Tavaly négyen is megjárták a kislemezek brit rangsorának csúcsát. Január végén és február elején a Maarten Hoogstraten és Paul Bäumer alkotta Bingo Players uralta a mezőnyt két hétig a Far East Movement Los Angeles-i hiphopkvartettel készült Get Up (Rattle) című zeneszámmal. Két héttel később Nicky Romero is elfoglalta a legmagasabb pozíciót, a svéd Avicii slágere, az I Could Be the One közreműködőjeként egy hétig vezetett. Novemberben Martin Garrix volt első egy hétig az Animals című felvétellel. A brit lista élén nyolcadik hete új belépők váltják egymást. Mr Probz is csak egy hétig lesz listavezető, a jövő héten – a várakozások szerint – Calvin Harris érkezik meg az első helyre a Summer című dallal.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Pharrell Williams: Happy

Egyesült Királyság – Mr Probz: Waves (Robin Schulz Remix)

Németország – Clean Bandit featuring Jess Glynne: Rather Be

Magyarország – Pharrell Williams: Happy

 

A Happy beérte a Royalst

A Virginia Beach-i Pharrell Williams világslágere, a Happy stabilan őrzi vezető helyét az amerikai Billboard magazin Hot 100 listáján, kilencedik hete trónol. Legutóbb az új-zélandi Lorde vezetett kilenc hétig a Royals című szerzeménnyel, tavaly október 12-től december 13-ig. A TOP 10-ben két újdonság szerepel. A 12. helyről a nyolcadikra lépett a memphisi Justin Timberlake tavaly szeptemberben kiadott The 20/20 Experience – 2 of 2 című negyedik stúdióalbumának harmadik listás zeneszáma, a Not a Bad Thing. Ez az első, amely bejutott az élmezőnybe, a Take Back the Night címűnek a 29., a TKO címűnek a 36. hely volt a csúcspozíciója. A 11. helyét a kilencedikre cserélte a virginiai Chris Brown hatodik, megjelenés előtt álló X című stúdiólemezének újabb beharangozója, a Loyal, amelyben négy amerikai rapper: Lil Wayne, Too $hort, French Montana és Tyga működik közre.

A brit rangsor tízes mezőnyében Mr Probz slágere mellett további három új belépő található. Az ötödik helyen a Cash Cash New Jersey-i együttes Bebe Rexha New York-i énekesnővel készült felvétele, a Take Me Home, a hatodikon DJ Cassidy New York-i lemezlovas-producer Robin Thicke Los-Angeles-i énekessel és Jessie J londoni énekesnővel készült dala, a Calling All Hearts, a hetediken a Neon Jungle londoni lánykvartett zeneszáma, a Welcome to the Jungle kezdett.

Németországban harmadik hete az Egyesült Királyság idei eddigi legnagyobb slágere, a Clean Bandit Jess Glynne-nal készített Rather Be című szerzeménye vezet.

A mi Single (track) Top 20 listánkon megszakításokkal 13. hete Pharrell Williams Happyje az első. A rádióállomásaink is az amerikai sztár felvételét sugározzák a legtöbbet, immár 12. hete.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Soundtrack: Frozen

Egyesült Királyság – Paolo Nutini: Caustic Love

Németország – Jan Delay: Hammer & Michel

Magyarország – Kowalsky meg a Vega: Még nem éden

 

Jégvarázs, a rekorder

Az Amerikai Egyesült Államokban megszakításokkal 11. hete a Jégvarázs (Frozen) zenéje a legkeresettebb – ezúttal 259 ezer példány kelt el belőle. Ez a leghosszabban vezető animációs filmzenei album az amerikai zenetörténetben. A korábbi három listavezető: Az oroszlánkirály (The Lion King) nagylemeze tíz, a Pocahontasé és a Pöttöm George-é (Curious George) egy-egy hétig uralta a mezőnyt. A 17. pozícióban indít a Disney Karaoke Series: Frozen című EP. A TOP 10-ben négy újdonságra lelünk. A második helyre August Alsina New Orleans-i hiphopelőadó első stúdióalbuma, a Testimony (67 ezer példánnyal), a harmadikra a Needtobreathe dél-karolinai rockzenekar ötödik stúdiólemeze, a Rivers in the Wasteland (49 ezer), a negyedikre a miami Jason Derulo tavaly szeptemberben kiadott harmadik, Tattoos című stúdióalbumának új változata, a Talk Dirty (44 ezer), az ötödikre Ingrid Michaelson New York-i énekesnő hatodik stúdiólemeze, a Lights Out (37 ezer) iratkozott fel.

Az Egyesült Királyságban Paolo Nutini harmadik stúdióalbuma, a Caustic Love az első idén, amelyből egy hét alatt több mint százezer példányt értékesítettek – 109 011 darab fogyott el belőle a megjelenés hetében. A korong a második héten is vezet, 52 651 példánnyal. A brit élmezőnyben két új belépő szerepel. Az ötödik pozícióban Iggy Azalea ausztrál énekesnő első stúdiólemeze, a The New Classic, a hetedikben az 1995-ben alakult Eels kaliforniai rockegyüttes albuma, a The Cautionary Tales of Mark Oliver Everett nyitott. A 11. helyre tért vissza Whitney Houston (1963–2012) 2007-ben kiadott The Ultimate Collection című slágergyűjteménye, amely 163. hete tanyázik a rangsorban.

A német lista csúcsán Jan Delay hamburgi énekes Hammer & Michel című nagylemeze debütált. A 11. helyen startol Morten Harket, az egykori a-ha frontemberének Brother című hatodik stúdióalbuma.

Nálunk második hete a Kowalsky meg a Vega csak egy bizonyos benzinkúthálózat töltőállomásain beszerezhető Még nem éden című CD-jéből vásárolják a legtöbbet. A negyvenes mezőnyben csak két újdonság található: az ezüstérmes pozíciót Paolo Nutini nagylemeze, a Caustic Love, a bronzérmest a felvidéki, galántai származású Takács Nikolas kiadványa, az in Time EP-1 foglalta el.

Puha József

2014. 04. 29. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2014/17 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2014/17