Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Az eurovíziós hét

Eurovíziós Dalfesztivál - Az eurovíziós hét

Az Eurovíziós Dalfesztivál az egyetlen zenei esemény, amelyről az elmúlt években megváltozott a véleményem. A mostani fokozatosan alakult ki. Az első számú összeurópai zenei rendezvényt körülöttem szinte mindenki szidja, idejemúlt, cél nélküli fesztiválnak, giccsparádénak nevezi.

Öt-hat éve még nekem is ez volt a véleményem. Azóta történt egy fontos változás.

Sosem követtem figyelemmel annyira az egész folyamatot, mint idén. Évről évre egyre több országban rittyentenek televíziós show-műsort a fesztiválhoz, a győztes produkció kiválasztásához. Ennek kapcsán lett szimpatikus. Végre olyan, újfajta tehetségkutató műsorokat láthatunk, amelyekben nem agyonsztárolt percemberek énekelnek ismert dalokat, slágereket, hanem vadonatúj szerzemények versenyeznek. Ezek a műsorok az egyes országokban olyan hatással vannak a zenei életre, mint A Dal a magyarra. Az élő tévéműsorba beválogatott dalok egy része slágerré válik, s gazdagítja a zenei piacot. A koppenhágai seregszemlén ismét láthatunk meglepő produkciókat. Bizonyára sokakban felmerül majd: ha ezek győztek, milyen volt a többi? De tényleg a legnépszerűbb zeneszámok jutottak ki, a különböző dalok tehát a sokszínű Európát mutatják be, amit a fesztivál fontos küldetésnek tart. (Ausztriát például egy szakállas énekesnő képviseli.) A Dalban is jó néhány olyan szerzemény debütált, amely helyet kap 2014 magyar slágerei között. Bogi (We All), a HoneyBeast (A legnagyobb hős), a New Level Empire (The Last One), Király Viktor (Running Out of Time) vagy a már az elődöntőben kiesett Cserpes Laura (Úgy szállj) zeneszáma a mai napig rádiós kedvenc. Ha az Eurovíziós Dalfesztivált innen nézzük, akkor látható: jelentős feladattal és hatással bír.

Eurovíziós Dalfesztivál - Az eurovíziós hét

A Dalt megnyert Kállay-Saunders András felvétele, a Running sikere a fesztivál után remélhetőleg tovább nő. Főleg határainkon túl, idahaza ugyanis már javarészt learatta a babérokat. Tavaly ByeAlex Kedveseme kapcsán lehetetlenség volt megjósolni, hogyan szerepelhet Európa színpadán. Elfogadtuk volna azt is, ha nem jut be a döntőbe. A tizedik hely fantasztikus eredmény. Az viszont hatalmas csalódás volna, ha Kállay-Saunders dala nem kapna helyet a szombati döntőben. Kiváló zeneszám, amelynek szakmai füllel hallgatva az első ötben van a helye. Bízzunk abban, hogy a zsűri is így látja ezt, és a tévénézőknek is tetszeni fog, akiknek pedig nem, azok a sármos énekesre küldenek voksot… A Running az első, mai elődöntőben méretteti meg magát.

A pontokat – akárcsak az elmúlt években – a szakmai zsűri és a nézők szavazatai fele-fele arányban határozzák meg. Minden ország zsűrije öttagú. A rendezvény ötvenkilenc éves történetében először hozták nyilvánosságra a zsűritagok nevét. A miénket Palásti Kovács Zoltán, azaz Zoohacker (elnök), Kovács Kati, Tóth Vera, Náksi Attila és Dorozsmai Péter alkotja.

Az idei fesztiválon kettővel kevesebb, harminchét ország vesz részt, mint a tavalyin. Lengyelország és Portugália ugyan ismét nevezett, Bulgária, Ciprus, Horvátország és Szerbia azonban nem indult.

Az Eurovíziós Dalfesztiválnak tehát van pozitív hatása a zenei életre. Nem az összeurópaira (pontosabban arra csak édeskevés), hanem az egyes országokéra. Magának a nagydöntőnek bizonyára idén is csak háromnapos hírnév jut. Ahhoz hatalmas változások kellenének, hogy ez megváltozzon. S azokba a változásokba az Eurovíziós Dalfesztivál belehalna. (Új Szó)

Puha József

2014. 05. 06. 17:59

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Az eurovíziós hét cikk képei
Eurovíziós Dalfesztivál - Az eurovíziós hétEurovíziós Dalfesztivál - Az eurovíziós hét