Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2014/20

Listamustra - Listamustra 2014/20

Ellepték a brit dallistát az Eurovíziós Dalfesztivál döntősei. A százas mezőnyben tizenegy ország képviselője szerepel, közülük heten a rangsor utolsó harmadában szorítottak maguknak helyet. Kállay-Saunders András slágere, a Koppenhágában az előkelő ötödik helyen végző Running nem található a listán.

A hét közepén még úgy tűnt, hogy a győztes, az osztrák Conchita Wurst felvétele, a Rise Like a Phoenix a tízes mezőnybe érkezik meg, a hét második felében azonban jelentősen csökkent iránta a kereslet és a 17. helyen debütált. A holland The Common Linnets szerzeménye, a Calm After the Storm már a múlt héten is szerepelt a rangsorban, a 95. pozícióban, most a kilencedikbe jött fel. A svéd Sanna Nielsen (Undo) a negyvenedik, az izlandi Pollapönk (No Prejudice) a hetvenedik, a máltai Firelight (Coming Home) a 82., a svájci Sebalter (Hunter of Stars) a 85., az örmény Aram Mp3 (Not Alone) a 88., a döntőben két ponttal az utolsó, 26. helyen végző francia Twin Twin (Moustache) a 89., a finn Softengine (Something Better) a 93., a norvég Carl Espen (Silent Storm) a 97. helyen kezdett. A brit induló, Molly a Children of the Universe című zeneszámmal tíz pozíciót javítva a 23. helyet foglalja el. A britek közül legutóbb a Blue tanyázott magasabban 2011-ben – a fiúcsapat I Can című dalának a 16. hely volt a csúcspozíciója. Engelbert Humperdinck felvétele, a Love Will Set You Free tavalyelőtt a hatvanadik, Bonnie Tyleré, a Believe in Me tavaly a 93. helyig jutott.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – John Legend: All of Me

Egyesült Királyság – Rita Ora: I Will Never Let You Down

Németország – Aneta Sablik: The One

Magyarország – Kállay-Saunders András: Running

 

Beérett a Running

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 listájának élén nincs változás, második hete John Legend uralja a mezőnyt az All of Me című slágerrel. A 13. helyről a tizedikre lépett a Paramore az Ain’t It Fun című szerzeménnyel. A Hayley Williams énekesnő vezette Tennessee állambeli rocktrió először található az élmezőnyben.

Az Egyesült Királyságban Rita Ora iratkozott fel a rangsor csúcsára az I Will Never Let You Down című újdonságával. A koszovói születésű, albán származású, Londonban élő énekesnőnek ez a negyedik brit listavezetője. Az előző hárommal 2012-ben vezetett. DJ Fresh zeneszáma, a Hot Right Now közreműködőjeként februárban egy hétig, a Tinie Tempah-val készült R.I.P. cíművel májusban két hétig, a How We Do (Party) cíművel augusztusban egy hétig állt az élen. Az I Will Never Let You Downt a barátja, Calvin Harris írta, 105 095 példányban fogyott el a megjelenés hetében. Michael Jackson eddig kiadatlan 1983-as Love Never Felt So Good című felvételének Justin Timberlake-kel készült változata a 24. helyről a nyolcadikra jött fel.

Németországban a Deutschland sucht den SuperStar tehetségkutató tévéműsor 11. sorozatának győztese, Aneta Sablik lengyel énekesnő nyitott az első helyen a The One című dallal. Az angol Coldplay szerzeménye, az A Sky Full of Stars a hatodik helyen startol.

Nálunk a Single (track) Top 20 lista csúcsára újdonságként Kállay-Saunders András eurovíziós slágere, a Running érkezett meg. A rádióállomásaink egy hét kihagyás után ismét a Clean Bandit és Jess Glynne Rather Be című zeneszámát sugározzák a legtöbbet, amely második hete uralja a rádiós rangsorunkat, a brit és a német listát pedig négy-négy hétig vezette.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Various Artists: Now That’s What I Call Music! 50

Egyesült Királyság – Michael Jackson: Xscape

Németország – Fantasy: Eine Nacht im Paradies

Magyarország – Ákos: Karcolatok 20 – Jubileumi koncertsorozat

 

Legyőzték a Jégvarázst

Az Amerikai Egyesült Államokban megtört a Jégvarázs (Frozen) egyeduralma, az animációs film zenéje 99 ezer példánnyal a második helyre csúszott vissza. Az eladási rangsor élén a napjaink slágereit csokorba kötő Now That’s What I Call Music! című válogatásalbum 50. része debütált 153 ezer példánnyal. A TOP 10-ben további öt új belépő szerepel. A harmadik pozícióban Hunter Hayes louisinai countryénekes második stúdiólemeze, a Storyline (69 ezer példánnyal), a negyedikben Sarah McLachlan kanadai énekesnő nyolcadik stúdióalbuma, a Shine On (42 ezer), az ötödikben Tech N9ne Missouri állambeli rapper 14. stúdiólemeze, a Strangeulation (36 ezer), a nyolcadikban az Atmosphere minnesotai hiphopduó nyolcadik stúdióalbuma, a Southsiders (23 ezer), a kilencedikben a Carlos Santana vezette Santana kaliforniai együttes 22. stúdiólemeze, a Corazón (22 ezer) kezdett.

A brit piacon Michael Jackson második posztumuszalbuma, a nyolc dalt tartalmazó Xscape foglalta el a lista csúcsát 47 764 példánnyal. A 2009. június 25-én elhunyt popkirály első posztumuszlemeze, a Michael 2010 decemberében jelent meg. Abból az első héten sokkal többet, 113 ezer példányt értékesítettek a szigetországban, de csak a negyedik helyet szerezte meg. Az élmezőnyben további három újdonság található. A jövő heti amerikai rangsor első helyének várományosa, a The Black Keys ohiói rockduó nyolcadik stúdióalbuma, a Turn Blue a második, Foxes angol énekesnő első stúdiólemeze, a Glorious az ötödik, Nick Mulvey angol énekes első stúdióalbuma, a First Mind a tizedik pozícióba iratkozott fel.

Németországban a Fantasy észak-rajna-vesztfáliai duó nyitott az első helyen az Eine Nacht im Paradies című nagylemezével. Matthias Reim német énekes 16. stúdióalbuma, a Die Leichtigkeit des Seins a második, Lindsey Stirling kaliforniai hegedűművész második stúdiólemeze, a Shatter Me a negyedik, Rea Garvey ír énekes albuma, a Pride az ötödik, a Mando Diao svéd zenekar hetedik stúdiólemeze, az Aelita a hatodik helyen indít.

Magyarországon második hete Ákos dupla CD-je, a Karcolatok 20 – Jubileumi koncertsorozat a legkelendőbb hanghordozó. A negyvenes mezőnyben öt új belépőre lelünk. A harmadik helyre az angol Lily Allen harmadik stúdióalbuma, a Sheezus, az ötödikre a Blind Myself magyar metálegyüttes nagylemeze, a Négyszögöl, a 23. helyre a Csík Zenekar korongja, az Amit szívedbe rejtesz, a harmincadikra az Epica holland metálegyüttes hatodik stúdióalbuma, a The Quantum Enigma, a 38. helyre a Santana nagylemeze, a Corazón érkezett meg.

Puha József

2014. 05. 20. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2014/20 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2014/20