Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2014/21

Listamustra - Listamustra 2014/21

A múlt héten ellepték a brit dallistát az Eurovíziós Dalfesztivál döntősei. A százas mezőnyben tizenegy ország képviselői szerepeltek, közülük heten a rangsor utolsó harmadában szorítottak helyet. A héten már csak ketten találhatók a listán, ők is mélyrepülésbe kezdtek.

A holland The Common Linnets felvétele, a Calm After the Storm a kilencedikről az 54. helyre, a fesztiválgyőztes osztrák Conchita Wursté, a Rise Like a Phoenix a 17. helyről a 64. pozícióba csúszott vissza. A duó Németországban a harmadik, az énekes(nő) az ötödik helyre érkezett meg. A brit rangsort most az albumeladási lista csúcsán debütáló Coldplay-nagylemez, a Ghost Stories szerzeményei lepték el: az A Sky Full of Stars újdonságként a 15., a Magic a 24. (a múlt héten 21. volt, 12. hete tanyázik a rangsorban), a Midnight visszatérőként a 48. (megszakítással harmadik hete van a listán), az Another’s Arms új belépőként a hetvenedik helyen szerepel.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – John Legend: All of Me

Egyesült Királyság – Sam Smith: Stay with Me

Németország – Cro: Traum

Magyarország – Coldplay: Midnight

 

A Coldplay nálunk is tarol

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 listáját harmadik hete John Legend slágere, az All of Me vezeti. Az élmezőnyben két újdonság található. A 22. helyről a kilencedikre lépett Michael Jackson eddig kiadatlan 1983-as Love Never Felt So Good című zeneszámának új, Justin Timberlake-kel készült változata. Harminchárom pozíciót javítva a tizediken landolt az angol Coldplay szerzeménye, az A Sky Full of Stars, amelyben társszerzőként és társproducerként Avicii (!) is közreműködött.

Az Egyesült Királyságban a londoni Sam Smith iratkozott fel a lista élére a Stay with Me című felvétellel, a hétfőn megjelent In the Lonely Hour című első stúdióalbumának beharangozójával. A TOP 10-ben további két új belépőre lelünk. A bronzérmes pozícióban Fuse ODG ghánai származású angol rapper a jamaikai Sean Paullal készített Dangerous Love című dala nyitott. Az ötödik helyet a Clean Bandit újdonsága, a mindössze tizenhat éves Sharna Bass-szel rögzített Extraordinary foglalta el. A cambridge-i kvartett Jess Glynne-nal készült Rather Be című slágere januárban és februárban négy hétig volt listavezető – eddig 761 ezer példányt értékesítettek belőle a szigetországban.

Németországban a Deutschland sucht den SuperStar tehetségkutató tévéműsor 11. sorozatának győztese, Aneta Sablik lengyel énekesnő a múlt héten az első helyen startoló The One című zeneszáma – a várakozásnak megfelelően – trónfosztott lett, a negyedik helyre hátrált. A csúcson Cro német rapper szerzeménye, a Traum kezdett. A tízes mezőnyben a Traum, valamint a The Common Linnets és Conchita Wurst fent említett felvétele mellett további két új belépő szerepel: Ed Sheeran dala, a Sing a hetedik, Mark Forster német énekesé, a Sido német rapperrel készült Au revoir a tizedik helyre érkezett meg.

Nálunk a Coldplay szerzeménye, a Midnight uralja a Single (track) Top 20 listát – három hete a harmadik helyen debütált, két hete a 16. pozícióba csúszott vissza, a múlt héten nem volt a rangsorban. Chris Martin együttese a harmadik hete a listán tartózkodó A Sky Full of Stars című zeneszámmal a hetedik, a negyedik hete a rangsorban levő Magic cíművel a tizedik helyen található. Az eurovíziós felvételek közül három szerepel a listán: Kállay-Saunders András slágere, a Running az első pozícióból a negyedikbe, a Rise Like a Phoenix a kilencedikről a 11. helyre, a Calm After the Storm a negyedikről a 12. helyre hátrált. A rádióállomásaink harmadik hete a Clean Bandit és Jess Glynne dalát, a Rather Be címűt sugározzák a legtöbbet.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – The Black Keys: Turn Blue

Egyesült Királyság – Coldplay: Ghost Stories

Németország – Kollegah: King

Magyarország – Ákos: Karcolatok 20 – Jubileumi koncertsorozat

 

A Coldplay brit rekordja

Az Amerikai Egyesült Államokban az eladási lista élén a Now That’s What I Call Music! slágergyűjtemény harmadik helyre szoruló 50. részét a The Black Keys ohiói rockduó nyolcadik stúdióalbuma, a Turn Blue váltotta 164 ezer példánnyal. Michael Jackson eddig kiadatlan nyolc zeneszámát tartalmazó nagylemeze, az Xscape az ezüstérmes pozícióba iratkozott fel 157 ezer példánnyal. Az élmezőnyben még négy újdonság található. Az ötödik helyen a Rascal Flatts ohiói countrytrió kilencedik stúdióalbuma a Rewind, a hatodikon a 69. életévében járó Tennessee állambeli Dolly Parton 42. stúdiólemeze, a Blue Smoke, a hetediken az észak-karolinai Tori Amos 14. stúdióalbuma, az Unrepentant Geraldines, a tizediken Michael W. Smith korongja, a Sovereign nyitott – a nyugat-virginiai születésű, Nashville-ben élő zenésznek idén ez már a második nagylemeze, a Hymns márciusban jelent meg.

A brit rangsor csúcsát rajt-cél győzelmet aratva a Coldplay hatodik stúdióalbuma, a Ghost Stories foglalta el 168 048 példánnyal. Ez 2014 eddigi legjobban startoló nagylemeze a szigetországban. Paolo Nutini áprilisban kiadott Caustic Love című albuma volt a korábbi csúcstartó, amelyből 109 011 példányt értékesítettek az első héten. A TOP 10-ben még egy új belépő szerepel. Az egykori The Beautiful South két zenésze, Paul Heaton és Jaqui Abbott nagylemeze, a What Have We Become a bronzérmes pozícióban kezdett. Húsz éve, 1994 augusztusában került forgalomba az Oasis időközben legendássá vált Definitely Maybe című albuma, amely a lista ötödik helyére tért vissza, 402. hete tanyázik a rangsorban.

Németországban Kollegah német rapper nagylemeze, a King érkezett meg a lista élére. Michael Jackson albuma a második, Anastacia chicagói énekesnő hatodik stúdiólemeze, a Resurrection az ötödik, a The Black Keys albuma a hatodik pozícióban debütált.

Nálunk harmadik hete Ákos dupla CD-je, a Karcolatok 20 – Jubileumi koncertsorozat a legkelendőbb hanghordozó. A The Black Keys nagylemeze a harmadik, Michael Jackson albuma a hetedik, a Budapest Bár előző korongja, a korábban csak újsághoz csatolva és a zenekar koncertjein beszerezhető Szerdán tavasz lesz – Válogatás Fényes Szabolcs slágereiből című a 15., Hobo Ady Endre verseit tartalmazó CD-je, A föltámadás szomorúsága (a költeményeket Fekete-Kovács Kornél zenésítette meg) a 18., a Valahol egy lány – Koncz Zsuzsa tíz legszebb dala című válogatáslemez a 31. helyre iratkozott fel.

Puha József

2014. 05. 27. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2014/21 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2014/21