Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Chris szellemtörténetei

Coldplay - Chris szellemtörténetei

A Coldplay új nagylemeze a várakozásnak megfelelően a brit és az amerikai piacon is az év eddigi legjobban debütáló albuma – előbbin 168 ezer, utóbbin 383 ezer példányban fogyott el a megjelenés hetében. Nálunk szintén listavezető. A Ghost Stories (Szellemtörténetek) jelentősen elüt a zenekar előző stúdiólemezétől.

A Coldplay legutóbbi stúdióalbuma, a 2011-es Mylo Xyloto egy képzeletbeli szerelmi történetet mesél el, nyomasztó városi környezetbe helyezve. Márciusban jelentették be, hogy zátonyra futott az együttes énekese, Chris Martin és Gwyneth Paltrow Oscar-díjas színésznő házassága. A Ghost Stories című nagylemez a zenész magánéleti válságát próbálja feldolgozni és valamiféle jövőképpel is szolgál. A téma legnyomasztóbban az Always in My Head és az Another’s Arms című dalokban jelenik meg, amelyek a szerelem múlandóságának elfogadásáról szólnak.

Coldplay - Chris szellemtörténetei

A sokszínű Mylo Xyloto után egy letisztult, minden eddiginél akusztikusabb hangszerelésű albumot kaptunk. A négytagú angol zenekar a bemutatkozó, 2000-es Parachutes című nagylemeze óta nem készített ennyire lassú, frusztrált, ábrándozó szerzeményeket tartalmazó korongot. A zenészek az előző stúdióalbumukhoz hasonlóan a mostanin is Daniel Green és Rik Simpson producerrel (azon még Markus Dravs is szerepelt) dolgoztak, valamint fő producerként Paul Epworth csatlakozott hozzájuk. Társproducerként továbbiak is közreműködtek a munkában: a True Love Timbaland, a legerősebb dal, a Midnight Jon Hopkins, a legpörgősebb, az A Sky Full of Stars pedig Tim Bergling, azaz Avicii (!) keze munkáját is dicséri. (Az utóbbi nagyon kilóg az önmarcangoló környezetből.) A záró O című szerzeményben Martin két gyermeke, Apple és Moses is énekel.

A Ghost Stories mindössze kilenc felvételt tartalmaz. (Igazán elférne rajta a tavalyi Atlas, Az éhezők viadala: Futótűz című film betétdala.) A Deluxe változaton további három szerzemény kapott helyet: az All Your Friends, a Ghost Story és az O (Part 2 – Reprise).

Az együttes a nagylemezt Kevin Cordasco emlékének ajánlja, aki már tizenévesen ötletekkel segítette a Totál szívás című amerikai tévékrimi-sorozat forgatókönyvíró csapatát. Tavaly tizenhat évesen rákban hunyt el.

A második albuma óta új stúdiólemezzel háromévente jelentkező Coldplay nagy meglepetésre bejelentette, hogy jövőre is lesz stúdióalbuma, egy sokkal hagyományosabb. Lehet, a mostanit csak kitérőnek tartja? Amellyel Chris Martin le tudta zárni a kapcsolatát? Ha így van, akkor egy szavunk sem lehet, ennél jobban nem lehet pontot tenni egy házasság végére. (Új Szó)

Puha József

2014. 06. 04. 8:26

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Chris szellemtörténetei cikk képei
Coldplay - Chris szellemtörténeteiColdplay - Chris szellemtörténetei