Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2014/22

Listamustra - Listamustra 2014/22

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 listájának első két pozíciójában Iggy Azaleát találjuk, ezzel több mint ötvenéves rekordot állított be. Az ausztrál énekesnő az angol Charli XCX-szel készült Fancy című szerzeménnyel a második helyről az elsőre lépett. A bronzérmes pozícióját az ezüstérmesre cserélte Ariana Grande floridai színész-énekesnő dala, a Problem, amelyben Iggy közreműködőként hallható.

Korábban, 1964 februárjában a The Beatles szerepelt a rangsor első két helyén. A gombafejűek az I Want to Hold Your Hand című slágerrel vezették a listát, a She Loves You cíművel pedig a harmadik pozícióból a másodikba jöttek fel. Az amerikai albumeladási rangsor csúcsán – a várakozásnak megfelelően – az angol Coldplay hatodik stúdiólemeze, a Ghost Stories debütált 383 ezer példánnyal, ennek 64 százaléka digitális formátumban fogyott el. Az album Németországban és nálunk is listavezető. A brit piacon az elsőről a második helyre csúszott. A szigetországban Sam Smith első stúdiólemeze, az In the Lonely Hour kezdett az élen 101 752 példánnyal.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Iggy Azalea featuring Charli XCX: Fancy

Egyesült Királyság – SecondCity: I Wanna Feel

Németország – Cro: Traum

Magyarország – Rúzsa Magdolna & Csík zenekar: Egyszer

 

Eurovíziós mélyrepülés Németországban

Az Amerikai Egyesült Államokban John Legend trónfosztott, három hétig vezető All of Me című slágerére a bronzérmes pozícióban lelünk. Az élmezőnyben két új belépő található. A 17. helyről a nyolcadikra lépett a norvég Nico & Vinz duó az Am I Wrong című zeneszámmal. Tíz pozíciót javítva a tizedikbe jött fel Jason Derulo floridai énekes Snoop Dogg kaliforniai rapperrel készült Wiggle című felvétele.

A brit piacon ismét lemezlovas-producer foglalta el a lista csúcsát. A SecondCity név Rowan Harringtont rejti. Az 1987-ben Chicagóban született fiatalember Toni Braxton 1996-os You’re Makin’ Me High című slágerét dolgozta át I Wanna Feel címmel. A tízes mezőnyben további két újdonság szerepel. A bronzérmes pozícióba a német rangsort tavaly októbertől decemberig hét hétig vezető Klingande francia deep house duó szerzeménye, a Jubel érkezett meg. A kilencedik helyen Ellie Goulding zeneszáma, a Beating Heart nyitott, amely A beavatott (Divergent) című amerikai film betétdala.

Németországban is leáldozott az eurovíziós szerzeményeknek. A holland The Common Linnets felvétele, a Calm After the Storm a harmadikról a 21. helyre, a fesztiválgyőztes osztrák Conchita Wursté, a Rise Like a Phoenix az ötödikről a 38. helyre zuhant. A listát második hete Cro német rapper zeneszáma, a Traum uralja. A brit rangsort egy hétig vezető Summer, a skót Calvin Harris slágere a 11. pozícióját a harmadikra cserélte. A holland Bakermat a One Day (Vandaag) című dallal a 16. helyről a negyedikre lépett.

Nálunk a Single (track) Top 20 lista élére a Csík zenekar az albumeladási rangsor 16. helyén tanyázó Amit szívedbe rejtesz című CD-jéről az Egyszer, Rúzsa Magdi slágerének új változata iratkozott fel. A listán az együttes az énekesnővel készített két másik felvétele is megtalálható: a Rock and roller a 12., a Fehér galamb a 16. helyen rajtol. Magdi szólóújdonsága, a Nélküled a 15. pozícióban debütált. A Tankcsapda új szerzeménye, a Köpök rátok a nyolcadik helyen kezdett. A rádióállomásaink negyedik hete a Clean Bandit és Jess Glynne dalát, a Rather Be címűt sugározzák a legtöbbet.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Coldplay: Ghost Stories

Egyesült Királyság – Sam Smith: In the Lonely Hour

Németország – Coldplay: Ghost Stories

Magyarország – Coldplay: Ghost Stories

 

A Coldplay világuralma

Az amerikai TOP 10-ben a Coldplay albuma mellett még három új belépő szerepel. A második helyet 211 ezer példánnyal Brantley Gilbert georgiai countryzenész harmadik stúdiólemeze, a Just as I Am, a hetediket 41 ezerrel a szintén georgiai, az American Idol zenei tehetségkutató tévéműsor 11., 2012-es sorozatában diadalmaskodó Phillip Phillips második stúdióalbuma, a Behind the Light, a nyolcadikat 34 ezerrel a Csillagainkban a hiba (The Fault in Our Stars) című film zenei anyaga foglalta el.

Az Egyesült Királyságban Sam Smith londoni énekes a csúcsra megérkező nagylemeze mögött a következő újdonság a 14. pozícióban található: a New York-i Mariah Carey 14., Me. I Am Mariah… The Elusive Chanteuse című stúdióalbuma. A kanadai Neil Young 35. stúdiólemeze, az A Letter Home a 17., a Röyksopp norvég elektrozenei duó és Robyn svéd énekesnő közös, öt szerzeményt tartalmazó Do It Again című EP-je a huszadik, Peter Andre egykori angol szívtipró tizedik stúdióalbuma, a Big Night a 23. helyen nyitott.

A német piacon a Coldplay mögött az ezüstérmes pozícióba Xavier Naidoo német énekes Sing Meinen Song – Das Tauschkonzert című nagylemeze, a bronzérmesbe a Sabaton svéd metálzenekar Heroes című hetedik stúdióalbuma iratkozott fel.

Magyarországon a negyvenes mezőnyben a Coldplay nagylemeze mellett további három új belépőre lelünk. Az Ocho Macho albuma, a De puta madre az ötödik, az Omega CD-je és DVD-je, az Oratórium – Adventi koncertek a 14., a Sabaton korongja, a Heroes a huszadik helyen debütált.

Puha József

2014. 06. 03. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2014/22 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2014/22