Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Kora nyári slágerek

Listamustra - Kora nyári slágerek

Egy barokk house-t játszó kvartett, egy holland hiphopénekes, Pharrell Williams egyik felfedezettje, valamint egy-egy skót és dél-afrikai lemezlovas-producer nevéhez köthetők napjaink vezető európai slágerei. Nálunk egy népdal átdolgozása hódít.

Összeállításunkban a kora nyár népszerű zeneszámait és azok előadóit vesszük górcső alá.

 

Clean Bandit featuring Jess Glynne: Rather Be

A felvétel januárban és februárban négy hétig vezette a brit listát. Most mifelénk arat: a német rangsort is négy hétig uralta, jelenleg a hazai rádióállomások legtöbbször sugárzott dala. A 2009-től működő cambridge-i Clean Banditot egy testvérpár, Jack és Luke Patterson, valamint a klasszikus zenét végzett Grace Chatto és Milan Neil Amin-Smith alkotja. Az együttes az elektronikus tánczenét komolyzenével házasítja. Az élő dobból és basszusból, valamint deep house elemekből építkező zenét barokkos vonósszólamokkal egészíti ki – stílusát a szakma barokk house-nak nevezte el. A zenészek a szerzeményeiket kiváló hangszerelési ötletekkel dobják fel és különböző vokalistákkal dolgoznak. A Clean Bandit első stúdióalbuma, a New Eyes múlt hétfőn került forgalomba, a brit piacon már a Sharna Bass-szel készült Extraordinary című zeneszámmal hódít.

 

Mr Probz: Waves

Egyre több holland előadó és zenekar válik ismertté Európa-szerte. Nagy siker a The Common Linnets Calm After the Storm című felvétele, amely az Eurovíziós Dalfesztiválon a második helyet szerezte meg, de ennél is sokkal népszerűbb Mr Probz szerzeménye, a Waves, pontosabban annak a német Robin Schulz által készített remixváltozata. A Dennis Princewell Stehr néven anyakönyvezett hiphopénekesnek dán és antilláki felmenői vannak. A Waves a német listát négy, a britet két hétig vezette.

 

Cris Cab: Liar Liar

Az a zeneszám, amelyet Dallas Austin és Pharrell Williams írt a dal előadójával, és producerként is jegyzik, sikerre van ítélve. Még akkor is, ha az előadóját, Cris Cabet eddig mifelénk nem sokan ismerték. A Liar Liar ráadásul az elmúlt hónapok egyik legjobb szerzeménye, és Pharrell is hallható benne. Az énekes Cristian Cabrerizo néven, 1993. január 21-én Floridában született kubai bevándorlók gyermekeként. Tizenöt évesen figyelt fel demóira Pharrell, aki mentorálni kezdte, később Wyclef Jean is a szárnya alá vette. Több neves zenésszel dolgozott már együtt. A Liar Liar egyelőre csak az öreg kontinensen hódít.

 

Calvin Harris: Summer

A Forbes magazin kimutatása szerint manapság Calvin Harris a világ legjobban kereső lemezlovas-producere. A skót zenész az első, aki egy albumról (a 18 Months címűről) kilenc felvétellel járta meg a brit lista tízes mezőnyét. Korábban Michael Jackson tartotta a rekordot hét dallal – ezeket az 1987-es Bad című korongjáról másolták ki. Calvin jelenleg a Summer című slágerrel hódít, amelyben a legtöbb zeneszámával ellentétben nem külsős vokalista, hanem ő énekel. Öt hete rajt–cél győzelmet aratott vele a brit rangsorban. Három hete pedig a barátnője, a koszovói születésű, albán származású, Londonban élő Rita Ora iratkozott fel a lista élére az I Will Never Let You Down című újdonsággal, amelynek Calvin a szerzője.

 

Nora En Pure: You’re My Pride

A kora nyári európai slágerlistákon egy dél-afrikai hölgy, Nora En Pure is helyet szorított magának. 1990-ben, Johannesburgban született. 2009 óta dogozik lemezlovas-producerként, az indie dance és a deep house a területe. Svájcban él, márciusban szerzett pszichológusdiplomát Németországban a konstanzi egyetemen. A You’re My Pride az eddigi legsikeresebb dala.

 

The Balkan Fanatik: Feljött a nap

A hazai rádióállomások műsoraiban a magyar felvételek közül hetek óta a The Balkan Fanatik zeneszáma, a Feljött a nap című népdalátdolgozás a legjátszottabbak egyike. Az új felállásban működő együttes a napokban jelentette meg a tizennégy szerzeményt tartalmazó stúdióalbumát, a Komámasszony címűhöz videoklipet is készített. A nagylemez a kelet-európai, elsősorban a magyar és a balkáni népzene, valamint az elektronika és a modern stílusok ötvözéséből született. A 2011-es Ölelj magadhoz című albumhoz képest a brit-pop helyett a rock, a reggae, a ska, a dub és a hiphop dominál. (Új Szó)

Puha József

2014. 06. 11. 21:15

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Kora nyári slágerek cikk képei
Listamustra - Kora nyári slágerek