Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2014/23

Listamustra - Listamustra 2014/23

Dame Vera Lynn a brit albumeladási lista legkorosabb vezetője. Az 1917. március 20-án Londonban született díva kilencvenkét évesen, 2009 szeptemberében tanyázott a rangsor csúcsán a második világháború kitörésének hetvenedik évfordulójára megjelent, húsz háborús szerzeményt tartalmazó We’ll Meet Again – The Very Best of Vera Lynn című gyűjteményével. A héten újabb rekordot állított fel.

Dame Vera Lynn a normandiai partraszállás hetvenedik évfordulójára kiadott, ötven korabeli zeneszámot tartalmazó National Treasure – The Ultimate Collection című válogatása a 13. pozícióban debütált. A kilencvenhét éves énekesnő a brit nagylemez-eladási lista húszas mezőnyének eddigi legöregebb szereplője. A második világháború alatt a legnépszerűbb előadó volt a harcok szörnyűségeiről, a honvágyról és a katonák magányáról szóló dalaival. Verát brit lovagrenddel tüntették ki, ezt jelenti a Dame előnév.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Iggy Azalea featuring Charli XCX: Fancy

Egyesült Királyság – Ed Sheeran: Sing

Németország – Cro: Traum

Magyarország – Ákos: Újrakezdhetnénk

 

Tarol Ákos és Hauber Zsolt újdonsága

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 listáját második hete az ausztrál Iggy Azalea az angol Charli XCX-szel készült Fancy című slágere uralja. A 15. helyről a nyolcadikra lépett a Magic! kanadai reggae fusion együttes a Rude című felvétellel. A 12. pozícióját a kilencedikre cserélte Calvin Harris a Summer című szerzeményével. A skót énekes-producer 2011-ben és 2012-ben tíz hétig volt listavezető az USA-ban a Rihannával előadott We Found Love című zeneszámmal. A dalt Calvin írta.

Az Egyesült Királyságban Ed Sheeran rajt–cél győzelmet aratott a Sing című slágerrel, 123 864 példányt értékesített belőle. A halifaxi születésű énekes először foglalta el a rangsor élét, a felvételt Pharrell Williamsszel írta. Ezzel harangozza be a június 23-án forgalomba kerülő második, x című stúdióalbumát. A 2011 szeptemberében megjelent + című első nagylemezéből csak a brit piacon több mint 1 millió 800 ezer példány fogyott el. Tíz pozíciót javítva a kilencedikbe jött fel Jason Derulo floridai énekes Snoop Dogg kaliforniai rapperrel készült Wiggle című szerzeménye.

A német piacon harmadik hete Cro német énekes-rapper vezet a Traum című zeneszámmal. Megfelezte helyezéseinek számát, a nyolcadik helyre lépett Kiesza kanadai énekesnő a Hideaway című dallal, amely a brit rangsorban áprilisban egy hétig volt első.

Idehaza a várakozásnak megfelelően Ákos újdonsága, az Újrakezdhetnénk nyitott a Single (track) Top 20 lista csúcsán. A sláger szövegét a Kossuth-díjas előadó írta, zenéjét Hauber Zsolt komponálta, akivel (és Menczel Gáborral) a Bonanza Banzaiban zenélt. Zsolt mostantól ismét Ákos szerzőtársa, és zenekarába is bekerült. A rádióállomásaink ötödik hete a Clean Bandit és Jess Glynne felvételét, a Rather Be címűt sugározzák a legtöbbször.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Coldplay: Ghost Stories

Egyesült Királyság – Sam Smith: In the Lonely Hour

Németország – Xavier Naidoo: Sing Meinen Song – Das Tauschkonzert

Magyarország – Coldplay: Ghost Stories

 

Újra kiadott Led Zeppelin-albumok

Az Amerikai Egyesült Államokban második hete az angol Coldplay hatodik stúdiólemeze, a Ghost Stories a legkelendőbb. Az élmezőnyben három új belépő található. A harmadik helyre a New York-i Mariah Carey 14., Me. I Am Mariah… The Elusive Chanteuse című stúdióalbuma, az ötödikre a tizennyolc éves Austin Mahone texasi énekes hat szerzeményt tartalmazó The Secret című EP-je, a kilencedikre a 2012-ben feloszlott David Crowder*Band texasi együttes frontembere, David Crowder első, Neon Steeple című szólólemeze iratkozott fel.

A brit piacon második hete Sam Smith első, In the Lonely Hour című albumából értékesítik a legtöbbet – az első héten 101 752, a másodikon 48 538 példány fogyott el belőle. A tízes mezőnyben három újdonság szerepel. A harmadik pozícióban a cambridge-i Clean Bandit első nagylemeze, a New Eyes, a hatodikban a The Jam-frontember Paul Weller gyűjteménye, a More Modern Classics, a nyolcadikban az egykori The Shadows-gitáros, az 1941-es születésű Hank Marvin albuma, a Hank kezdett. Újból megjelent a Led Zeppelin angol rockzenekar első három nagylemeze, bónuszdalokkal kiegészítve. Az első (Led Zeppelin – 1969) a hetedik, a második (Led Zeppelin II – 1969) a 12., a harmadik (Led Zeppelin III – 1970) a tizedik helyet foglalta el.

Németországban Xavier Naidoo német énekes a múlt héten az ezüstérmes pozícióban startoló Sing Meinen Song – Das Tauschkonzert című albumából vásárolták a legtöbbet.

Nálunk nincs változás az eladási rangsor élén, második hete a Coldplay nagylemeze vezet. A kanadai Neil Young 35. stúdióalbuma, az A Letter Home a hatodik, Lerch István DVD-je, az Életmű koncert a 39. helyre érkezett meg.

Puha József

2014. 06. 10. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2014/23 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2014/23