Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Vera, a koros rekorder

Vera Lynn - Vera, a koros rekorder

Dame Vera Lynn a második világháború alatt a legnépszerűbb angol előadó volt, egyben sok ember támasza is a harcok szörnyűségeiről és a katonák magányáról szóló dalaival. 2009-ben, kilencvenkét évesen foglalta el először a brit albumeladási rangsor élét. Most ismét a listán szerepel.

Az 1917. március 20-án Londonban született Vera gyakran fellépett a brit és a szövetséges katonáknak, ebből eredően megkapta A haderő kedvese (The Forces Sweetheart) nevet. Több politikus nem nézte jó szemmel a tevékenységét, féltette a katonákat a honvágy okozta kínoktól, amelyek egyik kiváltó okát az énekesnő zeneszámaiban látta. Vera az eredeti előadója a háború leghíresebb brit hazafias dalának, Walter Kent zeneszerző és Nat Burton szövegíró 1941-es (There’ll Be Bluebirds Over) The White Cliffs of Dover című szerzeményének, amely nélkül elképzelhetetlen brit háborús megemlékezés. Az énekesnő Auf Wiederseh’n Sweetheart című felvétele a második világháború utáni évek nagy slágere volt. Verát brit lovagrenddel tüntették ki, ezt jelenti a Dame előnév.

Vera Lynn - Vera, a koros rekorder

A díva a brit nagylemez-eladási lista legkorosabb vezetője. Kilencvenkét évesen, 2009 szeptemberében tanyázott a rangsor csúcsán a második világháború kitörésének hetvenedik évfordulójára megjelent, húsz háborús zeneszámot tartalmazó We’ll Meet Again – The Very Best of Vera Lynn című gyűjteményével. „Vera sikere bizonyítja, hogy a brit közönség érdeklődik a régi és fontos dalok iránt. Az énekesnő mérhetetlenül boldog, hogy ilyen sokan kíváncsiak a munkásságára” – nyilatkozta az albumot kiadó Decca Records egyik munkatársa.

Vera a múlt héten újabb rekordot állított fel az Egyesült Királyságban. A normandiai partraszállás hetvenedik évfordulójára megjelent, ötven korabeli szerzeményt tartalmazó National Treasure – The Ultimate Collection című válogatása az eladási lista 13. helyén debütált. A kilencvenhét éves énekesnő a rangsor húszas mezőnyének eddigi legöregebb szereplője. „Csodálatos újra hallani ezeket a dalokat, amelyek oly népszerűek voltak annyi évvel ezelőtt, és melegséggel tölt el, ha arra gondolok, hogy a fiatalok is megismerhetik a háború alatti és utáni slágereket” – nyilatkozta Dame Vera Lynn. (Új Szó)

Puha József

2014. 06. 18. 21:42

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

VENDÉG 2015. 11. 27. 8:53
..)))

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Vera, a koros rekorder cikk képei
Vera Lynn - Vera, a koros rekorderVera Lynn - Vera, a koros rekorder