Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2014/24

Listamustra - Listamustra 2014/24

Ismét középpontban a Led Zeppelin. Európa legtöbb országában június 2-án jelent meg a legendás angol zenekar első három stúdiólemezének újramaszterelt változata demó- és koncertfelvételekkel kiegészítve hat-hat formátumban.

Az albumokat a brit eladási listán már a múlt héten jegyezték. Az első (Led Zeppelin – 1969) a hetedik, a második (Led Zeppelin II – 1969) a 12., a harmadik (Led Zeppelin III – 1970) a tizedik helyen szerepelt. A kiadványok nyilván csak a rajongókat hozzák lázba, akiknek többsége már az első héten beszerezte a lemezeket. Ennek tulajdonítható, hogy a szigetországban a második héten mélyrepülésbe kezdtek: az első a 26., a második a 29., a harmadik a 34. pozícióba esett vissza. A korongok a héten a többi listára is megérkeztek. Az első az amerikai rangsorban a hetedik, a németben a 11., a magyarban a hatodik helyen található. A második az USA-ban a kilencedik, Németországban a 16., nálunk a negyedik pozícióban tanyázik. A harmadik az amerikai listán a tizedik, a németen a 18., a miénken az ötödik helyen szerepel.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Iggy Azalea featuring Charli XCX: Fancy

Egyesült Királyság – Ella Henderson: Ghost

Németország – Cro: Traum

Magyarország – Ákos: Újrakezdhetnénk

 

A zenében is kitört a fociláz

Nincs változás az amerikai Billboard magazin Hot 100 listája csúcsán, harmadik hete az ausztrál Iggy Azalea és az angol Charli XCX közös, Fancy című slágere uralja a mezőnyt. A TOP 10-ben egy új belépő található: Sam Smith angol énekes a brit rangsort három hete vezető Stay with Me című felvétele a tizedikre helyre lépett.

Az Egyesült Királyságban a helyi The X Factor kilencedik, 2012-es sorozatában ismertté vált, a hatodik helyen végző Ella Henderson debütált a lista élén a Ghost című zeneszámmal, amelynek egyik szerzője a OneRepublic frontembere, Ryan Tedder. A dalból 132 360 példány kelt el. A bronzérmes pozícióba iratkozott fel Tiësto lemezlovas-producer Matthew Koma brooklyni énekessel készült Wasted című szerzeménye. Az 1987-től a pályán levő holland zenész márciusban jutott be először a brit élmezőnybe a Red Lights című slágerrel, amelynek a hatodik hely volt a csúcspozíciója. A hetedik helyen a június 9-én elhunyt Rik Mayall angol komikus-színész Noble England című focis felvétele nyitott. Az 1996-os labdarúgó Európa-bajnokságon (Angliában rendezték) az angol válogatott dala, Baddiel, Skinner és a The Lightning Seeds zeneszáma, a Three Lions volt, amely a futballünnepeken mindig felbukkan a rangsorban, most a 139. pozícióból a 27. helyre jött fel. Az idei világbajnokság hivatalos felvétele, a két amerikai, Pitbull és Jennifer Lopez, valamint a brazil Claudia Leitte dala, a We Are One (Ole Ola) a 77. pozícióját a 29. helyre cserélte.

Németországban negyedik hete Cro német énekes-rapper vezet a Traum című szerzeménnyel. A múlt heti brit listavezető, Ed Sheeran slágere, a Sing a 11. helyről a nyolcadikra lépett.

A magyar Single (track) Top 20 lista élén második hete Ákos újdonsága, az Újrakezdhetnénk szerepel. A We Are One (Ole Ola) nálunk az ötödik pozícióban található. A rádióállomásaink a holland Mr Probz dalának, a Waves címűnek a német Robin Schulz által készített remixváltozatát sugározzák a leggyakrabban, amely a német rangsort négy, a britet két hétig uralta.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Miranda Lambert: Platinum

Egyesült Királyság – Kasabian: 48:13

Németország – KC Rebell: Rebellution

Magyarország – Coldplay: Ghost Stories

 

A Kasabian sikeres lemeztelenedése

Az Amerikai Egyesült Államok eladási listájának csúcsán az angol Coldplay két hétig vezető Ghost Stories című albumát Miranda Lambert texasi countryénekesnő ötödik, Platinum című stúdiólemeze váltotta, amelyből 180 ezer példány fogyott el a kiadás hetében. A negyedik helyen 47 ezer példánnyal 50 Cent ötödik stúdióalbuma, az Animal Ambition: An Untamed Desire to Win rajtol. A New York-i rapper idén még egy stúdiólemezzel előrukkol, amely Street King Immortal címmel a tervek szerint szeptemberben kerül forgalomba.

A brit piacon a Kasabian ötödik stúdióalbuma, a 48:13 foglalta el a rangsor élét 70 339 példánnyal – a cím egyben a korong hossza is. Az angol együttes – a zenészek elmondása szerint – lemeztelenítette magát, lecsupaszított anyagot készített, a zenét megszabadította a felesleges rétegektől. A tízes mezőnyben további három új belépőre lelünk. A detroiti Jack White második szólóalbuma, a Lazaretto a negyedik, Passenger (Michael David Rosenberg) angol énekes ötödik stúdiólemeze, a Whispers az ötödik, Dolly Parton amerikai countrylegenda 42. stúdióalbuma, a Blue Smoke a hatodik helyen kezdett.

Németországban KC Rebell német rapper nagylemeze, a Rebellution érkezett meg a lista csúcsára.

Nálunk harmadik hete a Coldplay albuma, a Ghost Stories a legkelendőbb kiadvány. A Led Zeppelin nagylemezei mellett még egy újdonság szerepel a negyvenes mezőnyben: a cambridge-i Clean Bandit albuma, a New Eyes a hetedik helyen debütált.

Puha József

2014. 06. 17. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2014/24 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2014/24