Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2014/27

Listamustra - Listamustra 2014/27

Változott a dalok brit listájának összeállítási módja. Július 1-től az internetes zenehallgatást, streamelést is beleszámítják a helyezésekbe. Legalább harminc másodpercig kell hallgatni a zeneszámokat olyan oldalakon, mint a Spotify, a Deezer, a Napster, az O2 Tracks, az Xbox Music, a Sony Music Unlimited vagy a Rara, és száz stream számít egy eladásnak.

Az Official Charts Company szerint azért volt szükség az újításra, mert megváltoztak az emberek zenefogyasztási szokásai, s ha a rangsorok a valós piaci helyzetet akarják tükrözni, akkor ezt az ágat is figyelembe kell venni. A lista csúcsán a huszonegy éves Ariana Grande amerikai színész-énekes debütált az ausztrál Iggy Azalea rapperrel készült Problem című szerzeménnyel, amely 112 903 példánnyal szerezte meg az első helyet. 106 ezer példányt adtak el belőle digitális formátumban és maxi CD-n, valamint 712 ezer streamelést ért el. Ariana korábban a Mac Millerrel készült The Way című felvétellel szerepelt a legmagasabban a szigetországban, a 41. helyen.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Iggy Azalea featuring Charli XCX: Fancy

Egyesült Királyság – Ariana Grande featuring Iggy Azalea: Problem

Németország – Lilly Wood & the Prick and Robin Schulz: Prayer in C (Robin Schulz Remix)

Magyarország – HoneyBeast: A legnagyobb hős

 

Kibővült a magyar dallista

Az Amerikai Egyesült Államokban hatodik hete az ausztrál Iggy Azalea és az angol Charli XCX Fancyje a legnagyobb sláger. A Billboard magazin Hot 100 listájának tízes mezőnyébe harmadik hete nem került be új zeneszám. Mindössze annyi változás történt, hogy a bronzérmes pozícióból az ezüstérmesbe lépett a kanadai Magic! együttes a Rude című szerzeménnyel, a brit listavezető, Ariana Grande és Iggy Azalea felvétele, a Problem pedig a másodikról a harmadik helyre csúszott vissza.

A brit rangsorban a Problem mellett további két újdonság található. A hatodik pozícióban kezdett Sia Furler a Chandelier című dallal. Az ausztrál énekesnő mifelénk közreműködőként vált ismertté. Ő énekel David Guetta Titanium és She Wolf (Falling to Pieces), valamint Flo Rida Wild Ones című slágerében. A Chandelier című zeneszámmal a hétfőn megjelent 1000 Forms of Fear című hatodik stúdióalbumát harangozta be. A tizedik helyen két angol drum and bass producer-lemezlovas, DJ Fresh és TC szerzeménye, a Make U Bounce rajtol, amely Little Nikki angol énekesnővel készült.

Németországban harmadik hete a Lilly Wood & the Prick francia duó Prayer in C című felvételének a német Robin Schulz által készített remixváltozata vezet.

Nálunk mostantól a dalok listája húsz helyett negyven zeneszámot rangsorol. A HoneyBeast slágere, A legnagyobb hős került az élre, amely április közepén már uralta a mezőnyt. A rádióállomásaink második hete Rúzsa Magdi Nélküled című szerzeményének Lotfi Begi Remixét sugározzák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Ed Sheeran: X

Egyesült Királyság – Ed Sheeran: X

Németország – Ed Sheeran: X

Magyarország – Linkin Park: The Hunting Party

 

Angol énekesek amerikai sikere

Az USA albumeladási listájának csúcsára Ed Sheeran második, X című stúdiólemeze iratkozott fel. A halifaxi énekes 210 ezer példányt értékesített belőle. A rangsor ezüstérmes pozíciójában második hete a londoni Sam Smith tanyázik az In the Lonely Hour című első stúdióalbumával, amelyből az első héten 166 ezer, a másodikon 67 ezer példány fogyott el. Legutóbb 1993 márciusában szerepeltek angol zenészek a lista első két helyén: Eric Clapton az Unplugged és Sting a Ten Summoner’s Tales című nagylemezével. Az amerikai TOP 10-ben további három új belépő található. A harmadik helyen G-Eazy kaliforniai rapper harmadik stúdióalbuma, a These Things Happen, a hatodikon a Mastodon georgiai metálzenekar hatodik stúdiólemeze, a Once More ’Round the Sun, a hetediken a Phish vermonti rockegyüttes korongja, a Fuego nyitott.

Az Egyesült Királyságban második hete Ed Sheeran albuma a legkelendőbb. Az első héten 182 427, a másodikon 93 270 példányban vásárolták meg. Az ezüstérmes pozícióba a 5 Seconds of Summer ausztrál pop-rock fiúcsapat első nagylemeze, a 5 Seconds of Summer, a bronzérmesbe a hertfordi George Ezra első albuma, a Wanted on Voyage, a tizedik helyre David Gray angol zenész tizedik stúdiólemeze, a Mutineers érkezett meg.

A német piacon is Ed Sheeran albumából adták el a legtöbbet.

Magyarországon Ed Sheeran korongja a harmadik pozícióban startol. Második hete a kaliforniai Linkin Park rockzenekar The Hunting Party című hatodik stúdiólemezét értékesítik a legnagyobb példányszámban. Az ötödik helyen a Református vigasztaló énekek I. - Tudom, az én Megváltóm él című válogatás, a hetediken a Mastodon albuma debütált.

Puha József

2014. 07. 08. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2014/27 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2014/27