Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2014/35

Listamustra - Listamustra 2014/35

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 listáján ritkán fordul elő, hogy egy dal az első helyre iratkozik fel. Most, másfél év után ismét megtörtént. Taylor Swift újdonsága, a Shake It Off kezdett csúcson, amely a rangsor 1958 augusztusa óta tartó történetének 22. olyan zeneszáma, amely vezető pozícióban startol.

A pennsylvaniai Taylor Swift a Shake It Off című felvételét élőben augusztus 24-én az MTV Video Music Awardson mutatta be. 2014 eddigi legjobb debütálását könyvelheti el vele az USA-ban, a megjelenés hetében 544 ezren töltötték le legálisan. Az idei rekorder Pharrell Williams volt, akinek Happy című slágeréből 490 ezer példány fogyott el a kiadás hetében. Az énekesnő a Shake It Off-fal az amerikai örökranglista negyedik helyét foglalta el. A listavezető Flo Rida és Ke$ha (Right Round – 636 ezer példány), a második helyen szintén Taylor tanyázik (We Are Never Ever Getting Back Together – 623 ezer), a harmadikon pedig Katy Perry (Roar – 557 ezer) található. A Shake It Off című szerzeménnyel Taylor Swift az október 27-én piacra kerülő 1989 című ötödik stúdiólemezét harangozza be. Az album címe a country-pop énekesnő születésének éve.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Taylor Swift: Shake It Off

Egyesült Királyság – Lilly Wood & the Prick and Robin Schulz: Prayer in C (Robin Schulz Remix)

Németország – David Guetta featuring Sam Martin: Lovers on the Sun

Magyarország – Lilly Wood & the Prick and Robin Schulz: Prayer in C (Robin Schulz Remix)

 

Európa-szerte tarol a Prayer in C

Nézőpont kérdése, hogy Nicki Minaj a hét győztese vagy vesztese-e az USA-ban. A Trinidad és Tobagó-i születésű hiphopsztár az Anaconda című zeneszámmal, a készülő, november végén megjelenő The Pinkprint című harmadik stúdióalbumának előhírnökével a 39. helyről a másodikra lépett. Ha nincs Taylor Swift rajt-cél győzelme, akkor a rangsor élén köt ki. A Magic! kanadai reggae fúziós zenekar a listát hat hétig uraló Rude című felvétellel az ötödik pozícióba csúszott vissza.

A Lilly Wood & the Prick francia duó Prayer in C című szerzeményének a német Robin Schulz által készített remixváltozata már az Egyesült Királyságban is hódít – a 115. helyről az elsőre ugrott. Az ugyancsak francia David Guetta az amerikai Sam Martinnal készült Lovers on the Sun című slágere – akárcsak a lemezlovas-producer előző öt brit listavezetője – egy hétig vezetett, a bronzérmes pozícióba esett vissza. A tízes mezőny egyetlen új belépője, a Maroon 5 Los Angeles-i együttes a második helyen indító Maps című dala. A 15. pozícióját a hetedikre cserélte Iggy Azalea ausztrál hiphopsztár a koszovói albán származású, Londonban élő Rita Orával készült Black Widow című zeneszáma. Szintén nyolc helyet javított, a 17. pozícióból a kilencedikbe lépett Sam Smith felvétele, az I’m Not the Only One.

A német lista csúcsán nincs változás, harmadik hete David Guetta és Sam Martin szerzeménye, a Lovers on the Sun uralja a mezőnyt.

Magyarországon továbbra is a Prayer in C a legnagyobb sláger, a Single (track) Top 40 listát hetedik, a rádiójátszási rangsort második hete vezeti. A dallistán nyolcadikból lett negyedik a Fluor és Diaz alkotta Wellhello zeneszáma, a Rakpart. A legmagasabban nyitó újdonság Taylor Swift ötödik helyre megérkező Shake It Off című felvétele. Lenny Kravitz szerzeménye, a Strut a hatodik, Leonard Cohen dala, az Almost Like the Blues a 16. pozícióba iratkozott fel.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Wiz Khalifa: Blacc Hollywood

Egyesült Királyság – Royal Blood: Royal Blood

Németország – Accept: Blind Rage

Magyarország – Kowalsky meg a Vega: Még nem éden

 

Kate Bush csodás visszatérése

Az Amerikai Egyesült Államokban Wiz Khalifa észak-dakotai hiphopelőadó pályafutása során először szerezte meg az albumeladási lista élét, a Blacc Hollywood című ötödik stúdiólemezéből 90 453 példányt értékesítettek a kiadás hetében. Az élmezőnyben további három új belépő szerepel. A harmadik helyen 44 ezer példánnyal Chase Rice észak-karolinai countryénekes első hivatalos stúdióalbuma, az Ignite the Night, az ötödiken 31 ezerrel a Nashville Outlaws: A Tribute to Mötley Crüe című válogatáslemez (a kaliforniai metálzenekar dalai, slágerei countryzenészek, többek közt LeAnn Rimes, a Florida Georgia Line vagy a Rascal Flatts előadásában hallhatók rajta), a kilencediken 19 ezerrel Ace Frehley Kiss-gitáros hatodik szólóalbuma, a Space Invader kezdett.

A brit rangsor csúcsán a Mike Kerr és Ben Thatcher alkotta Royal Blood brightoni rockduó első nagylemeze debütált 65 812 példánnyal. A TOP 10-ben még egy újdonságra lelünk: a bronzérmes pozíciót foglalta el Ariana Grande floridai színész-énekesnő a My Everything című második stúdióalbumával. Kate Bush 1979 után (!) ismét koncertezik, a londoni Hammersmith Apollóban lép fel huszonkétszer, az első koncertet augusztus 26-án adta, az utolsóra október 1-jén kerül sor. A nagy visszatérés természetesen a nagylemezek brit eladási listáján is érezteti hatását. Az ötvenhat éves angol énekesnő nyolc albummal tanyázik az e heti negyvenes mezőnyben: a The Whole Story (1986) a hatodik, a Hounds of Love (1985) a kilencedik, a 50 Words for Snow (2011) a huszadik, a The Kick Inside (1978) a 24., a The Sensual World (1989) a 26., a The Dreaming (1982) a 37., a Never for Ever (1980) a 38., a Lionheart (1978) a negyvenedik helyen található. A szupersztár további három nagylemezzel szerepel a negyvenes mezőnyön kívül: az Aerial (2005) a 43., a Director’s Cut (2011) a 44., a The Red Shoes (1993) a 49. pozícióban található.

Németországban az Accept német metálegyüttes 14., Blind Rage című stúdióalbuma nyitott a rangsor élén.

Nálunk megszakításokkal tizedik hete a Kowalsky meg a Vega hetedik, Még nem éden című CD-jéből adják el a legtöbbet. Az Accept nagylemeze a negyvenes mezőny egyetlen új belépőjeként a második helyen startol.

Puha József

2014. 09. 02. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2014/35 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2014/35