Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

A Royal Blood lesz a befutó?

Mercury Music Prize - A Royal Blood lesz a befutó?

Bejelentették az idei Mercury Prize jelöltlistáját. A brit William Hill fogadóiroda a Royal Blood augusztusban megjelent nagylemezét tartja a legesélyesebbnek a rangos díjra, a rockduó győzelmét négy az egyhez adja.

A Mercury Prize-t 1992-ben a Brit Hanglemezipari Szövetség (British Phonographic Industry) alapította az irodalmi Man Booker Prize és a képzőművészeti Turner Prize zenei megfelelőjeként. Az előző egy év legjobb brit (angol, északír, skót, walesi) és ír albumát készítő zenészt, zenekart jutalmazzák vele. A jelöltlistáról és a győztesről zenei szakemberekből álló zsűri dönt. A nagy szakmai presztízst jelentő győzelem mellé húszezer font is jár. A díj odaítélése piaci sikertől független. A díjazottak között megtalálható az Arctic Monkeys, a Franz Ferdinand, a Portishead, a Primal Scream, a Pulp vagy az egyetlen duplázó, PJ Harvey, az elmúlt több mint két évtized legsikeresebb angol együttesei, az Oasis, a Blur és a Coldplay azonban (eddig) lemaradtak róla.

Mercury Music Prize - A Royal Blood lesz a befutó?

A díjkiosztó húsz év után tavalyelőtt átalakult. A szakma belátta, hogy több lehetőség rejlik benne, mint amennyit évről évre kiaknázott. A 21. gálát nagy médiafelhajtás mellett új időpontban, szeptember eleje helyett november 1-jén tartották, új helyszínen, a londoni Roundhouse-ban, ahol a leedsi Alt-J zenekar diadalmaskodott az An Awesome Wave című első stúdiólemezével. Tavaly James Blake londoni zenész Overgrown című második stúdióalbumát hozták ki győztesnek.

A múlt héten bejelentett idei jelöltlistán hét előadó, együttes (East India Youth, FKA twigs, a Jungle, Kate Tempest, Nick Mulvey, a Royal Blood és a Young Fathers) a bemutatkozó nagylemezével szerepel. A jelöltek közül Damon Albarn énekest (a Blurrel és a Gorillazzal), Anna Calvi énekesnőt és a Polar Bear dzsesszzenekart már korábban is nevezték a díjra, de még nem nyertek.

A brit William Hill fogadóiroda a Royal Blood augusztusban kiadott albumát tartja a legesélyesebbnek, a rockduó győzelmét négy az egyhez adja. Az elmúlt években azonban a valóság többször felülírta a szakmai várakozásokat. 2005-ben a második legesélytelenebbnek tartott Antony and the Johnsons vitt el a pálmát az I Am a Bird Now című nagylemezével. Idén akár nyerhet is a legesélyesebb, a Royal Blood című korong ugyanis kimagaslik a mezőnyből. A győztes nevét október 29-én a Roundhouse-ban jelentik be.

 

Mercury Prize 2014 – a jelöltlista

Előadó: lemezcím – kiadás

Anna Calvi: One Breath – 2013 októbere

Bombay Bicycle Club: So Long, See You Tomorrow – 2014 februárja

Damon Albarn: Everyday Robots – 2014 áprilisa

East India Youth: Total Strife Forever – 2014 januárja

FKA twigs: LP1 – 2014 augusztusa

GoGo Penguin: v2.0 – 2014 márciusa

Jungle: Jungle – 2014 júliusa

Kate Tempest: Everybody Down – 2014 májusa

Nick Mulvey: First Mind – 2014 májusa

Polar Bear: In Each and Every One – 2014 márciusa

Royal Blood: Royal Blood – 2014 augusztusa

Young Fathers: Dead – 2014 februárja

Puha József

2014. 09. 17. 19:59

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

A Royal Blood lesz a befutó? cikk képei
Mercury Music Prize - A Royal Blood lesz a befutó?Mercury Music Prize - A Royal Blood lesz a befutó?