Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2014/39

Listamustra - Listamustra 2014/39

Barbra Streisand az USA albumeladási listájának csúcsán debütált a tizenkét duettet tartalmazó Partners című nagylemezével, amelyből 196 ezer példány fogyott el a kiadás hetében. Az 1942. április 24-én született amerikai díva rekordot állított fel az albummal.

Barbra Streisand az első, akinek az elmúlt hat évtized mindegyikében amerikai listavezető nagylemeze volt. A Partners a tizedik a sorban. Korábban az 1964-es People (öt hétig), az 1974-es The Way We Were (két hétig), az 1978-as Barbra Streisand’s Greatest Hits Volume 2 (három hétig), az 1980-as Guilty (három hétig), az 1985-ös The Broadway Album (három hétig), az 1993-as Back to Broadway (egy hétig), az 1997-es Higher Ground (egy hétig) és a 2009-es Love Is the Answer (egy hétig) című nagylemezeivel, valamint az 1976-os Csillag születik (A Star Is Born) című film zenéjével (hat hétig) uralta az eladási mezőnyt. Barbra az albumok örökranglistájának harmadik helyén található Elvis Presleyvel és Bruce Springsteennel. Az élen a The Beatles szerepel tizenkilenc, az ezüstérmes pozícióban Jay-Z tizenhárom listavezető nagylemezzel.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Meghan Trainor: All About That Bass

Egyesült Királyság – Jessie J, Ariana Grande, Nicki Minaj: Bang Bang

Németország – David Guetta featuring Sam Martin: Lovers on the Sun

Magyarország – Punnany Massif: Hétköznapi hősök

 

Meghan Trainor brit rekordja

Az Amerikai Egyesült Államokban harmadik hete Meghan Trainor massachusettsi énekesnő vezet az All About That Bass című szerzeménnyel. Az élmezőny egyetlen újdonsága a két helyet javító, tizediken tanyázó Jeremih chicagói énekes YG kaliforniai rapperrel készült Don’t Tell ’Em című zeneszáma, amely a német Snap! 1992-es Rhythm Is a Dancer című slágerének átdolgozása.

A brit piacon húsz pozíciót javítva a 33. helyen található Meghan Trainor az All About That Bass-szel. A helyezését kizárólag a streameléseknek köszönheti, a felvétel letölthető vagy fizikai formátumban szombatig, a rangsor zárásáig nem volt elérhető a szigetországban. Július 1-től az online hallgatott dalokat is beleszámítják a slágerlistás helyezésekbe, száz, legalább harminc másodpercig történő hallgatás egy eladott zeneszámnak felel meg. Meghan felvételét 1,17 milliószor streamelték, ez az első, amely kizárólag a hallgatásoknak köszönhetően került be a rangsor negyvenes mezőnyébe. A brit lista csúcsán Jessie J kezdett a hétfőn megjelenő Sweet Talker című harmadik stúdióalbumának előhírnökével, a floridai Ariana Grandéval, valamint a Trinidad és Tobagó-i születésű Nicki Minaj-zsal készült Bang Bang című szerzeménnyel. A londoni énekesnőnek ez a harmadik brit listavezetője. 2011 februárjában a B.o.B amerikai rapperrel készült Price Taggel két hétig, 2012 januárjában és februárjában a Dominóval szintén két hétig uralta a mezőnyt. Arianának a Bang Bang a második listavezetője a szigetországban: idén júliusban az Iggy Azalea ausztrál énekesnővel készült Problem című slágerrel egy hétig szerepelt vezető pozícióban. Nicki Minaj most először tanyázik a rangsor élén.

Németországban hetedik hete David Guetta francia producer és Sam Martin amerikai énekes az első a Lovers on the Sun című dallal. A két héttel ezelőtti brit listavezető, Calvin Harris és John Newman zeneszáma, a Blame a 14. helyről a negyedikre, Meghan Trainor felvétele, az All About That Bass a 24. pozícióból a kilencedikbe lépett.

Nálunk a Single (track) Top 40 listán tíz hét után trónfosztott lett a Lilly Wood & the Prick francia duó 2010-es Prayer in C című szerzeményének a német Robin Schulz által készített remixváltozata, a rádiójátszási rangsorban viszont továbbra is, hatodik hete vezet. A Single listán a Punnany Massif újdonsága, a Hétköznapi hősök iratkozott fel a csúcsra. Az ezüstérmes pozícióba Majka és Curtis dala, a Magyar vagyok érkezett meg.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Barbra Streisand: Partners

Egyesült Királyság – alt-J: This Is All Yours

Németország – Kraftklub: In Schwarz

Magyarország – Zorán: Egypár barát – Aréna 2014 (DVD)

 

Visszatért a Mercury-győztes

Az amerikai albumeladási lista tízes mezőnyében Barbra Streisand nagylemeze mellett további hat új belépő található. A második helyet 146 ezer példánnyal Chris Brown virginiai hiphopsztár hatodik stúdióalbuma, az X, a harmadikat 71 ezerrel Tim McGraw louisianai countryénekes 13. stúdiólemeze, a Sundown Heaven Town, a negyediket 51 ezerrel egy másik countrysztár, a texasi George Strait koncertalbuma, a The Cowboy Rides Away: Live from AT&T Stadium, az ötödiket 50 ezerrel a Train San Franciscó-i pop-rock zenekar hetedik stúdiólemeze, a Bulletproof Picasso, a kilencediket 31 ezerrel a Motionless in White pennsylvaniai metálegyüttes harmadik stúdióalbuma, a Reincarnate, a tizediket  29  ezerrel Slash nagylemeze, a Myles Kennedyvel és a The Conspiratorsszal készült World on Fire foglalta el. A Google Play internetes zeneáruház 99 centért árusította a coloradói OneRepublic tavaly márciusban megjelent Native című harmadik stúdióalbumát, amely 49 ezer példánnyal az 57. pozícióból a hatodikba jött fel.

Az Egyesült Királyságban az alt-J második, This Is All Yours című stúdiólemeze nyitott a rangsor élén – 30 947 példányt értékesítettek belőle a kiadás hetében. A leedsi zenekar az első, An Awesome Wave című albumával 2012 novemberében megkapta a Mercury Prize-t, a korongot az előző egy év legjobb brit és ír nagylemezének kiáltotta ki a szakma. A lista ötödik helyén egy élő legenda, a nyolcvanéves, kanadai Leonard Cohen 13. stúdióalbuma, a Popular Problems, a nyolcadikon Aphex Twin (Richard David James) ír zenész nagylemeze, a Syro, a kilencediken Joe Bonamassa amerikai blues-rock zenész albuma, a Different Shades of Blue, a tizediken egy másik élő legenda, a nyolcvannyolc éves, amerikai Tony Bennett Lady Gagával készített, átdolgozásokat tartalmazó Cheek to Cheek című nagylemeze debütált.

A német piacon a Kraftklub német együttes In Schwarz című albuma kezdett az eladási rangsor csúcsán. Slash, Myles Kennedy és a The Conspirators korongja, a World on Fire a második, Barbra Streisand nagylemeze, a Partners a kilencedik, Chris Brown albuma, az X a 11., az ír The Script múlt heti brit listavezetője, a No Sound Without Silence a 12. pozícióba iratkozott fel.

Magyarországon DVD vezeti az eladási listát, Zorán februári nagykoncertjét megörökítő Egypár barát – Aréna 2014 című DVD-je, amely a 28. helyről ugrott az elsőre. Az ezüstérmes pozícióba Slashék nagylemeze, a tizedik helyre Barbra Streisand duettalbuma, a 15. helyre Halász Judit korongja, a Kezdődhet a mulatság, a 34. helyre a Queen koncertkiadványa (CD, DVD, Blu-ray), a Live at the Rainbow ’74 – Sold Out, a 39. helyre a Violetta című Disney-tévéfilmsorozat zenéje érkezett meg.

Puha József

2014. 09. 30. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2014/39 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2014/39