Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2014/40

Listamustra - Listamustra 2014/40

Meghan Trainor az All About That Bass című szerzeménnyel a múlt héten zenetörténeti rekordot ért el a dalok brit listáján, a héten – a várakozásnak megfelelően – megszerezte a rangsor első helyét, az év második legjobb eredményével.

Az 1993. december 22-én született massachusettsi Meghan Trainor múlt héten a brit lista 33. pozíciójában tanyázott, pedig zeneszáma a rangsor zárásáig sem letölthető, sem fizikai formátumban nem volt beszerezhető. A helyezését a streamelésekkel érte el. Az All About That Bass az első felvétel, amely kizárólag a hallgatásoknak köszönhetően került be a negyvenes mezőnybe. Július 1-től az online hallgatott dalokat is beleszámítják a slágerlistás helyezésekbe, száz, legalább harminc másodpercig történő hallgatás egy eladásnak felel meg. Az All About That Bass a héten a 33. helyről az elsőre jött fel 143 750 példánnyal. Ez az idei második legjobb eredmény. A csúcstartó a Clean Bandit, amely a Jess Glynne-nal készült Rather Be című slágerrel február 2-án 162 801 példánnyal foglalta el a rangsor élét.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Meghan Trainor: All About That Bass

Egyesült Királyság – Meghan Trainor: All About That Bass

Németország – The Avener: Fade Out Lines

Magyarország – Ákos: Igazán

 

Ákos-dömping

Meghan Trainor az amerikai Billboard magazin Hot 100 listáját negyedik hete vezeti. A rangsor ötös mezőnyében kizárólag énekesnők szerepelnek. A második helyen Taylor Swift (Shake It Off), a harmadikon Nicki Minaj (Anaconda), a negyediken Iggy Azalea és Rita Ora (Black Widow), az ötödiken a brit listát a múlt héten uraló Jessie J, Ariana Grande és Nicki Minaj (Bang Bang) található. A TOP 10-ben két új belépő tanyázik. A 13. pozícióból a hetedikbe lépett Tove Lo svéd énekesnő a Habits (Stay High) című szerzeménnyel, amely odahaza még tavaly márciusban jelent meg, és a Hippie Sabotage duó remixében lett igazán sikeres. Egy helyet javítva a tizediken szerepel az Egyesült Királyság idei legsikeresebb zeneszáma, a Clean Bandit Jess Glynne-nal készült slágere, a Rather Be, amely a brit rangsort egész februárban, négy hétig vezette.

A brit lista élmezőnyében egy újdonság található: a hetedik pozícióban debütált The Magician (Stephen Fasano) belga house-zenei lemezlovas és producer a Years & Yearsszel készült Sunlight című felvétellel.

Németországban hét hét után trónfosztott lett a francia David Guetta és az amerikai Sam Martin dala, a Lovers on the Sun. A The Avener aratott rajt-cél győzelmet a Fade Out Lines című szerzeménnyel. Meghan Trainor az All About That Bass-szel a kilencedik helyről a másodikra jött fel, s a jövő héten átveheti a vezetést.

Nálunk Ákos az albumeladási lista csúcsán kezdő Igazán című EP-jének zeneszámai a Single (track) Top 40 listán is felbukkantak: a címadó az első, az Amikor szerettél a harmadik, a Kapuzárás a hatodik pozícióba iratkozott fel, a már slágerré vált Újrakezdhetnénk az ötödik helyre jött vissza. A rádióállomásaink továbbra is, hetedik hete a Lilly Wood & the Prick francia duó 2010-es Prayer in C című felvételének a német Robin Schulz által készített remixváltozatát sugározzák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Tony Bennett & Lady Gaga: Cheek to Cheek

Egyesült Királyság – George Ezra: Wanted on Voyage

Németország – Clueso: Stadtrandlichter

Magyarország – Ákos: Igazán EP

 

Szoros befutó az USA-ban

Az Amerikai Egyesült Államok albumeladási listájának tízes mezőnyében hat új belépő tanyázik. Az utolsó óráig kérdéses volt, hogyan alakul az első három hely. Az élre 131 ezer példánnyal a két New York-i: a nyolcvannyolc éves Tony Bennett és a huszonnyolc éves Lady Gaga átdolgozásokat tartalmazó nagylemeze, a Cheek to Cheek, az ezüstérmes pozícióba 130 ezer példánnyal Kenny Chesney tennessee-i countryzenész 16. stúdióalbuma, a The Big Revival érkezett meg. Barbra Streisand duettlemeze, a Partners az első helyről a harmadikra esett vissza, ebből 127 ezer példányt adtak el. A negyedik pozícióban 68 ezer példánnyal az alt-J leedsi zenekar második stúdióalbuma, a This Is All Yours, az ötödikben 46 ezerrel a Pentatonix texasi a capella együttes korongja, a PTX, Vol. III, a nyolcadikban 26 ezerrel Joe Bonamassa New York-i blues-rock zenész 11. stúdiólemeze, a Different Shades of Blue, a tizedikben 24 ezerrel az American Idol harmadik, 2004-es sorozatában ismertté vált Jennifer Hudson chicagói énekesnő harmadik stúdióalbuma, a JHUD nyitott.

A Budapest című slágerrel taroló George Ezra hertfordi énekes Wanted on Voyage című első nagylemeze az Egyesült Királyságban június 30-án került forgalomba. Most először uralja az eladási rangsort, 30 061 példánnyal. A TOP 10-ben három újdonság szerepel. Jamie T londoni énekes harmadik stúdióalbuma, a Carry on the Grudge a negyedik, a Genesis háromlemezes gyűjteménye, az R-Kive a tizedik helyet szerezte meg. A minneapolisi Prince egyszerre két albummal rukkolt elő: az Art Official Age a nyolcadik, a 3rdeyegirl nevű formációval készült Plectrumelectrum a 11. pozíciót foglalta el. Az Oasis 1995 októberében kiadott második stúdiólemeze, a (What’s the Story) Morning Glory? a hetedik helyre tért vissza – a korong 493. hete található a listán, csak a szigetországban eddig 4 millió 517 ezer példányt értékesítettek belőle.

A német piacon Clueso ertfurti énekes debütált az eladási rangsor csúcsán a Stadtrandlichter című albumával. Az ezüstérmes pozícióban Lenny Kravitz New York-i énekes tizedik stúdiólemeze, a Strut, a bronzérmesben Joe Bonamassa albuma, a Different Shades of Blue, a negyedik helyen a nyolcvanéves kanadai legenda, Leonard Cohen 13. stúdiólemeze, a Popular Problems kezdett.

Magyarországon Ákos négy dalt és öt remixet tartalmazó Igazán című EP-je iratkozott fel a lista élére. Az ötödik pozícióban Lenny Kravitz albuma, a hatodikban Leonard Cohen nagylemeze, a 25. helyen Joe Bonamassa korongja, a 28. pozícióban az alt-J albuma, a This Is All Yours, a 35. helyen Tony Bennett és Lady Gaga nagylemeze, a Cheek to Cheek startol. A múlt heti listavezető, Zorán Egypár barát – Aréna 2014 című DVD-je a 22. pozícióba csúszott vissza.

Puha József

2014. 10. 07. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2014/40 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2014/40