Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2014/41

Listamustra - Listamustra 2014/41

Új változatban hódít a The Beach Boys örökzöldje, a God Only Knows. Az 1966-os slágert a BBC által alapított The Impossible Orchestra, azaz huszonöt, különböző stílusban dolgozó zenész és három zenekar adja elő az eredeti énekes, a legendás kaliforniai együttes frontembere, Brian Wilson vezetésével.

A The Impossible Orchestrát Brian Wilson mellett Alison Balsom, Martin James Bartlett, Nicola Benedetti, Jake Bugg, Eliza Carthy, Jamie Cullum, Katie Derham, Jaz Dhami, Paloma Faith, Dave Grohl, Jools Holland, Chrissie Hynde, Elton John, Lorde, Baaba Maal, Chris Martin, Brian May, Kylie Minogue, Danielle de Niese, Emeli Sandé, Sam Smith, Florence Welch, Pharrell Williams, Stevie Wonder, valamint a One Direction és a Tees Valley Youth Choir alkotja. A zenei kíséretet a BBC Concert Orchestra biztosítja. A God Only Knows videoklipjében a BBC három műsorvezetője: Gareth Malone, Lauren Laverne és Zane Lowe is feltűnik. A brit közszolgálati tévécsatorna a dallal az új műsorait, zenei kezdeményezéseit, innovatív koprodukcióit népszerűsíti, a bevételével pedig a saját, Children in Need nevű jótékonysági szervezetét támogatja. Az átdolgozást a szakma az USA for Africa szupergrupp We Are the World című slágeréhez hasonlítja. A siker azonban (egyelőre) jóval halványabb. A We Are the World 1985 tavaszán két hétig uralta a brit listát, a God Only Knows pedig csak a huszadik helyen debütált, s úgy néz ki, feljebb nem is jut.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Meghan Trainor: All About That Bass

Egyesült Királyság – Meghan Trainor: All About That Bass

Németország – Meghan Trainor: All About That Bass

Magyarország – Lilly Wood & the Prick and Robin Schulz: Prayer in C (Robin Schulz Remix)

 

Tarol az All About That Bass

Az Amerikai Egyesült Államokban ötödik hete Meghan Trainor felvétele, az All About That Bass a legnagyobb sláger. A múlt héten a Billboard magazin Hot 100 listájának első öt helyén csak hölgyek szerepeltek, a héten a rangsor első hat pozícióját bérelték ki énekesnők. A második helyen Taylor Swift (Shake It Off), a harmadikon Iggy Azalea és Rita Ora (Black Widow), a negyediken Jessie J, Ariana Grande és Nicki Minaj (Bang Bang), az ötödiken Nicki Minaj (Anaconda), a hatodikon Tove Lo (Habits – Stay High) található. A 33. pozícióból a nyolcadikba jött fel a Maroon 5 Los Angeles-i zenekar szeptember elején megjelent ötödik, V című stúdióalbumának második zeneszáma, az Animals. A 13. helyre érkezett meg a One Direction angol–ír fiúcsapat odahaza november 17-én piacra kerülő negyedik, Four című stúdiólemezének beharangozója, a Steal My Girl című szerzemény.

A brit listát második hete Meghan Trainor vezeti. A legmagasabban kezdő újdonság Nicki Minaj a bronzérmes pozícióban indító Anaconda című dala. Az amerikai rangsorban a hetedik helyen tanyázó Jeremih chicagói énekes YG kaliforniai rapperrel készült Don’t Tell ’Em című felvétele, a német Snap! 1992-es Rhythm Is a Dancer című slágerének átdolgozása az ötödik pozícióba iratkozott fel. Tegnap került forgalomba Ella Henderson első stúdióalbuma, a Chapter One. Erről a Glow új belépőként a hetedik helyet foglalta el. A brit The X Factor 2012-es sorozatában ismertté vált angol énekesnő első zeneszáma, a Ghost júniusban és júliusban két hétig uralta a brit listát. Ed Sheeran júniusban kiadott második, X című stúdiólemezének Thinking Out Loud című szerzeménye a 17. pozícióból a tizedikbe ugrott.

Meghan Trainor az All About That Bass-szel – a várakozásnak megfelelően – Németországban is átvette a vezetést.

Nálunk két hét után visszatért a Single (track) Top 40 rangsor élére a Lilly Wood & the Prick francia duó 2010-es Prayer in C című dalának a német Robin Schulz által készített remixváltozata. Ezt a listát 11., a rádiójátszási rangsort nyolcadik hete uralja. Meghan Trainor világslágere az első listán a 28. helyen szerepel, a rádiójátszási rangsorban nem jegyzik.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Blake Shelton: Bringing Back the Sunshine

Egyesült Királyság – George Ezra: Wanted on Voyage

Németország – 257ers: Boomshakkalakka

Magyarország – Depresszió: A folyamat zajlik…

 

Countrysztárok sikere az USA-ban

Az amerikai albumeladási lista csúcsán Blake Shelton oklahomai születésű, Nashville-ben élő countryzenész kilencedik stúdiólemeze, a Bringing Back the Sunshine nyitott – 101 ezer példányt értékesítettek belőle. A második helyen is countrysztárok debütáltak, a Lady Antebellum nashville-i trió a 747 című hatodik stúdióalbumával, 74 ezer példánnyal. A minneapolisi Prince egyszerre megjelent két nagylemeze közül az Art Official Age 51 ezerrel az ötödik, a 3rdeyegirl együttessel készült Plectrumelectrum 26 ezerrel a nyolcadik pozícióba érkezett meg. A The Script ír zenekar negyedik stúdióalbuma, a No Sound Without Silence 24 ezerrel a tizedik helyen kezdett.

Az Egyesült Királyságban megőrizte vezető pozícióját George Ezra hertfordi énekes a Wanted on Voyage című első nagylemezével – ehhez elegendő volt 25 948 példány. Hozier ír zenész első albuma, a Hozier az ötödik, Caribou kanadai zenész hatodik stúdiólemeze, az Our Love a nyolcadik, az 1982 és 1987 között működött, Morrissey vezette The Smiths gitárosa, Johnny Marr második szólóalbuma, a Playland a kilencedik, a Gorgon City londoni elektrozenei duó első nagylemeze, a Sirens a tizedik, a kanadai Bryan Adams 12. stúdióalbuma, a Tracks of My Years a 11., a Lady Antebellum korongja, a 747 a 12. helyre iratkozott fel.

A német piacon a 257ers német hiphoptrió nagylemeze, a Boomshakkalakka foglalta el az első helyet.

Magyarországon a Depresszió CD-je, A folyamat zajlik… nyitott az eladási rangsor élén. A negyvenes mezőnyben további négy újdonság található. Prince albuma, az Art Official Age a harmadik, a Plectrumelectrum a hatodik, a Dream Theater amerikai metálegyüttes koncertkiadványa, a Breaking the Fourth Wall a kilencedik, a német Scooter 17. stúdiólemeze, a The Fifth Chapter a harmincadik pozícióban debütált.

Puha József

2014. 10. 14. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2014/41 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2014/41