Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2014/42

Listamustra - Listamustra 2014/42

Megérkezett a brit albumeladási listára a zenetörténet legnagyobb példányszámban elkelt nagylemeze, a hatodik helyre. A cím valós – ha nem is a kifejezés hagyományos értelmében –, a valóságot azonban nem tükrözi. A U2 albumáról van szó.

A Songs of Innocence című nagylemezt az Apple ingyen feltöltötte minden iTunesszal rendelkező felhasználó könyvtárába. A brit slágerlistákat összeállító The Official Charts Company villámgyorsan bejelentette, hogy a U2 albuma nem szerepelhet az eladási rangsorban, mivel az emberek azt a beleegyezésük nélkül kapták meg, csak a fizetős megjelenés után kaphat helyet benne. A közönséget megosztó lépést követően az Apple-nek külön alkalmazást kellett létrehoznia, hogy a felhasználók megszabadulhassanak az addig letörölhetetlen ajándéktól. A nagylemezt az utolsó adatok szerint huszonhat millióan raktározták el, és nyolcvanegy millióan legalább belehallgattak. Az adat nem túl hízelgő, hiszen az iTunes közel félmilliárd felhasználóhoz juttatta el. Időközben Bono, a U2 frontembere elismerte, túlzásba vitték művészetük terjesztését, és bocsánatot kért a felhasználóktól, amiért a dalok letöltődtek a készülékeikre. Az elvileg szép eladási számok ellenére borítékolható, hogy az október 13-án fizikai formátumban is kiadott Songs of Innocence az ír együttes pályafutásának legsikertelenebb stúdióalbuma lesz.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Meghan Trainor: All About That Bass

Egyesült Királyság – Meghan Trainor: All About That Bass

Németország – Meghan Trainor: All About That Bass

Magyarország – Lilly Wood & the Prick and Robin Schulz: Prayer in C (Robin Schulz Remix)

 

Alulmaradt a One Direction

Az Amerikai Egyesült Államokban továbbra is, hatodik hete az All About That Bass a legnagyobb sláger. Tove Lo svéd énekesnő a Habits (Stay High) című szerzeménnyel az első számú trónkövetelővé lépett elő, a hatodik pozícióból a negyedikbe jött fel. Két helyet javítva a tizediken található Bobby Shmurda New York-i rapper a Hot N*gga című felvétellel, amelynek rádiós, cenzúrázott verziója a Hot Boy címet viseli.

A brit piacon harmadik hete vezet Meghan Trainor zeneszáma, az All About That Bass. A massachusettsi énekesnő újabb győzelme meglepő. Az első hely toronymagas várományosa ugyanis a One Direction újdonsága, a Steal My Girl volt, amely csak a bronzérmes pozíciót szerezte meg. A négy angol és egy ír énekes alkotta csapatot a pennsylvaniai Taylor Swift kilencedik hete a rangsorban tartózkodó Shake It Off című dala is megelőzte. (A Shake It Off az amerikai listát két hétig uralta, s hatodik hete második.) A brit élmezőnyben még egy új belépő tanyázik: a tizedik helyen debütált Eminem Sia ausztrál énekesnővel készült Guts Over Fear című szerzeménye, amellyel a detroiti rapper a Shady Records nevű lemezcége november 24-én piacra kerülő Shady XV című válogatásalbumát harangozza be. A 46. pozícióból a kilencedikbe ugrott a The Vamps angol fiúkvartett a Simon & Garfunkel 1970-es Cecilia című slágerének Oh Cecilia (Breaking My Heart) című átdolgozásával, amelyben a kanadai Shawn Mendes is közreműködik.

Németországban sem győzték le Meghan Trainort, itt második hete áll az élen. A svéd Avicii új felvétele, a Robbie Williamsszel (!) készült The Days a hetedik helyen kezdett.

Nálunk a Lilly Wood & the Prick francia duó Prayer in C című zeneszámának Robin Schulz által készített remixváltozata a Single (track) Top 40 listát megszakítással 12. hete, a rádiójátszási rangsort kilencedik hete vezeti. A Halott Pénz dala, a Valami van a levegőben a Single lista negyedik pozíciójába iratkozott fel. Már szerepel a rádiójátszási rangsorban, a 39. helyen indít Meghan Trainor slágere, a másik listán a 29. pozícióban találjuk.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Jason Aldean: Old Boots, New Dirt

Egyesült Királyság – Ella Henderson: Chapter One

Németország – Sunrise Avenue: Fairytales – Best of 2006–2014

Magyarország – Ákos: Igazán EP

 

Újabb Ákos-dömping

Ismét countrysztár nyitott az amerikai albumeladási lista csúcsán, a Georgia államban született, Nashville-ben élő Jason Aldean a hatodik, Old Boots, New Dirt című stúdiólemezével, amelyből 278 ezer példányt értékesítettek. Ez 2014 eddigi harmadik legjobb első heti adata. A Coldplay albumából (Ghost Stories) 383 ezer, Eric Church nagylemezéből (The Outsiders) 288 ezer fogyott el a megjelenés hetében. A tízes mezőnyben további öt újdonság tanyázik. A második helyet 58 ezer példánnyal Hozier ír zenész első stúdióalbuma, a Hozier, az ötödiket 34 ezerrel a Weezer Los Angeles-i zenekar kilencedik stúdiólemeze, az Everything Will Be Alright in the End, a hetediket 33 ezerrel az angol és amerikai zenészek alkotta Fleetwood Mac énekesnője, a phoenixi születésű Stevie Nicks nyolcadik stúdióalbuma, a 24 Karat Gold – Songs from the Vault, a nyolcadikat 27 ezerrel az amerikai The X Factor harmadik, tavalyi sorozatának győztese, az Alex & Sierra floridai popduó első nagylemeze, az It’s About Us, a kilencediket 25 ezerrel Keyshia Cole kaliforniai énekesnő hatodik stúdióalbuma, a Point of No Return foglalta el.

Az Egyesült Királyságban új belépőként a helyi The X Factor kilencedik, 2012-es szériájában ismertté vált, a tehetségkutató tévéműsor hatodik helyén végzett Ella Henderson érkezett meg a rangsor élére a Chapter One című első nagylemezével, 43 824 példánnyal. A londoni Jessie J harmadik stúdióalbuma, a Sweet Talker az ötödik, a U2 fent említett korongja, a Songs of Innocence a hatodik, a Spandau Ballet angol együttes slágerválogatása, a The Story – The Very Best of a nyolcadik, a szintén londoni Jessie Ware második stúdiólemeze, a Tough Love a kilencedik, a kanadai Dallas Green és az amerikai P!nk alkotta, folkzenét játszó You+Me első albuma, a rose ave. a tizedik pozíciót szerezte meg.

A német piacon a Sunrise Avenue finn rockzenekar Fairytales – Best of 2006–2014 című válogatáslemeze debütált az első helyen. Az ezüstérmes pozícióban a Tokio Hotel német együttes ötödik stúdióalbuma, a Kings of Suburbia, az ötödikben a kanadai Bryan Adams 12. stúdiólemeze, a Tracks of My Years kezdett.

Magyarországon Ákos két hete a lista csúcsán startoló Igazán című EP-je tért vissza az élre. A negyvenes mezőnyt ellepték a zenész kiadványai: az Arénakoncert 2011 című dupla CD-je a 14., a Karcolatok 20 – Jubileumi koncertsorozat című dupla albuma a 16., a 2084 című 2012-es stúdiólemeze a 22., a 40+ című koncertalbuma a 25., Az utolsó hangos dal című koncertlemeze a 34., A katona imája című 2010-es stúdióalbuma a 38. helyre jött vissza, a Még közelebb című koncertfilmje a 29. pozícióba iratkozott fel. A TOP 40-ben további hat újdonság szerepel: Gájer Bálint szólólemeze, az Egyszerű az élet a harmadik, az Ismerős Arcok albuma, a Tizenöt év gondolatban és dalban zenész barátainkkal a negyedik, Polyák Lilla nagylemeze, a Most és mindörökké az ötödik, a Református énekek XIII. című gyűjtemény a kilencedik, a P. Mobil albuma, a Farkasok völgye Kárpát-medence a 11., Gary Clark Jr. texasi gitáros koncertlemeze, a Live a harmincadik helyen nyitott.

Puha József

2014. 10. 21. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2014/42 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2014/42