Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

A skótok diadala

Mercury Music Prize - A skótok diadala

A brit zeneipar köszönetet mondott Skóciának, amiért nem szakadt el az Egyesült Királyságtól – ez jutott eszembe, miután szerda este a londoni Roundhouse-ban bejelentették az idei Mercury Prize győztesét.

Ha ebből indulunk ki, a Young Fathers diadala nem meglepő. De nyilván nem ebből kell kiindulni.

 

Meglepetés

A skót, edinburghi hiphoptrió győzelmével senki sem számolt. Volt már azonban nagyobb meglepetés is a gála történetében: 2005-ben a második legesélytelenebbnek tartott Antony and the Johnsons vitte el a pálmát az I Am a Bird Now című nagylemezével. Az első győztes is skót, 1992-ben a glasgow-i Primal Scream diadalmaskodott a Screamadelica című harmadik stúdióalbumával. Tíz évvel ezelőtt, 2004-ben pedig a gitárzenei együttesek új évezredbeli első éráját elindító, szintén glasgow-i Franz Ferdinand bemutatkozó nagylemezét díjazta a zsűri.

Mercury Music Prize - A skótok diadala

 

Történelem

A Mercury Prize-t 1992-ben a British Phonographic Industry és a British Association of Record Dealers alapította az irodalmi Man Booker Prize és a képzőművészeti Turner Prize zenei megfelelőjeként. Az előző egy év legjobb brit (angol, északír, skót, walesi) és ír albumát készítő zenészt, zenekart jutalmazzák vele. A jelöltlistáról és a győztesről zenei szakemberekből álló zsűri dönt. A nagy szakmai presztízst jelentő győzelem mellé húszezer font is jár. A díj odaítélése piaci sikertől független. A díjazottak között megtalálható a Suede, a Pulp, az Arctic Monkeys, a Klaxons vagy az egyetlen duplázó, PJ Harvey, az elmúlt két évtized legsikeresebb angol együttesei, az Oasis, a Blur és a Coldplay viszont (eddig) lemaradtak róla.

 

Közelmúlt

A díjkiosztó húsz év után tavalyelőtt átalakult. A szakma belátta, hogy több lehetőség rejlik benne, mint amennyit évről évre kiaknázott. A 21. gálát nagyobb médiafelhajtással már nem szeptember elején, hanem új időpontban, november 1-jén tartották, új helyszínen, a londoni Roundhouse-ban.

 

Jelöltlista

A szeptember 10-én bejelentett idei jelöltlistán a tizenkettőből hét előadó és zenekar (East India Youth, FKA twigs, Kate Tempest, Nick Mulvey, a Jungle, a Royal Blood és a Young Fathers) a bemutatkozó nagylemezével szerepel. A jelöltek közül Damon Albarn énekest (a Blurrel és a Gorillazzal), Anna Calvi énekesnőt és a Polar Bear együttest már korábban is nevezték a díjra, de még nem nyertek.

 

Találgatás

A jelöltlista nyilvánosságra hozatala után egyből beindult a tippelgetés. A brit William Hill fogadóiroda egy ideig a Royal Blood brightoni rockduó augusztusban megjelent albumát tartotta a legesélyesebbnek. Közvetlenül a díjkiosztó előtt két énekesnő, FKA twigs és Kate Tempest, valamint a Royal Blood volt a favorit. A Young Fathers februárban kiadott Dead című nagylemezének győzelmére tizennégy az egyhez arányban lehetett fogadni.

 

Győztes

A libériai származású Alloysious Massaquoi, a nigériai szülők gyermekeként Skóciában született Kayus Bankole és a skót 'G' Hastings alkotta Young Fathers az elektronikus hiphopot afrikai zenei elemekkel házasítja. Dalait könnyen megjegyezhető, fülbemászó, popos refrénekkel teszi fogyaszthatóbbá. „A Young Fathers egyedi a brit zenében, ötletekkel teli, erőteljes, váratlan és mozgalmas” – áll a zsűri indoklásában. A New Musical Express hetilap szerint a trió olyan, mint a De La Soul és a 3T újragondolva a mai fiataloknak, míg a The Guardian napilap szerint zenéje a korai Massive Attacket juttathatja eszünkbe.

 

Támadások

A Young Fathers meglepő győzelme elsősorban a brit zenei berkekben indított el lavinát. Különböző vélemények ütköznek. „Ha a Mercury-díjnak van igazi célja, akkor az az, hogy felhívja a figyelmet olyan zenékre, amelyeket a szélesebb közönség kedvelne, ha ismerne, és a Dead című album tökéletesen illik ebbe a képbe” – írta a The Guardian zenekritikusa, érzékeltetve, nem biztos, hogy a legjobb győzött.

 

Utóélet

A hivatalos brit slágerlistákat összeállító Official Charts Company szerint a díjra jelölt zenészek és zenekarok eladási adatai a jelöltlista bejelentését követően megugrottak, bár korántsem annyira, mint az elmúlt években. Ez a Young Fathers esetében volt a legkevésbé szembetűnő: az együttes mindössze 561 nagylemezt adott el a jelölés és a gála közti időszakban a brit piacon. A jelölést megelőzően pedig 1 825 példány fogyott el az albumából. A győzelem óta értelemszerűen jócskán megnőtt a korong iránti kereslet. (Új Szó)

 

Mercury Prize – korábbi győztesek

Évszám – előadó: lemezcím

1992 – Primal Scream: Screamadelica

1993 – Suede: Suede

1994 – M People: Elegant Slumming

1995 – Portishead: Dummy

1996 – Pulp: Different Class

1997 – Roni Size Reprazent: New Forms

1998 – Gomez: Bring It On

1999 – Talvin Singh: Ok

2000 – Badly Drawn Boy: The Hour of Bewilderbeast

2001 – PJ Harvey: Stories from the City, Stories from the Sea

2002 – Ms. Dynamite: A Little Deeper

2003 – Dizzee Rascal: Boy in da Corner

2004 – Franz Ferdinand: Franz Ferdinand

2005 – Antony and The Johnsons: I Am a Bird Now

2006 – Arctic Monkeys: Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not

2007 – Klaxons: Myths of the Near Future

2008 – Elbow: The Seldom Seen Kid

2009 – Speech Debelle: Speech Therapy

2010 – The xx: xx

2011 – PJ Harvey: Let England Shake

2012 – Alt-J: Awesome Wave

2013 – James Blake: Overgrown

Puha József

2014. 11. 04. 18:03

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

A skótok diadala cikk képei
Mercury Music Prize - A skótok diadalaMercury Music Prize - A skótok diadala