Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Taylor Swift rekordja

Taylor Swift - Taylor Swift rekordja

Tarol a várva várt nagylemez. A zeneipar hetek óta azt szajkózta, hogy Taylor Swift október 27-én megjelenő albuma jócskán megszépítheti 2014 eddigi amerikai nagylemez-eladási statisztikáját. A számszerűsítés ugyanis elég siralmas: miközben a dalok forgalma évről évre emelkedik, az albumoké folyamatosan és rohamosan csökken.

Nos, a pennsylvaniai Taylor Swift ötödik, 1989 (az énekesnő születésének éve) című stúdiólemeze még a vártnál is többet javított az eddigi képen.

Az angol Coldplay a májusban kiadott Ghost Stories című albumából 383 ezer példányt értékesített az első héten az Amerikai Egyesült Államokban – ez volt az év eddigi legjobb debütálása. Ahhoz nem fért kétség, hogy Taylor Swift ezt a számot egy nap alatt túlszárnyalja, azzal viszont még a legoptimistábbak sem számoltak, hogy az 1989 című korongból 1 millió 287 ezer darabot vásárolnak a megjelenés hetében az amerikai piacon. Több kelt el belőle, mint az eladási lista következő hetven helyén szereplő nagylemezekből összesen.

A Nielsen SoundScan piackutató cég adatai szerint az 1989 című album az elmúlt tizenkét év legjobb első heti eladását produkálta az USA-ban. Utoljára 2002-ben Eminem könyvelhetett el jobb eredményt a The Eminem Show című nagylemezével, amelyből 1 millió 322 ezer példány fogyott el a kiadás hetében. Taylor Swift az első előadó az amerikai piacon, akinek három albuma már az első héten elérte a platinastátust – ez legalább egymillió eladott darabot jelent. A 2012-es Red címűből 1,21 millió, a 2010-es Speak Now címűből 1,047 millió példányt értékesített a megjelenés hetében.

Az 1989 című nagylemez máris 2014 második legnépszerűbb albuma az USA-ban. A Jégvarázs (Frozen) című animációs film tavaly novemberben kiadott zenéjéből idén eddig közel 3,2 millió darabot vásároltak az amerikai piacon. Ebben az évben csupán ebből a két nagylemezből adtak el egymillió feletti példányt. (Új Szó)

Puha József

2014. 11. 13. 8:58

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Taylor Swift rekordja cikk képei
Taylor Swift - Taylor Swift rekordja