Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2014/45

Listamustra - Listamustra 2014/45

Az Egyesült Királyságban a karácsonyvárás fontos része a John Lewis áruházlánc ünnepi reklámfilmje és annak kísérőzenéje, amely slágerátdolgozás. Az elmúlt két év kísérőzenéi listavezetők voltak a brit rangsorban. Az ideit az 1990-es születésű Tom Odell énekli.

A 2012-eset Gabrielle Aplin adja elő. A The Power of Love, a Frankie Goes to Hollywood 1984-es felvételének átirata a karácsony előtti héten tanyázott a brit csúcson. A tavalyit Lily Allen énekli. A Somewhere Only We Know, a Keane 2004-es zeneszámának átdolgozása december első hetében került az élre, majd egy hét kihagyás után két hétre visszatért oda, és az ünnepek alatt is uralta a mezőnyt. Az idei dal nem listavezető-esélyes. Tom Odell John Lennon Real Love című szerzeményét énekli. Az átirat november 6-án jelent meg, és a november 9-én publikált brit rangsor 21. helyén debütált. A Real Love a jövő héten a tízes mezőnybe jön fel.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Taylor Swift: Shake It Off

Egyesült Királyság – Cheryl: I Don’t Care

Németország – Meghan Trainor: All About That Bass

Magyarország – Lilly Wood & the Prick and Robin Schulz: Prayer in C (Robin Schulz Remix)

 

Újra első a Shake It Off

Az Amerikai Egyesült Államokban tíz héttel ezelőtt a Hot 100 lista csúcsára iratkozott fel Taylor Swift slágere, a Shake It Off, amely két hét vezetés után az ezüstérmes pozícióba csúszott vissza. Nyolc hétig – amíg Meghan Trainor felvétele, az All About That Bass uralta a mezőnyt – a második helyen szerepelt. Most visszatért az élre az előadója 1989 című albuma hatalmas sikerének hozadékaként. A nagylemez második zeneszáma, a Blank Space a 18. pozícióban kezdett.

Az Egyesült Királyságban Cheryl (Cheryl Cole, az egykori Girls Aloud énekesnője, jelenleg Cheryl Fernandez-Versini) foglalta el a rangsor csúcsát az I Don’t Care című újdonságával, amely szólóban az ötödik brit listavezetője. Korábban a Fight for This Love (2009-ben két hétig), a Promise This (2010-ben egy hétig), a Call My Name (2012-ben egy hétig) és a Tinie Tempah-val készült Crazy Stupid Love (idén augusztusban egy hétig) című szerzeményekkel tanyázott az élen. Cheryl harmadik szólóalbuma Only Human címmel tegnap került forgalomba. A brit élmezőnyben még egy új belépő található: a hatodik helyen startol Calvin Harris Ellie Gouldinggal készült Outside című dala.

A német piacon ötödik hete az All About That Bass a legnagyobb sláger.

Magyarországon a Single (track) Top 40 listán megszakításokkal 14. hete a tel-avivi születésű, Franciaországban élő Nili Hadida énekesnő és Benjamin Cotto francia gitáros alkotta Lilly Wood & the Prick 2010-es Prayer in C című felvételének a német Robin Schulz által készített remixváltozata vezet. A zeneszám a rádiós listán tizenegy hét után trónfosztott lett. Calvin Harris és John Newman szerzeménye, a Blame a leggyakrabban sugárzott. A dallista 12. pozíciójában nyitott a Marsalkó Dávid (Halott Pénz) és Felcser Máté (Punnany Massif) alkotta Rendes Pénz az Abba című újdonsággal. A Wellhello új felvétele, az Apuveddmeg a 25. helyen indít.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Taylor Swift: 1989

Egyesült Királyság – Ed Sheeran: X

Németország – Die Fantastischen Vier: Rekord

Magyarország – Tankcsapda: Urai vagyunk a helyzetnek

 

Taylor Swift óriási bravúrja

Idén eddig az angol Coldplay májusban kiadott Ghost Stories című albumából értékesítették egy hét alatt a legtöbbet az USA-ban – az első héten 383 ezer példány fogyott el belőle. Taylor Swift a várakozásnak megfelelően ezt a számot egy nap alatt túlszárnyalta. Az ötödik, 1989 című stúdiólemezéből 1 millió 287 ezer darabot vásároltak a megjelenés hetében az amerikai piacon. Több kelt el belőle, mint az eladási lista következő hetven helyén szereplő albumokból összesen. Az 1989 az elmúlt tizenkét év legjobb első heti eladását produkálta. Utoljára 2002-ben Eminem könyvelhetett el jobb eredményt a The Eminem Show című nagylemezével, amelyből 1 millió 322 ezer példány fogyott el a kiadás hetében. A pennsylvaniai Taylor Swift az első előadó az USA-ban, akinek három albuma már az első héten elérte a platinastátust – ez legalább egymillió eladott darabot jelent. A 2012-es Red címűből 1,21 millió, a 2010-es Speak Now címűből 1,047 millió példányt értékesített a megjelenés hetében. Az amerikai TOP 10-ben további hat új belépőre lelünk. A második helyre 103 ezer példánnyal a napjaink slágereit összegyűjtő Now That’s What I Call Music! című válogatás 52. része, a harmadikra hetvenezerrel Sam Hunt georgiai születésű countryénekes, amerikaifutball-játékos első stúdiólemeze, a Montevallo, a negyedikre 51 ezerrel a hetvenegy éves New York-i Barry Manilow duettalbuma, a My Dream Duets, a hetedikre 35 ezerrel a Led Zeppelin negyedik stúdiólemezének újrakiadása (az ötödik, a Houses of the Holy 29 ezerrel a 12.), a nyolcadikra 35 ezerrel a keresztényzenét játszó texasi Chris Tomlin korongja, a Love Ran Red, a tizedikre harmincezerrel a Black Veil Brides ohiói rockzenekar negyedik stúdióalbuma, a Black Veil Brides érkezett meg.

A brit piacon 45 431 példánnyal Ed Sheeran második stúdiólemeze tért vissza az eladási rangsor csúcsára. A tízes mezőnyben három újdonság található: a skót Calvin Harris negyedik stúdióalbuma, a Motion a második, André Rieu holland hegedűművész korongja, a Love in Venice a negyedik, Damien Rice ír zenész harmadik stúdiólemeze, a My Favourite Faded Fantasy a hetedik pozícióban debütált.

Németországban a Die Fantastischen Vier stuttgarti hiphopcsapat Rekord című albuma iratkozott fel a lista élére.

Nálunk harmadik hete a Tankcsapda CD-je, az Urai vagyunk a helyzetnek a legkelendőbb kiadvány. A negyvenes mezőnyben hét új belépő szerepel. Caramel nagylemeze, az Epicentrum a második, a Budapest Bár albuma, a Volume 5 – Délutáni csókok (a tavasszal megjelent Húszezer éjszakás kaland folytatása) a negyedik, a Hiperkarma korongja, a Konyharegény az ötödik, a Solaris nagylemeze, a Marsbéli krónikák II. a nyolcadik, a két Led Zeppelin-album, a Houses of the Holy a 12., a IV. a 13., Taylor Swift nagylemeze, az 1989 a 22. helyen kezdett.

Puha József

2014. 11. 11. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2014/45 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2014/45