Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2014/46

Listamustra - Listamustra 2014/46

A brit albumeladási lista csúcsára – a várakozásnak megfelelően – a Pink Floyd nagylemeze, a The Endless River iratkozott fel. Sokan arra számítottak, hogy a korong az év legjobb első heti eladását produkálja a szigetországban, ez azonban nem jött össze. 139 351 példányt értékesítettek belőle.

Idén ennél két jobb debütálás is volt a brit piacon: Ed Sheeran x című albumából 182 427, a Coldplay Ghost Stories című nagylemezéből 168 048 darab fogyott el a megjelenés hetében. A The Endless River a Pink Floyd 15., s minden bizonnyal utolsó stúdióalbuma. A billentyűs Richard Wright 2008-as halála ugyanis végleg megpecsételte az 1965-ben alakult angol rockzenekar sorsát. Az új nagylemez az előző stúdióalbumról, az 1994-es The Division Bellről lemaradt dalok gyűjteménye. David Gilmour gitáros-énekes elmondta, a kiadványhoz az együttes új részeket tett hozzá, más részeket újra rögzített, maximálisan kihasználva a stúdiótechnikát, hogy egy igazi, 21. századi Pink Floyd-nagylemez születhessen. Csak az albumot záró Louder than Words című szerzemény énekelt, szövegét Polly Samson író, Gilmour felesége írta, a zenész énekli. A többi felvétel instrumentális. A Talkin’ Hawkin’ című zeneszámban Stephen Hawking világhírű angol elméleti fizikus hangja hallható egy 1994-ben elmondott beszédéből.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Taylor Swift: Shake It Off

Egyesült Királyság – Gareth Malone’s All Star Choir: Wake Me Up

Németország – Meghan Trainor: All About That Bass

Magyarország – The Biebers: Sorry

 

A Sorry megkésett sikere

Nincs változás az amerikai Billboard magazin Hot 100 listája élén, megszakítással negyedik hete a pennsylvaniai Taylor Swift vezet a Shake It Off című slágerrel. Az élmezőnyben egy új belépő szerepel: a 24. helyről a hetedikre lépett a floridai születésű, színészként ismertté váló, jelenleg énekesként arató Ariana Grande The Weeknd kanadai énekes-producerrel készült Love Me Harder című felvétele.

A brit piacon az ismert személyiségek és gyerekek alkotta Gareth Malone’s All Star Choir kezdett a rangsor csúcsán Avicii tavalyi, Aloe Blacc és Mike Einziger közreműködésével készült Wake Me Up! című szerzeményének átdolgozásával, amelynek bevétele az Egyesült Királyságban élő hátrányos helyzetű gyerekek és fiatalok megsegítésére létrehozott BBC Children in Need Alapítvány számlájára kerül. A TOP 10-ben további két újdonság található. A nyolcadik pozícióba a The Veronicas ausztrál popduó hétfőn forgalomba kerülő harmadik stúdióalbumának beharangozó zeneszáma, a You Ruin Me, a kilencedikbe az angol Sam Smith dala, a Like I Can érkezett meg. A 21. helyről a hetedikre jött fel a szintén angol Tom Odell John Lennon Real Love című szerzeményének átiratával, a John Lewis áruházlánc karácsonyi reklámfilmjének kísérőzenéjével.

Németországban hatodik hete a massachusettsi Meghan Trainor világslágere, az All About That Bass uralja a mezőnyt.

A magyar Single (track) Top 40 listán a Puskás testvérekkel, Petivel és Danival felálló The Biebers aratott rajt-cél győzelmet a még tavaly júniusban kiadott Sorry című felvétellel. A Diaz és Fluor alkotta Wellhello az Apuveddmeg című zeneszámmal a 25. pozícióból az ezüstérmesbe ugrott. A rádióállomásaink egy hét kihagyás után ismét, összességében 12. hete a Lilly Wood & the Prick dalának, a Prayer in C címűnek a Robin Schulz által készített remixváltozatát sugározzák a leggyakrabban. A legjátszottabb magyar sláger, a Wellhello Rakpart című szerzeménye a rádiós rangsor 11. helyén tanyázik.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Taylor Swift: 1989

Egyesült Királyság – Pink Floyd: The Endless River

Németország – Udo Jürgens und seine Gäste: Mitten im Leben – Das Tribute Album

Magyarország – Hooligans: Társasjáték

 

Hazai újdonságdömping

Az Amerikai Egyesült Állomokban Taylor Swift ötödik, 1989 című stúdióalbuma iránt hatvankilenc százalékkal csökkent a kereslet, de még így is bőven a legkelendőbb nagylemez – az első héten 1 millió 287 ezer, a másodikon 402 ezer példányt értékesítettek belőle. A tízes mezőnyben csak két új belépőre lelünk. A harmadik helyet negyvenezer darabbal az 1945-ös hawaii születésű Bette Midler 14., lánycsapatok slágereinek átdolgozásait tartalmazó stúdióalbuma, az It’s the Girls!, az ötödiket 35 ezerrel a skót Calvin Harris negyedik stúdiólemeze, a Motion foglalta el. Brantley Gilbert georgiai countryzenész májusban megjelent harmadik, Just as I Am című stúdióalbuma a 62. pozícióból a kilencedikbe lépett annak köszönhetően, hogy a Google Play zeneáruház kilencvenkilenc centért árusította.

Az Egyesült Királyság élmezőnyében a Pink Floyd a csúcson startoló nagylemeze mellett további három újdonság szerepel. A második helyen az egykori nirvanás Dave Grohl zenekara, a seattle-i Foo Fighters nyolcadik stúdióalbuma, a Sonic Highways, az ötödiken a Queen új válogatáslemeze, a Forever, a hetediken Cheryl (Cheryl Cole, az egykori Girls Aloud énekesnője, jelenleg Cheryl Fernandez-Versini) negyedik szólóalbuma, az Only Human nyitott.

A német eladási rangsor élére az 1934-es születésű Udo Jürgens 42. stúdiólemeze, a Mitten im Leben – Das Tribute Album iratkozott fel.

Nálunk három hét után trónfosztott lett a Tankcsapda nagylemeze, az Urai vagyunk a helyzetnek. A Hooligans albuma, a sztárvendégekkel készült Társasjáték debütált a lista csúcsán. A negyvenes mezőnyben további tizenegy új belépő található: a Moby Dick CD-je, a Földi pokol a negyedik, a HoneyBeast korongja, A legnagyobb hős a hatodik, a Romantikus Erőszak nagylemeze, a Szabadság, szerelem! a hetedik, Király Viktor albuma, a 3rd Dimension a nyolcadik, az Irigy Hónaljmirigy kiadványa, a Válogatás „nélküli” lemez a tizedik, az Anna and the Barbies CD-je, a Szabadesés a 12., Vastag Csaba DVD-je, a Conecto – Syma 2014 a 13., a Váradi Roma Café korongja, az Így jártam a 16., Neil Young albuma, a Storytone a 21., Damien Rice nagylemeze, a My Favourite Faded Fantasy a 32., az Esti mesék kisfiúknak című válogatás a 37. pozícióban kezdett.

Puha József

2014. 11. 18. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2014/46 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2014/46