Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2014/47

Listamustra - Listamustra 2014/47

A dalok brit listájába július 1-től számítják bele az internetes zenehallgatást, a streamelést. Most az amerikai Billboard magazin szánta rá magát hasonló lépésre, bejelentette, hogy változik az albumeladási rangsor összeállításának módja.

Az Egyesült Királyságban legalább harminc másodpercig kell hallgatni a zeneszámokat – száz stream egy eladásnak számít. Az Official Charts Company szerint azért volt szükség az újításra, mert megváltoztak az emberek zenefogyasztási szokásai, s ha a lista a valós piaci helyzetet akarja tükrözni, akkor ezt az ágat is figyelembe kell venni. A Billboard magazin az Amerikai Egyesült Államokban a hagyományos, eladásalapú rangsorolástól elmozdulva szélesebb zenei fogyasztást mérő nagylemezlistát ígér. Az új rendszer egy album dalaiból tíz digitális eladást vagy ezerötszáz online hallgatását számít egy eladásnak. A zeneipar üdvözölte a változást. „A zenefogyasztás túlnőtt a hagyományos lemezeladáson” – áll a Sony Music állásfoglalásában. Az első ilyen rangsor jövő szerdán jelenik meg. A Billboard a Hot 100 dallista összeállításának szabályain tavaly februárban változtatott. A zeneszámok forgalma – maxi CD-n és letölthető változatban –, valamint a rádióállomások játszási adatai mellett beleszámítja az USA területén a videoklipek YouTube-os nézettséget is. Az utóbbinak köszönhetően az első megváltozott rangsorban Baauer rajt-cél győzelmet aratott a Harlem Shake című felvételével.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Taylor Swift: Blank Space

Egyesült Királyság – Band Aid 30: Do They Know It’s Christmas?

Németország – David Guetta featuring Sam Martin: Dangerous

Magyarország – Meghan Trainor: All About That Bass

 

Taylor Swift újabb diadala

Az amerikai Hot 100 listán Taylor Swift saját magát ütötte ki az első helyről. A pennsylvaniai énekesnő tizenkét héttel ezelőtt a rangsor csúcsára iratkozott fel a Shake It Off című slágerével, amellyel két hétig vezetett. Nyolc hétig – amíg Meghan Trainor zeneszáma, az All About That Bass uralta a mezőnyt – az ezüstérmes pozícióban tanyázott vele. A Shake It Off-fal két hete visszatért az élre, a múlt héten is vezetett. A héten Taylor Swift a Blank Space című felvétellel foglalta el a csúcsot, tizenkét helyet javítva. Ő az amerikai zenetörténet tizedik szereplője (az első énekesnő), aki saját magát váltotta az élen. Eddig ezt a bravúrt 1964-ben a The Beatles (egymás után kétszer váltotta magát, az I Want to Hold Your Hand után a She Loves You, majd a Can’t Buy Me Love című szerzeménye vezetett), 1994-ben a Boyz II Men (I’ll Make Love to You, On Bended Knee), 1997-ben Puff Daddy (I’ll Be Missing You, Mo Money Mo Problems – The Notorious B.I.G. featuring Puff Daddy & Mase), 2002-ben Ja Rule (Always on Time, Ain’t It Funny – Jennifer Lopez featuring Ja Rule), szintén 2002-ben Nelly (Hot in Herre, Dilemma), 2004-ben az OutKast (Hey Ya!, The Way You Move), ugyancsak 2004-ben Usher (Yeah!, Burn), 2008-ban T.I. (Whatever You Like, Live Your Life) és 2009-ben a The Black Eyed Peas (Boom Boom Pow, I Gotta Feeling) hajtotta végre. (Puff Daddynek és Ja Rule-nak – ahogy jeleztük – ez közreműködőként jött össze.) Az amerikai élmezőnyben két új belépő található: a 11. pozícióból a kilencedikbe lépett Sam Smith az I’m Not the Only One című dallal, a 23. helyről a tizedikre ugrott Nick Jonas a Jealous című újdonsággal.

Az Egyesült Királyságban a várakozásnak megfelelően a Do They Know It’s Christmas? negyedik változata az év eddigi legjobb debütálásával, 312 928 példánnyal érkezett meg a lista csúcsára. A közreműködő zenészek, a Band Aid 30 Bob Geldof vezetésével az 1984-es sláger átírt verziójával az Ebola elleni küzdelmet támogatják. A második pozícióban a Clean Bandit cambridge-i kvartett Jess Glynne londoni énekesnővel készített Real Love című zeneszáma, a harmadikban a brit The X Factor hatodik, 2009-es sorozatának ezüstérmese, az essexi Olly Murs hétfőn kiadott negyedik, Never Been Better című stúdiólemezének előhírnöke, a Travie McCoy New York-i énekessel készült Wrapped Up, az ötödikben a francia David Guetta hétfőn forgalomba került Listen című hatodik stúdióalbumának második felvétele, a New York-i születésű Sam Martinnal készült Dangerous (az elsőben, a Lovers on the Sunban is Sam énekel), a nyolcadikban Wretch 32 londoni rapper dala, a 6 Words kezdett. Taylor Swift amerikai listavezetője a 11. helyről a kilencedikre jött fel.

Németországban új belépőként David Guetta és Sam Martin szerzeménye, a Dangerous szerezte meg a legmagasabb pozíciót. A francia lemezlovas-producernek ez a harmadik német listavezetője. Az Akonnal készített Sexy Bitch című slágerrel 2009 októberében egy hétig, a Sam Martinnal készült Lovers on the Sunnal idén augusztustól októberig hét hétig uralta a mezőnyt.

Meghan Trainor az All About That Bass című zeneszámmal az amerikai listát nyolc, a britet négy, a németet (ott a héten lett trónfosztott) hat hétig vezette. A héten a magyar Single (track) Top 40 rangsorban lett első. A rádióállomásaink összességében 13. hete a Lilly Wood & the Prick 2010-es Prayer in C című felvételének a Robin Schulz által készített idei remixváltozatát sugározzák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Taylor Swift: 1989

Egyesült Királyság – One Direction: Four

Németország – Pink Floyd: The Endless River

Magyarország – Tankcsapda: Urai vagyunk a helyzetnek

 

Taylor Swift túl a kétmillión

Taylor Swift ötödik, 1989 című stúdióalbuma harmadik hete az Amerikai Egyesült Államok legkelendőbb hanghordozója, és 2014 második legnagyobb példányszámban eladott nagylemeze. Három hét alatt több mint kétmillió darab fogyott el belőle. Az év legnépszerűbb albuma a Jégvarázs (Frozen) című animációs film tavaly novemberben megjelent zenéje, amelyből idén eddig 3,25 millió példányt értékesítettek az amerikai piacon. A tízes mezőnyben öt újdonságra lelünk: a második helyen 190 ezer darabbal a seattle-i Foo Fighters nyolcadik stúdiólemeze, a sztárközreműködőkkel készült Sonic Highways, a harmadikon 170 ezerrel az angol Pink Floyd 15. stúdióalbuma, a The Endless River, a negyediken 130 ezerrel Garth Brooks oklahomai countryzenész kilencedik stúdiólemeze, a Man Against Machine, az ötödiken 44 ezerrel Big K.R.I.T. Mississippi állambeli rapper második stúdióalbuma, a Cadillactica, a hatodikon 37 ezerrel Nick Jonas második, Nick Jonas című szólólemeze nyitott.

A brit piacon a One Direction negyedik, Four című stúdióalbuma iratkozott fel az eladási rangsor csúcsára a vártnál kevesebb, 141 780 példánnyal. Az angol–ír fiúcsapat tavalyi, Midnight Memories című nagylemezéből 237 338 darab kelt el a szigetországban a kiadás hetében. A hawaii Bette Midler 14., lánycsapatok slágereinek átdolgozásait tartalmazó stúdióalbuma, az It’s the Girls! a hatodik, David Bowie gyűjteménye, a Nothing Has Changed. a kilencedik, Katherine Jenkins walesi énekesnő tizedik stúdiólemeze, a Home Sweet Home a tizedik pozíciót foglalta el.

A német eladási lista élén a Pink Floyd albuma, a The Endless River debütált. A második helyen a Foo Figters nagylemeze, a Sonic Highways, a negyediken a Silbermond német zenekar válogatáskorongja, az Alles auf Anfang 2014–2004, az ötödiken Zaz francia énekesnő harmadik stúdióalbuma, a Paris, a hatodikon a Machine Head kaliforniai metálegyüttes nyolcadik stúdiólemeze, a Bloodstone & Diamonds, a hetediken a Queen gyűjteménye, a Forever, a nyolcadikon Gentleman német reggae-énekes koncertalbuma, az MTV Unplugged startol.

Nálunk egy két kihagyás után visszatért a rangsor csúcsára a Tankcsapda nagylemeze, az Urai vagyunk a helyzetnek, amely összességében negyedik hete a legkelendőbb hanghordozó. A harmadik pozícióba a Pink Floyd albuma, a The Endless River, az ötödikbe az Intim Torna Illegál nagylemeze, a Mindenkinek igaza van, a 11. helyre Zaz albuma, a Paris, a 15. helyre Radics Gigi CD-je, a Barna lány, a 24. helyre a Magna Cum Laude nagylemeze, a Köszönet, a 27. helyre a Machine Head albuma, a Bloodstone & Diamonds, a 29. helyre Cserháti Zsuzsa slágerválogatása, a 31. helyre a One Direction nagylemeze, a Four, a 35. helyre a Foo Fighters albuma, a Sonic Highways, a 39. helyre Zorán gyűjteménye, az Apám hitte, a negyvenedikre az Esti mesék kislányoknak című kiadvány érkezett meg.

Puha József

2014. 11. 25. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2014/47 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2014/47