Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2014/49

Listamustra - Listamustra 2014/49

Új, úgynevezett szupergrupp alakult. A hattagú angol McBusted zenekart a McFly négy tagja: Tom Fletcher, Danny Jones, Dougie Poynter és Harry Judd, valamint az egykori, trióként működő Busted két zenésze: James Bourne és Matt Willis alkotja. Az együttes nagylemeze a brit albumeladási lista kilencedik helyén debütált.

A dalok brit rangsorának negyvenes mezőnyében szokás szerint felbukkantak a karácsony örökzöld slágerei: az 1994-es All I Want for Christmas Is You (Mariah Carey) a 17., az 1987-es Fairytale of New York (The Pogues featuring Kirsty MacColl) a 18., az 1984-es Last Christmas (Wham!) a 39. pozícióban található. Az USA-ban az ünnepi nagylemezek közül a Pentatonix texasi a capella formáció idei, That’s Christmas to Me című albuma a legnépszerűbb, 227 ezer példánnyal az eladási lista második helyén szerepel. Nálunk a kanadai Michael Bublé 2011 októberében megjelent, 2012 novemberében új változatban kiadott Christmas című nagylemeze az albumeladási rangsor 18. pozíciójába tért vissza. A válogatás- és mixlemezek magyar listáját a Hófehér karácsony című gyűjtemény vezeti.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Taylor Swift: Blank Space

Egyesült Királyság – Ed Sheeran: Thinking Out Loud

Németország – Band Aid 30: Do They Know It’s Christmas? (2014 Deutsche Version)

Magyarország – James Newton Howard featuring Jennifer Lawrence: The Hanging Tree

 

A Thinking Out Loud meglepetésgyőzelme

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 listáját harmadik hete a pennsylvaniai Taylor Swift uralja a Blank Space című szerzeménnyel. Az élmezőnyben két új belépőre lelünk: huszadikból lett hatodik Selena Gomez texasi színész-énekesnő The Heart Wants What It Wants című zeneszáma az egy stúdióalbum után megjelentetett (!) For You című karrierösszegző válogatáslemezéről, a 18. helyről pedig a nyolcadikra lépett Mark Ronson londoni zenész-producer Uptown Funk! című felvétele, amelyben a hawaii Bruno Mars énekel.

Az Egyesült Királyságban – meglepetésre – Ed Sheeran jött vissza az élre a Thinking Out Loud című slágerével, amely 24. hete tanyázik a rangsorban. Az angol énekes öt héttel ezelőtt vezetett vele, s rekordot is felállított. A Thinking Out Loud a listán tartózkodás 19. hetében foglalta el a csúcsot, még egyetlen dalnál sem telt el ilyen hosszú idő a rangsorba bekerülés és az első hely megszerzése között. A TOP 10-ben két újdonság található. Az ezüstérmes pozícióba a Union J érkezett meg a You Got It All című szerzeménnyel. A londoni fiúkvartett második korongja You Got It All – The Album címmel hétfőn került forgalomba. A hetedik helyen a Blonde angol duó Melissa Steel angol énekesnővel készült I Loved You című zeneszáma kezdett.

A német piacon – ahogy egy hete megjósoltuk – a jótékonysági Do They Know It’s Christmas? német változata iratkozott fel a lista élére. A múlt héten a második pozícióban nyitó angol verzió a harmadikban szerepel. A hetedik helyen startol a The Hanging Tree című felvétel Az éhezők viadala: A kiválasztott című film első részéből, amely a 64. életévében járó Los Angeles-i James Newton Howard szerzeménye, Jennifer Lawrence énekli.

Magyarországon a The Hanging Tree a Single (track) Top 40 rangsor csúcsára érkezett meg. Beyoncé dala, a 7/11 a kilencedik pozícióban debütált. A rádióállomásaink az amerikai Meghan Trainor világslágerét, az All About That Basst sugározzák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Taylor Swift: 1989

Egyesült Királyság – Take That: III

Németország – Herbert Grönemeyer: Dauernd jetzt

Magyarország – David Guetta: Listen

 

Tarol a trióként visszatért Take That

Az Amerikai Egyesült Államokban egy hét kihagyás után ismét – összességében negyedik hete – Taylor Swift ötödik stúdióalbuma, az 1989 a legkelendőbb hanghordozó. 339 ezer példánnyal jött vissza az élre. Eddig az amerikai piacon 2,5 milliót értékesítettek belőle. A tízes mezőnyben három új belépőre lelünk: a harmadik helyet 148 ezerrel az Eminem és Paul Rosenberg menedzser által 1999-ben alapított Shady Records sztárjainak Shady XV című válogatáslemeze, a hatodikat 79 ezerrel Rick Ross Mississippi állambeli születésű rapper hetedik, Hood Billionaire című stúdióalbuma, a nyolcadikat 71 ezerrel a texasi születésű Beyoncé EP-je, a More foglalta el.

A brit piacon a trióként visszatért – Gary Barlow, Mark Owen és Howard Donald alkotta – Take That hetedik, III című stúdiólemeze szerezte meg a legmagasabb pozíciót 145 ezer példánnyal. Az élmezőnyben a Take That és a fent említett McBusted albuma mellett még egy újdonság található: a harmadik helyen az ausztrál AC/DC rockzenekar Rock or Bust című stúdiólemeze kezdett.

Németországban az 1956-os születésű Herbert Grönemeyer német zenész Dauernd jetzt című stúdióalbuma iratkozott fel az eladási rangsor csúcsára. A francia David Guetta hatodik stúdiólemeze, a Listen a harmadik, a Shady XV című válogatáskorong a nyolcadik pozícióban nyitott.

Nálunk David Guetta albuma indít az első helyen. Az angol Coldplay koncertlemeze, a Ghost Stories – Live 2014 a harmadik, a Sárik Péter Trió és Micheller Myrtill albuma, a Jazz Request Show 2 a 15., A Játékkészítő – zenés akciómese CD-je a huszadik, a Vasmacska lányegyüttes bemutatkozó nagylemeze, az Égessük földig! a 21. pozícióba érkezett meg.

Puha József

2014. 12. 09. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2014/49 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2014/49