Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2014/50

Listamustra - Listamustra 2014/50

A brit The X Factor eddigi történetének talán legnagyobb robbanása volt Fleur East egyik december 6-i produkciója. Az Uptown Funk! című zeneszámot adta elő, amelynek eredetije az USA-ban már november óta hódít, a brit piacon azonban csak januárban jelent volna meg. Kiadását előre hozták.

Az Uptown Funk!, Mark Ronson londoni zenész-producer Bruno Mars hawaii énekessel készített szerzeménye rajt-cél győzelmet aratott a brit dallistán – 118 117 példánnyal debütált az élen. A hetvenes éveket idéző kiváló felvétel Ronson január 26-án piacra kerülő Uptown Special című negyedik stúdiólemezét harangozza be. A páros dolgozott már együtt, Mark Ronson Bruno Mars második, 2012-es Unorthodox Jukebox című stúdióalbumának három zeneszámában társproducerként működött közre. Marknak az Uptown Funk! az első brit listavezetője. A második hely volt eddigi csúcspozíciója, a Daniel Merriweatherrel készült Stop Me (a The Smiths szerzeményének átdolgozása) és az Amy Winehouse-zal készült Valerie (a The Zutons dalának átirata) cíművel érte el 2007-ben. Bruno Marsnak ez az ötödik listavezetője a szigetországban. Korábban közreműködőként B.o.B felvételével, a Nothin’ on You cíművel (2010-ben egy hétig), valamint szólóban a Just the Way You Are (2010-ben két hétig), a Grenade (2011-ben két hétig) és a The Lazy Song (2011-ben egy hétig) című slágereivel uralta a mezőnyt.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Taylor Swift: Blank Space

Egyesült Királyság – Mark Ronson featuring Bruno Mars: Uptown Funk!

Németország – Band Aid 30: Do They Know It’s Christmas? (2014 Deutsche Version)

Magyarország – GRB: Légypapír

 

Ír zenész amerikai sikere

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 rangsorában negyedik hete a pennsylvaniai Taylor Swift zeneszáma, a Blank Space az első. Már az ezüstérmes pozícióban tanyázik az ír Hozier a Take Me to Church című szerzeménnyel. Az élmezőny egyetlen új belépője Meghan Trainor felvétele, a Lips Are Movin, amely a 13. helyről a nyolcadikra ugrott. A massachusettsi énekesnő harmadik stúdióalbuma Title címmel az észak-amerikai kontinensen január 13-án kerül forgalomba.

A brit tízes mezőnyben Mark Ronson és Bruno Mars slágere mellett még egy újdonság szerepel: az ötödik pozícióba iratkozott fel Oliver Heldens holland producer a KStewarttal készült Koala (Last All Night) című dallal. A 12. helyről a harmadikra jött fel a három héttel ezelőtti listavezető, a Do They Know It’s Christmas? (2014) annak köszönhetően, hogy december 8-án maxi CD-n is megjelent.

Németországban második hete a Do They Know It’s Christmas? német változata vezet. Az ezüstérmes pozícióba James Newton Howard és Jennifer Lawrence zeneszáma, a The Hanging Tree lépett Az éhezők viadala: A kiválasztott című film első részéből.

A mi Single (track) Top 40 rangsorunk csúcsát a GRB szerzeménye, a Légypapír foglalta el. Takács Nikolas felvétele, a Boldoggá tenni az ötödik, Deniz dala, a Csoda a tizedik, Mark Ronson és Bruno Mars slágere, az Uptown Funk! a 18., a Hooligans Paradicsom című szerzeményének Lotfi Begi által készített remixe a 35. helyen kezdett. Rádióállomásaink második hete Meghan Trainor zeneszámát, az All About That Basst játsszák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Taylor Swift: 1989

Egyesült Királyság – Ed Sheeran: X

Németország – AC/DC: Rock or Bust

Magyarország – Tankcsapda: Urai vagyunk a helyzetnek

 

Ed Sheeran jubileuma

Taylor Swift ötödik, 1989 című stúdióalbumából újabb 274 ezer példányt értékesítettek az Amerikai Egyesült Államokban, ezzel megőrizte vezető pozícióját. A második helyen sincs változás, a texasi Pentatonix a capella formáció található ott a That’s Christmas to Me című nagylemezzel, 221 ezer példánnyal. Az ausztrál AC/DC rockzenekar albuma, a Rock or Bust 174 ezer példánnyal a bronzérmes pozícióba érkezett meg. A TOP 10-ben még egy új belépőre lelünk: Mary J. Blige New York-i énekesnő 13. stúdiólemeze, a The London Sessions 57 ezer példánnyal a kilencedik helyen nyitott.

Az Egyesült Királyságban összességében tizedik hete az angol Ed Sheeran második, X című stúdióalbumából adják el a legtöbbet, ezúttal 152 262 példánnyal tanyázik a rangsor élén. A legmagasabban startoló újdonság, a Union J londoni fiúkvartett második stúdiólemeze, a You Got It All – The Album a 28. pozíciót szerezte meg.

A német eladási listán az AC/DC nagylemeze, a Rock or Bust debütált az első helyen.

Magyarországon a Tankcsapda albuma, az Urai vagyunk a helyzetnek tért vissza a csúcsra, összességében hatodik hete uralja a mezőnyt. Az AC/DC korongja az ötödik, a The Carbonfools nagylemeze, a Carbonbliss a nyolcadik, Rúzsa Magdi dupla koncertalbuma és DVD-je, a Dalok húrokra és fúvósokra a kilencedik, a One Direction DVD-je, a Where We Are – Live from San Siro Stadium a huszadik, az Illés öt nagylemezt tartalmazó díszdoboza, az Illés-Box a 21., Berki Tamás és Sárik Péter albuma, a Minden délibáb a 29. pozícióba iratkozott fel.

Puha József

2014. 12. 16. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2014/50 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2014/50